Włoskie danie z owocami morza

Włochy to kraj, który nietrudno pokochać. Na odwiedzających go turystach szczególne wrażenie robi wspaniała kuchnia włoska — prosta, ale różnorodna i oparta na najlepszych, naturalnych składnikach. Redakcja Westwing również wyruszyła w kulinarną podróż po Italii! Od Ligurii, przez Toskanię, po Sycylię — prezentujemy przepisy na włoskie specjały na każdą okazję. Dołącz do nas i przygotuj wyjątkowe danie wprost ze słonecznej Włoch w domowym zaciszu!

Mamma mia, czyli kuchnia włoska w pigułce

Chociaż kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami i znaną na całym świecie pizzą, to należy pamiętać, że wielowiekowa tradycja kulinarna, historia i położenie geograficzne półwyspu Apenińskiego sprawiły, że kuchnia włoska to przede wszystkim kuchnia regionalna pełna różnorodnych pyszności. Cóż to znaczy? Poszczególne regiony Włoch, przez stulecia będące niezależnymi bytami wykształciły swoje własne pomysły na kulinaria, które kultywowane są po dziś dzień.

Przykłady? Bardzo prosimy! Na północy Włoch, znajdującej się przed długie lata pod wpływem austriackim, częściej do przyrządzania potraw używa się masła, na południu zaś tak kojarzącej się z Italią oliwy z oliwek. Poszczególne regiony również mają się czym pochwalić. I chociaż Kampania i leżący w niej Neapol z pewnością znane są wszystkim miłośnikom comfot food, bo to stamtąd pochodzi przecież uwielbiana przez wielu pizza, to w każdym obszarze znajdziemy prawdziwą perełkę kuchni. Które są nasze ulubione?

Perełki poszczególnych regionów

  • Emilia-Romania, czyli region, którego stolicę stanowi Bolonia, najbardziej znany jest z produkcji tortellini, czyli niewielkich pierożków z dodatkiem mięsa i parmezanu, który głównie produkowany jest właśnie na tym obszarze. Nie możemy również zapomnieć o produkcji jednego z najpopularniejszych pomidorowych sosów do mięsa! 
  • W górskim Trydencie niekwestionowaną popularnością cieszą się gnocchi oraz carpaccio, czyli cieniutkie plastry surowej wołowiny podawane z oliwą i dodatkami. 
  • Pobliski Piemont stanowi idealny kierunek na wycieczkę dla wszystkich miłośników trufli i dzikiego ptactwa. 
  • Toskania to słoneczne królestwo jednego z najpyszniejszych deserów – tiramisu oraz dań mięsnych, takich jak arista alla Fiorentina.
  • W Lombardii zjemy przepyszne risotto po mediolańsku, czyli z dodatkiem szafranu i parmezanu. Z tego regionu pochodzi również uwielbiana przez wielu gorgonzola. 
  • Na słonecznej Sycylii, czyli znajdującej się w ciągu setek lat pod wpływem różnorodnych kultur największej włoskiej wyspie, nie sposób nie ominąć lokalnego street foodu i serwowanych na nim różnorodnych przekąsek, znanych pod nazwą antipasti. Koniecznie warto zwrócić uwagę na tamtejsze oliwki czy arancini, czyli smażoną kulkę wypełnioną ryżem, mięsem i serem mozzarella. 
  • Sardynia to ojczyzna culurgiones, czyli niezwykle aromatycznych pierożków, tradycyjnie nadziewanych farszem z ziemniaków, sera pecorino i listków mięty. Warto również spróbować wytwarzanego tylko na Sardynii od 1700 roku owczego sera pecorino sardo. 

Kuchnia włoska: najlepsze przepisy na przystawki

Włoskie przystawki, czyli antipasti, chociaż zwykle bardzo lekkie, stanowią nieodłączny element każdej prawdziwej apenińskiej kolacji. Z czego taka uczta powinna się składać? Oczywiście z pysznej przystawki, pierwszego dania (primo), które często stanowi makaron, drugiego dania (secondo) oraz oczywiście deseru (dolce) i nieodłącznej kawy. Zacznijmy jednak od początku i skupmy się na antipasti. Oto nasze ulubione przepisy na przystawki kuchni włoskiej!

