Nakrycie stołu z dekoracją świąteczną

Jakie elementy składowe zaliczają się do idealnej Wigilii Świąt Bożego Narodzenia? Po pierwsze rodzina, która spotyka się w licznym gronie przy stole bożonarodzeniowym. Po drugie – choinka, która bogato przystrojona ozdabia salon, nadając mu świątecznej atmosfery. I w końcu prezenty, których dzieci wyczekiwały z niecierpliwością przez cały rok. A menu bożonarodzeniowe, które rozpieszcza nasze podniebienia wyjątkowymi świątecznymi smakami. Zwłaszcza w Boże Narodzenie chcemy zjeść coś pysznego, co rzadko gości na naszych talerzach i co podkreśli atmosferę Świąt. Dlatego specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy trzy różne pomysły na menu bożonarodzeniowe.

Organizacja kolacji wigilijnej: checklista

Organizujesz w swoim domu kolację wigilijną, ale nie wiesz od czego zacząć? Z naszą checklistą czynności zorganizujesz Wigilię bez stresu!

  • Na miesiąc przed świętami: zaproś swoich najbliższych na kolację, najlepiej telefonicznie lub osobiście. Dzięki temu, Twoi goście, jak i Ty będzie mogli znaleźć idealne prezenty świąteczne.
  • 3 tygodnie przed świętami: wraz z rodziną zacznij przygotowywać menu bożonarodzeniowe. Zastanów się, kto jest w czym dobry: może Twoja siostra piecze pyszny sernik, a brat rybę i zaproponuj podział prac. A poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie 3 propozycje na menu. Dodatkowo, rozpocznij już świąteczne porządki.
  • 2 tygodnie przed Wigilią: wybierz się na pierwsze zakupy świąteczne i kup składniki do wypieków, półprodukty czy napoje. Jednocześnie, przejrzyj swoją zastawę stołową, oburs czy serwetki. Dodatkowo, sprawdź stan dekoracji świątecznych oraz lampek na choinkę.
  • Tydzień przed świętami: jest to najwyższy czas, aby wyczyścić sztuczne drzewko lub kupić żywe. Na dzień lub dwa po jej zakupie, możesz już udekorować swoją choinkę. Tradycyjne, choinkę ubiera się w Wigilię, jednak w takich sposób będziesz się nią dłużej cieszyć.
  • 3 – 4 przed Wigilią: kup świeże produkty, takie jak: ryby, mięsa, warzywa oraz owoce.To również dobry moment na upieczenie miękkich pierniczków i ich dekorowanie.
  • 2 dni przed świętami: przygotuj marynaty do mięs na pierwszy oraz drugi dzień świąt oraz upiecz ciasta.
  • dzień przed Wigilią: przygotuj mak do potraw z nim, ugotuj zupę, pokrój warzywa.
  • Dzień Wigili: dokończ przygotowania potraw, wykonaj ostatnie porządki, udekoruj stół i odpocznij.

Pobierz za darmo przygotowaną przez nas listę, żeby do zrobienia przed świętami! Zapisz na niej wszysto to, co chcesz zrobić, aby cieszyć się pięknym Bożnym Narodzeniem!

Tradycyjne menu bożonarodzeniowe

Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym powinno się znaleźć 12 dań. Jednak w zależności od regionu Polski, dania podawane podczas kolacji wigilijnej mogą się nieco od siebie różnić. Oto lista 12 tradycyjnych potraw:

  1. Barszcz wigilijny, zupa grzybowa lub zupa rybna
  2. Pierogi z kapustą i grzybami
  3. Krokiety z kapustą
  4. Karp smażony lub w galarecie
  5. Ryba po grecku
  6. Śledzie w śmietanie lub oleju
  7. Kapusta z grochem
  8. Makowiec
  9. Piernik staropolski
  10. Makowiec
  11. Kompot z suszu
  12. Kluski z makiem lub kutia

Nasza wskazówka: nie lubisz jednej z tradycyjnych potraw? Nie trać czasu oraz pieniędzy na jej wykonywanie, jeśli nikt jej nie zje.