Caprese – najpopularniejsza przystawka kuchni włoskiej

Sałatka caprese

Włoska sałatka caprese to jedna z najprostszych i najpyszniejszych przystawek. Pochodzi z południowego regionu – Kampanii i złożona jest z raptem trzech składników. Stanowi szybki sposób na pyszne antipasto, którego kolory odzwierciedlać mają włoską flagę. Wystarczy kilka pomidorów, kulka mozzarelli, listki bazylii i oliwa. 

Jak ją wykonać? Po prostu pokrój pomidory i mozzarellę w równe plasterki, a następnie ułóż je na przemian w półmisku. Na każdym kawałku mozzarelli połóż listek bazylii, a całość polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Całość warto również posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Gotowe! Proste, a jakie pyszne. Ale na tym polega urok kuchni włoskiej!

Bruschetta

bruschetta na drewnianej desce do krojenia na białym blacie obok czerwonej ściereczki

To klasyczna przystawka w duchu zero-waste! Dzięki niej z powodzeniem wykorzystasz czerstwe pieczywo. Te włoskie grzanki możesz przyrządzić tak naprawdę ze wszystkimi dodatkami, ale my proponujemy te z pomidorami, cebulą i czosnkiem. 

Jak cieszyć się ich niepowtarzalną chrupkością i aromatem? To bardzo proste! 

  1. Kromki czerstwego chleba posmaruj oliwą i zrumień na patelni, grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Chlebek ma być chrupki, ale nie wysuszony. 
  2. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do nich posiekaną cebulkę, wyciśnięte ząbki czosnku i odrobinę oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Rozłóż mieszankę pomidorów z czosnkiem na jeszcze ciepłych grzankach. Smacznego!

Melon z szynką parmeńską

melon z szynka parmeńską na białym talerzu

Szukasz czegoś orzeźwiającego? Melon z szynką parmeńską to przykład tego, czym najpiękniej raczy nas kuchnia włoska. Przepisy sprawiające, że od aromatu uginają nam się kolana! Wykonasz go w niecałe 10 minut i coś czujemy, że ta przystawka na stałe zagości na Twoim stole. Potrzebujesz jedynie dojrzałego melona, kilkunastu plastrów szynki parmeńskiej, liści rukoli i sosu balsamicznego.

  1. Wydrążonego melona pokrój najpierw w ćwiartki, a potem na mniejsze, wzdłużne kawałki. Pamiętaj, by każdy kawałek obrać ze skóry.
  2. Melonowe łódeczki owiń plasterkami szynki parmeńskiej i ułóż po trzy na każdym talerzu. Przystawkę obsyp liśćmi rukoli i polej odrobiną sosu balsamicznego. Gotowe! Stworzyłeś przystawki dla wszystkich gości!

Pasta i basta: najlepsze przepisy na makarony

Makaron we Włoszech to podstawa – wszyscy o tym wiemy. Pasta, bo tak nazywa się w Italii wszelkie makarony, to zwykle nie tyle główne danie, a tak zwane primo, czyli danie pierwsze. Ot, taki odpowiednik naszej polskiej obiadowej zupy. Jakie są jego najpopularniejsze rodzaje? Chociaż podobno jest ich ponad 300, z pewnością nie można nie wymienić najbardziej znanego w Polsce spaghetti, penne, casarecce, bucatini, fusilli czy tagliatelle. Oto najlepsze przepisy na zjawiskowe makarony kuchni włoskiej!

Pesto genovese

Pesto genovese na widelcu

Makaron ze zjawiskowym pesto genovese pochodzący ze słonecznej Ligurii świetny pomysł na szybką pastę. Jego główną trudnością jest stworzenie samego pesto, które należy połączyć ze świeżym makaronem. Podstawowym składnikiem jest oczywiście słodka bazylia, ale czego jeszcze będziesz potrzebować? Jeśli chodzi o bazylię, zaopatrz się w przynajmniej półtora krzaczka ze średniej doniczki. Konieczne będzie również około 80 mililitrów oliwy z oliwek, ząbek czosnku, garść orzeszków pinii i 8 łyżeczek parmezanu

Masz już wszystko? Bierzmy się do pracy!

  1. Umyj, wysusz liście bazylii i utrzyj z ząbkiem czosnku. Gdy staną się z nim już jednolitą masą, dosyp do moździerza lub do blendera orzeszki i zmiksuj na gładką masę.
  2. Orzechy rozkruszone? Teraz należy dodać parmezanu i oliwy. Wymieszaj wszystko i odstaw na przynajmniej godzinę do lodówki, by składniki dobrze się „przegryzły”.
  3. Gotowe pesto dodaj do świeżo ugotowanego, gorącego makaronu. Przystrój wybranymi składnikami, na przykład świeżymi liśćmi bazylii czy oliwkami. Danie jest gotowe!

Makaron z Ligurii

Ser włoski, tarka, czosnek i bazylia ułożone na drewnianym blacie

Trofie al pesto, czyli tradycyjne włoskie danie wywodzące się z obszaru Tigullio, uznawane jest za kulinarną wizytówkę Ligurii. Wśród składników znajdziesz dwie największe gwiazdy liguryjskiej kuchni — trofie i pesto. Makaron trofie, znany już w czasach wypraw krzyżowych, przypomina nieco cienkie, wrzecionowate kluseczki. Pesto z bazylii, drugi najważniejszy składnik dania, ma z kolei wywodzić się od ostrego, czosnkowo-octowego sosu aggiada, popularnego już w czasach republik morskich. W znanej nam dziś postaci pesto pojawiło się w XIX wieku. 

Oto lista składników na Trofie al pesto:

  • 350 gramów świeżego makaronu trofie
  • 30 gramów startego parmezanu
  • 20 gramów startego pecorino sardo
  • 12 gramów orzeszków piniowych
  • 25 listków bazylii
  • Czosnek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Jak przyrządzić? To proste! Bazylię umyj i osusz. Włóż do moździerza kilka liści i dokładnie utrzyj. Stopniowo wrzucaj kolejne liście. Ucierając masę, dodawaj orzeszki piniowe (po kilka naraz). Wsyp pokrojony w drobne plasterki ząbek czosnku i szczyptę gruboziarnistej soli. Dodaj ser i trochę oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania trwałej i jednolitej masy. W międzyczasie do zagotowanej i posolonej wody wrzuć makaron. Do gotującego się makaronu dodaj łyżkę pesto, dzięki temu zyska lekko kremowy posmak. Odcedź ugotowany makaron, wymieszaj z sosem, a następnie udekoruj kilkoma listkami bazylii i tartym serem.

Rzymski makaron: cacio e pepe

Makaron cacio e pepe

W tym przepisie sięgamy daleko w przeszłość, bowiem już do czasów starożytnych. To jedna z najprostszych, ale jednocześnie najbardziej satysfakcjonujących włoskich potraw. Z czego jest złożona ta jedna z ulubionych potraw rzymskich pasterzy? Wystarczy makaron spaghetti, dojrzały ser Pecorino Romanu, sól i duża ilość świeżo mielonego pieprzu. Pieprz przyjemnie rozgrzewa, a makaron i ser syci. Czego chcieć więcej? Nawet jeden z najsłynniejszych szefów kuchni, Anthony Bourdain, określił go mianem „być może najwspanialszej rzeczy w historii świata”. Zabierajmy się za gotowanie! Zdecydowanie warto!

Na 4 porcje będziesz potrzebować:

  • 350 gramów makaronu spaghetti
  • 100 gramów startego Pecorino Romano
  • Soli i dużej ilości pieprzu

Oto przepis!

  1. Makaron spaghetti ugotuj w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente.
  2. Po ugotowaniu nie odcedzaj makaronu, tylko przenieś go jeszcze lekko ociekającego słoną wodą do rozgrzanej miski, by szybko nie ostygł.
  3. Dorzuć do środka starty ser, dużą ilość pieprzu i nieco wody z makaronu, by stworzyć oblepiający makaron sos.
  4. Podawaj! Smacznego!