Pierwsze danie: barszcz czerwony

W większości regionów Polski kolacja wigilijna rozpoczyna się od podania zupy, którą jest barszcz czerwony. Ten najlepszy ma słodko – kwaśny smak i ma mocno czerwoną barwę. Do jego wykonania przygotuj:

  • paczka włoszczyzny
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 kg obranych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • majeranek
  1. Zalejsz suszone grzyby wrzątkiem i pozostaw je w miseczce na 5 minut.
  2. Obierz i pokrój całą włoszczyznę. Następnie przełoż je do garnka, dodaj grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i zalej wszystko 3 litrami wody.
  3. Gotuj wywar przez 60 minut od chwili jego wrzenia.
  4. Gdy bulion będzie już gotowy, odcedź warzywa. Nie wrzyrzucaj ich i zrób z nich sałatkę jarzynową.
  5. Do gorącego bulionu dodaj obrane i pokrojone buraki, ząbki czosnku, sok z cytryny, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Pozostaw całość na noc w chłodnym miejscu.
  6. Następnego dania, bulion z buraczkami zagotuj i dopraw do smaku.

Danie główne: pierogi

Najpopularniejszy polski comfort food, sprawdzający się jako danie letnie oraz zimowe. Latem najpyszniejsze z jagodami, zimowa klasyka to pierogi z kapustą i grzybami. Podaj je obowiązkowo ze szklanką czerwonego barszczu.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • odrobina soli

Farsz:

  • 450 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • po 2: liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego
  • po łyżeczce: kminku, majeranku i soli
  • 2 cebule
  • pieprz
  1. W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Odsącz kapustę z soku i przełóż ją do garnka. dodaj grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie, całość zalej wodą (tak, aby przykryła ona kapustę oraz grzyby) i gotuj przez 45 minut na lekkim ogniu.
  2. W międzyczasie, pokój cebulkę, którą następnie smaż ją z kminkiem przez 10 minut na paletni, do momentu aż będzie przezroczysta.
  3. Po 45 minutach gotowania, kapustę odsącz z wody i dodaj do niej cebulkę.
  4. Gdy farsz jest gotowny i stygnie, przygotuj ciasto na pierogi. W misce połącz mąkę, ciepłą wodę i sól. Im dłużej będziesz je ugniatać, będzie ono bardziej miękkie i sprężyste.
  5. Następnie, przygotowane ciasto ciemno rozwałkuj (około 2 mm) i za pomocą szklanki lub specjalnej wykrajarki wytnij okrąg.
  6. Na jego środek nałóż łyżkę stołową farszu i sklej ze sobą ciasto. Czynność powtarzaj.
  7. Tak przygotowane pierogi ugotuj w osolonej wodzie do momentu nich wypłyynięcia.

Czas na deser: kutia

Jest to jedeno z najprostszych i najszybszych dań przygotowywane na kolację wiglijną. Wystarczy, że przygotujesz:

  • 1 szklankę maku
  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 4 łyzki likieru Amaretto
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • garść gordzynek i całych migdałów
  1. Pszenicę wpłucz pod strumieniem wody, zalej ją wrzątkiem i pozostaw na noc.
  2. Następnie, ugotuj ją dwukrotnie. Po pierwszym gotowaniu, wlej świeżą wodę i gotuj przez kolejne 4 godziny.
  3. Pod koniec tego czasu, opłucz mak i zmiel go.
  4. Następnie, połącz mak i pszenicę w misce z miodem (powinien być podgrzany), cukrem i likierem. Na końcu dodaj rodzynki i migdały. Całość wymieszaj i wstaw na lodówki.

Tradycyjna dekoracja stołu wigilijnego

Klasyczna dekoracja stoł€ z białym obrusem, świecami oraz białą zastawą

Postaw na tradycyjną dekorację stołu wigilijnego. Zacznij od tesktyliów: obowiązkowo biały, elegancki obrus, bawełniane serwetki oraz złote obrączki do nich. Wykaż się kreatywnością i złóż je na kształt choinki lub gwiazdy. Następnie, wybierz prostą zastawę stołową i sztućce dopasowane kolorystycznie do barwy obrączek do serwetek. Uzupełnij aranżację stołu wieńcem adwentowym ze świecami i winietkami dla gości.