Klasyki kuchni włoskiej: tortellini

torlellini ułożone na desce

To kolejka klasyka kuchni włoskiej. Ten nadziewany makaron-pierożki znany jest na całym świecie! Wbrew pozorom, stworzenie domowego tortellini wcale nie jest trudne, a w wykonaniu przypomina nieco polskie pierogi. Czego będziesz potrzebować, żeby stworzyć te kwadratowe pyszności kuchni włoskiej w domu? Dzisiaj proponujemy tortellini w wersji z serkiem i szpinakiem.

Składniki należy podzielić na dwie części. Na ciasto potrzebne będą Ci dwie szklanki mąki, jedno jajko, cztery żółtka, dwie łyżki oliwy z oliwek i sól, jednak lista na farsz jest nieco bardziej skomplikowana. Oto, czego będziesz potrzebować:

  • 300 gramów śmietankowego serka białego
  • 100 gramów szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek Parmegiano Regiano
  • Masło
  • Pieprz i gałkę muszkatałową.

Zabierajmy się do pracy!

  1. Składniki na ciasto zagnieć w gładkie ciasto, następnie odstaw w wychłodzone miejsce na około pół godziny.
  2. Czas zająć się farszem. Sparzony we wrzącej wodzie szpinak należy pokroić w drobne kawałeczki i usmażyć z łyżką masła i wyciśniętym czosnkiem. Gdy cała masa przestygnie, dodaj do niej serek i starty ser. Dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrój kilkadziesiąt średnich kwadracików. W każdym rozłóż łyżeczkę szpinakowo-serowej mieszanki i zalep ciasto, tworząc niewielkie pierożki.
  4. Surowe tortellini gotuj w osolonej wodzie około 4 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. 
  5. Makaron jest gotowy do jedzenia! Dobrze podawać go z liśćmi świeżego szpinaku i startym parmezanem.

Kuchnia włoska: carbonara

carbonara na dwóch talerzach

Spaghetti carbonara należy do jednych z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Powstałe z połączenia makaronu, pancetty, żółtek jaj i sera Pecorino niezmiennie kradnie nasze serca swoją prostotą i wyrazistością smaku. Sekret jego wykonania tkwi w perfekcyjnym wyczuciu czasu i odpowiedniej technice, czytajcie więc uważnie!

Oto kompletna lista składników:

  • 350 gramów makaronu spaghetti
  • 120 gramów pancetty (lub zwykłego boczku)
  • 4 żółtka
  • 100 gramów sera Pecorino Romano
  • Sól i pierz

Tutaj znajdziesz przepis:

  1. Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli 1/3 sera Pecorino Romano. Porządnie posól wodę i doprowadź ją do wrzenia. 
  2. Pokrój pancettę na małą kosteczkę i smaż na patelni, aż to się lekko zarumieni i wytopi się z niego cały tłuszcz.
  3. Odcedź makaron, gdy ten będzie al dente. Nie używaj jednak durszlaka, tylko przełóż go bezpośrednio na patelnię z boczkiem. Powinien jeszcze ociekać wodą. Smaż krótko, ciągle mieszając.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej się przez kilkadziesiąt sekund lekko wystudzić.  Dodaj do makaronu mieszaninę żółtek z serem i niewielką ilość wody, w której gotował się makaron. Mieszaj intensywnie, by żółtka się nie ścięły i połączyły z makaronem. Posyp resztą sera pecorino i dodaj pieprzu. Jeszcze raz wszystko przemieszaj i natychmiast podawaj.

Spaghetti alle Vongole

Vongole na dwóch talerzach

To nic innego jak spaghetti z małżami. Ten prawdziwy klasyk kuchni neapolitańskiej nie ustaje w podbijaniu podniebień wszystkich miłośników owoców morza. Vongole, czyli małże właśnie, dodają potrawie przyjemnie śródziemnomorskiego sznytu. Nie ma co przedłużać, bierzmy się do roboty!

Oto lista składników:

  • 1 kilogram małży
  • 2 szalotki
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 mililitrów wytrawnego białego wina
  • 100 mililitrów bulionu rybnego
  • Sól
  • Pieprz
  • 400 gramów spaghetti
  • 4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Umyj i oczyść małże, wyrzuć otwarte muszle. 
  2. Obierz i posiekaj szalotki oraz czosnek. Podsmaż je z tymiankiem, dolej białe wino i bulion. 
  3. Dodaj umyte muszle i gotuj wszystko przez 5 minut, aż się otworzą. Wyrzuć te, które się nie otworzyły, a pozostałe dopraw solą i pieprzem. 
  4. Ugotuj makaron al dente. 
  5. Wymieszaj makaron z małżami i sosem. Podawaj na podgrzanych talerzach.

Pasta al limone

Pasta ala limone

Poszukujesz dania na upalny, letni dzień? Nie masz siły długo stać przy kuchni, a jednocześnie nabiera Cię ochota na coś pysznego? Pasta al limone, czyli spaghetti z cytryną, parmezanem i bazylią to dla Ciebie idealne rozwiązanie!

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • sól
  • Cytryna
  • Szalotka
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • pieprz
  • listki bazylii do dekoracji

Zabierajmy się do pracy!

  1. Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie.
  2. Umyj cytrynę dokładnie, osusz i zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. 
  3. Obierz i posiekaj szalotkę oraz czosnek. Podsmaż je na maśle, dodaj mąkę, bulion, sok z cytryny oraz śmietanę. Zagotuj, cały czas mieszając. 
  4. Zblenduj wszystkie składniki, dodaj parmezan, bazylię, skórkę z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżą bazylią.
  5. Gotowe!

Kuchnia włoska: najlepsze przepisy na dania główne

Tak jak pisaliśmy wyżej, główne włoskie danie, czyli tak zwane secundo, to zazwyczaj przyrządzona ryba, mięso lub risotto. Oto przepisy na nasze ulubione potrawy, którymi zaskoczysz swoich gości na kolacji w śródziemnomorskim stylu.

Caciucco alla livornese: obiad w Toskani

Zupa z owocami morza

Czas na obiad nad brzegiem morza! Caciucco, czyli włoskie danie kojarzone z miastami Livorno i Viareggio, zawiera prawdziwe bogactwo morskich smaków. Zupa rybna z Livorno jest również symbolem różnorodności regionu, w którym mieszkali obok siebie przedstawiciele różnych społeczności, między innymi: Żydzi, Aramejczycy, Grecy, Lewantyńczycy, Włosi i Portugalczycy. To prawdziwa eksplozja smaków!

Co będzie Ci potrzebne, by przygotować tę zniewalającą, sycąca zupę?

  • 800 gramów ośmiornicy
  • 700 gramów kalmarów i mątwy
  • 450 gramów skorupiaków (homar, białe i czerwone krewetki)
  • 450 gramów musteli
  • 300 gramów skorpeny
  • 700 gramów pomidorów
  • Białe wino
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek
  • Seler
  • Pieprz i sól
  • Pietruszka
  • 500 gramów toskańskiego chleba

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wymyj i oczyść wszystkie ryby. 
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, gałązkę selera, posiekaną ostrą paprykę i dwa ząbki czosnku. 
  3. Dodaj ośmiornicę i mątwę. Smaż przez 2-3 minuty, dodaj kieliszek białego wina i poczekaj, aż odparuje. Wrzuć pokrojone i wypestkowane pomidory. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 50 minut. 
  4. Dodaj mątwę i skorpenę i gotuj przez kolejne 10 minut. 
  5. Dodaj skorupiaki (w całości), łyżkę stołową pietruszki i 2 szklanki zimnej wody. Gotuj przez kolejne 5 minut, dopraw solą i pieprzem. 
  6. Natrzyj chleb czosnkiem i oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawaj z gorącą zupą. Smacznego!

Kuchnia włoska: risotto z prawdziwkami

Risotto z prawdziwkami

Włosi kochają grzyby tak samo jak Polacy, nic więc dziwnego, że jedną z najbardziej znanych potraw jest risotto porcini, czyli po prostu risotto z prawdziwkami. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i wprost idealne, gdy na dworze robi się nieco chłodniej – idealny przepis na jesień. Nie ma co przedłużać, zabierajmy się za przyrządzanie!

Oto składniki:

  • 30 gramów suszonych borowików
  • 2,5 szklanki wrzącej wody
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • Sól i pieprz
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 200 gramów ryżu (szklanka)
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mascarpone
  • 100 gramów świeżo startego parmezanu
  • 400-500 gramów świeżych borowików
  • gałązka tymianku

Masz wszystko? Zaczynajmy!

  1. W misce przez 10 minut namocz suszone borowiki. Zachowaj jedną szklankę powstałego płynu, a następnie odcedź i umyj grzyby, by pozbyć się zanieczyszczeń. Drobno posiekaj grzyby i odłóż do miski, a zachowaną szklankę płynu po namaczaniu grzybów przelej do średniego rondla. Dodaj bulion drobiowy i dopraw solą i pieprzem. Podgrzej na małym ogniu.
  2. W dużym rondu na dwóch łyżkach oleju podduś szalotkę i czosnek do zmięknięcia. Dodaj ryż, suszone, namoczone borowiki i dobrze wymieszaj. Dodaj wino, liść laurowy i gotuj do wyparowania alkoholu. Wlej do mieszanki około jednej czwartek podgrzewanego w osobnym garnku bulionu i gotuj ciągle mieszając do całkowitego wchłonięcia go przez ryż. Dolewaj porcjami bulion do momentu, aż ryż będzie al dente, a płyn wytworzy kremowy sos. Powinno to zająć około 20 minut. Do całości dodaj masło, mascarpone i ser, dopraw solą i pieprzem. Utrzymuj w cieple.
  3. Na patelni podgrzej pozostały olej, dodaj świeże borowiki z tymiankiem i intensywnie przesmaż, aż zmiękną i się zarumienią. Nie wahaj się użyć dużego ognia, tylko on sprawi, że grzyby się usmażą, a nie ugotują. Wyrzuć tymianek, dopraw solą i pieprzem i wylej na risotto. 
  4. Twoje włoskie danie jest gotowe do podawania!

Rzymskie gnocchi

Rzymskie gnocchi udekorowane na talerzu

Gnocchi ze stolicy Włoch kusi aromatem kaparów, anchois i czosnku. Czego chcieć więcej? To comfort food, co się zowie! Zabierajmy się do pracy. Czego będziesz potrzebować, by je przygotować?

  • 1 łyżka kaparów
  • 4 anchois
  • Ząbek czosnku
  • Cytryna
  • 50 gramów mieszanki ziół (my polecamy pietruszkę, szczypiorek i bazylię)
  • Oliwa z oliwek
  • 500 gramów gnocchi

Zabierajmy się za gotowanie!

  1. Zblenduj kapary, anchois, czosnek, sok z cytryny i zioła z 3 ziołami oliwy, by wytworzyć sos. Przypraw solą i pieprzem i odstaw.
  2. Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj o osoleniu wody! Odcedź i przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smaż dopóki, dopóty nie będą chrupkie z zewnątrz i dobrze podgrzane. Przełóż na papier kuchenny, by ociekły z tłuszczu.
  3. Wymieszaj gotowe gnocchi z przygotowanym wcześniej sosem i przełóż na talerze. Posyp skórką z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.

Kuchnia włoska: najlepsze przepisy na desery

Przechodzimy do najprzyjemniejszej części, czyli tego, co słodkiego w rękawie przyszykowanego ma jeszcze dla nas kuchnia włoskaprzepisy na desery! Z nich również słyną poszczególne regiony półwyspu Apenińskiego, a my przytaczamy nasze ulubione dolce, czyli desery podawane na koniec każdej kolacji, często w towarzystwie kawy.

Panna Cotta

Pana cotta z truskawkami w słoiczkach

Inaczej „gotowana śmietanka”, panna cotta to świetny pomysł na prosty, klasyczny włoski deser. Jest niezwykle kremowy i przepyszny! Oto nasz przepis na najlepszą panna cottę z wanilii, truskawek i ciasteczek amaretti.

Składniki:

  • 2 listki żelatyny
  • 500 ml płynnej śmietany
  • 100 gramów cukru
  • Laska wanilii
  • 8 ciasteczek amaretti
  • 8 truskawek

Zaczynajmy!

  1. Umieść listki żelatyny w misce z zimną wodą.
  2. Zostaw je na ok. 10 minut, aż zmiękną.
  3. W tym czasie wlej do rondelka śmietanę, cukier i ziarenka z wnętrza laski wanilii.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 2 minuty.
  5. Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj odsączone listki żelatyny. Dobrze wymieszaj. 
  6. Wlej do małych pucharków lub słoiczków i odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.
  7. Gdy masa zgęstnieje, pokrój truskawki na małe kawałki. Zrób to samo z amaretti.
  8. Posyp owocami i ciasteczkami gotową panna cottę i odstaw na następne 4 godziny.

Amaretti

Ciasteczka amaretti

Zastanawiasz się, jak samemu wykonać podane w poprzednim przepisie ciasteczka amaretti? To nic trudnego, a kuszą swoim wyjątkowym smakiem. Idealnie komponują się z popołudniową kawą lub do porannego espresso.

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 280 gramów zmielonych migdałów
  • 120 gramów cukru pudru
  • 2 białka jaj
  • 4 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W misce wymieszaj mielone migdały i cukier puder.
  3. Dodaj pianę ubitą z białek i ekstrakt z migdałów i dobrze wymieszaj.
  4. Blaszkę do pieczenia przykryj papierem, a następnie przy użyciu woreczka wyciskaj niewielkie okrągłe porcje ciasta.
  5. Piecz przez dziesięć minut.
  6. Amarettis powinny być złote i lekko popękane.
  7. Posyp cukrem pudrem i ostudź przed podaniem. Nie zjedz wszystkich od razu!

Kuchnia włoska: sycylijska granita

Amaretti ustawione na drewnianym stołeczku

Mezza con panna — tak słynną granitę z mrożonej kawy z bitą śmietaną nazywają mieszkańcy Mesyny, miasta, z którego pochodzi. Historia tego wyjątkowego deseru kuchni włoskiej, uważanego za prawdziwy skarb regionu, sięga czasów arabskich. Przodkiem granity był orzeźwiający szerbet, do którego dodawano śnieg zebrany ze stoków Etny. W Mesynie granita swój wyjątkowy smak zawdzięcza starannie dobranemu połączeniu espresso i bitej śmietany. Oprócz samej receptury ważny jest też odpowiedni ekspres do kawy — oryginalny neapolitański zaparzacz, który pozwala wydobyć prawdziwy smak espresso, ani za gorzki, ani za słodki.

Czego potrzebujesz, by wykonać ją w domu?

  • 500 ml espresso
  • 500 ml wody
  • 140 gramów cukru
  • 200 ml świeżej śmietany
  • 30 gramów cukru pudru

Działajmy!

  1. Zaparz 500 ml espresso i odstaw kawę do ostygnięcia. 
  2. Przelej kawę do miseczki i rozpuść w niej cukier. Dodaj letnią wodę. 
  3. Włóż miksturę na 2-3 godziny do zamrażarki, co 30 minut lekko ją wymieszaj. 
  4. W międzyczasie w miseczce przygotuj zimną śmietanę i dokładnie ją ubij. Dodawaj cukier puder, aż śmietana będzie sztywna. 
  5. Przelej granitę do szklaneczek i udekoruj bitą śmietaną.

Affogato

Sycylijska granita

To połączenie dwóch włoskich klasyków – domowych lodów waniliowych i świeżo parzonego espresso! Obficie parujące espresso wylewane na zmrożoną gałkę lodów jest bardzo efektowne! Bez względu na to, czy podawane w filiżankach, miseczkach czy szklankach, affogato smakuje świetnie zarówno popijane, jak i wyjadane łyżeczką. Koniecznie po obiedzie!

Składniki:

  • Gałka waniliowych lub śmietankowych lodów
  • Porcja espresso

Wykonanie affogato jest banalnie proste!

  1. Gałkę lodów umieść w szklance bądź filiżance
  2. Zaparz espresso i gorące wylej na lody.
  3. Podawaj i ciesz się pysznym deserem!

Włoska kuchnia: ulubione drinki

Kuchnia włoska to nie tylko proste przystawki, pyszne makarony i wyjątkowe dania główne. To także orzeźwiające drinki, w sam raz na upały. Sprawdź nasze 3 ulubione przepisy na drinki z Półwyspu Apenińskiego.

Włoski klasyk: Aperol Spritz

To chyba najpopularniejszy włoski drink na lato. Jest to aperitif, czyli alkohol podawany przed posiłkiem, na wzbudzenie apetytu. Standardowo podaje się do z plasterkiem pomarańczy, z dużymi kostkami lodu, w kieliszku do wina. Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • 75 mln prosecco (3 części),
  • 50 mln Aperola (2 części),
  • 25 mln wody gazowanej (1 część),
  • plasterek pomarańczy,
  • kostki lodu.

Do kieliszka wrzuć kostki lodu. Następnie, odmierz odpowiednią część prosecco, Aperola oraz wody gazowanej, które w takiej kolejności wlej do kieliszka. A na końcu, ukrój plasterek pomarańczy i dołóż go do drinka.

Negroni

To koktajl o długiej historii. Stworzony we Florencji, dzięki hrabiemu Negroniemu, który poprosił o wzmocnienie swojego ulubione drinka mocniejszym alkoholem.

  • 30 mln ginu (1 część),
  • 30 mln słodkiego wermutu (1 część),
  • 30 mln campari (1 część),
  • kilka kostek lodu.

Do szklanki typu whiskey dodaj kostki lodu. Następnie, odmierz części ginu, słodkiego wermutu oraz campari i dodaj je do szklanki. Jako dekoracji możesz użyć skórki pomarańczy.

Bellini

Bellini to idealny drink na brunch, jednak nie jest tak popularny jak Aperol Spritz. Składa się tylko z prosecco i purée z brzoskwiń.

W pierwszej kolejności, umieść brzoskwinie bez pestki w blenderze i rozdrób na purée, które następnie włóż do lodówki na 30 min, aby się schłodziły. Następnie, przełóż purée do wysokiego kieliszka (najlepiej od szampana) do 1/3 jego wysokości. Ostatnim krokiem jest dolanie do kieliszka prosecco.

Włoska kolacja: jak udekorować stół?

Przygotowując kolację inspirowaną kuchnią włoską postaw na naturalne, delikatne kolory i pastelowe odcienie. Czerwone potrawy pełne pomidorów świetnie zaprezentują się w towarzystwie delikatnego, płóciennego obrusu z lekkim wzorem lub na drewnianym stole. Postaw na tradycyjną zastawę i drewniane, naturalne dodatki. Świetnym wyborem okażą się również serwetki obszyte białą koronką oraz kwadratowe szklanki. Zastanawiasz się, jaką roślinę ustawić na stole? Pomyśl o suszonych kwiatach polnych lub… krzaczku bazylii! Włoski obiad również świetnie smakuje na stole wystawionym w ogrodzie. Polskie słońce potrafi być równie przyjemne, jak to ogrzewające Sycylię!  

Mamy nadzieję, że nasza kuchnia włoska na każdą okazję przypadła Ci do gustu i wybierzesz z nich coś, co już niedługo upichcisz we własnym domu. Kto wie? Może wypróbujesz wszystkich przepisów? Gorąco do tego zachęcamy!

Pamiętaj jednak, by podczas pracy robić sobie przerwy – jedną z nich możesz poświęcić na zarejestrowanie się na Westwing, by nie przegapić naszej codziennej dawki inspiracji, poradników i najlepszych ofert dla pięknego domu. Smacznego!