Pomysł na menu wigilijne: Wykwintne smaki połączone z tradycją

Wieczerza wiligijna to wyjątkowa kolacja w ciągu całego, gdzie zbiera się cała rodzina i z niecierpliwością wyczekuje pierwszej gwiazki na niebie, aby zasiąść do stołu i rozkoszować się dwunastoma pysznymi potrawami. Przygotowaliśmy dla Ciebie i Twoich najbliższych kilka pomysłów na urozmaicenie tradycyjnych potraw podawanych podczas wieczerzy wigilijnej.

Przystawka

Zupa dyniowa podana w żeliwnym garnku na czarnym talerzu

Co powiesz na urozmaicenie wigilijnych śledzi w śmietanie lub z cebulką, podając śledzie ze śliwkami bądź śledzie korzenne? Wśród Twoich najbliższych jest osoba, która jest wegetarianinem lub weganem? Zastąp śledzie boczniakami bądź pieczarkami!

Smaczna zupa, na przykład pyszny babciny barszcz czerwony z uszkami lub aromatyczna zupa grzybowa, albo sałatka jarzynowa doskonale sprawdzą się jako przystawka. Podawane w eleganckich talerzach do zupy lub małych miseczkach nadadzą spotkaniu przy świątecznym stole wyjątkowego charakteru. Proponujemy Ci pyszny krem z dyni z krewetkami. Do jego wykonania będzie Ci potrzebne:

  • 1 kg obranej dyni w kawałkach
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 2 szalotki
  • 80 g masła
  • 250 ml śmietany
  • 600 g krewetek
  • Kilka gałązek pietruszki
  • Sól i piperz do samku.

Na patelni, na maśle podsmaż posiekane szalotki. Następnie dodaj dynię w kawałkach. Na patelnię wlej bulion, przykryj i gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu. Kiedy dynia będzie miękka, zblenduj ją, by otrzymać kremowe, delikatne purée. Dodaj trochę śmietany, sól i pieprz.

Umyj krewetki, obierz je i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Krem podaj na talerzach razem z gorącymi krewetkami. Każdą porcję możesz udekorować pietruszką.

Danie główne

Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bezkonkurencyjnego ulubieńca nie tylko Polaków, ale również gości zagranicznych czyli pieroga. Ich wyjątkowość polega na tym, iż prawie każde nadzienie sprawdza się w 100 procentach! Oprócz tradycyjnych pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami czy z makiem, przygotuj na przykład pierogi z nadzieniem rybnym, z soczewicą lub ze śliwkami. Palce lizać!

Ryba na stole wigilijnym ma znaczenie religijne, ponieważ jest ona symbolem religii chrześcijańskiej, ale również odradzania się życia. Dlatego też zjedzenie ryby w Wigilię jest gwarancją zdrowia, dostatku oraz obfitości. Królem podczas świąt Bożego Narodzenia jest karp, ale jeśli za nim nie przepadasz, śmiało zastąp go łososiem, pstrągiem lub szczupakiem. Razem z nami przygotuj łososia en papilote. Do wykonania 6 porcji potrzebujesz:

  • 6 filetów z łososia (jest to około 140 g)
  • 300 g niedużych ziemniaków
  • Koperek
  • Koper włoski
  • 40 g masła
  • 4 łyżki wytrawnego wermutu.

Ugotuj ziemniaki tak, by były prawie miękkie. Pokrój je w plasterki średniej grubości. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wytnij 6 kwadratów z papieru do pieczenia o wielkości 40x40cm. Posmaruj każdy kwadrat masłem, posyp koperkiem i koprem włoskim, dodaj plastry ziemniaka. Na przygotowanych składnikach połóż filety z łososia, dodaj malutki kawałek masła, skrop wermutem. Zwiń brzegi papieru do pieczenia tak, by otrzymać paczuszkę. Zrób otwór, którym będzie uciekać para i włóż każdą porcję do piekarnika na 25 minut.

Desery

Ciasto świąteczne z dekoracją z rosmarynu oraz żurawiny

Makowiec, piernik, sernik, ciasteczka świąteczne, pierniczki – podczas Wigilii miłośnik słodkości znajduje się w raju. A co powiesz na czekoladowe babeczki, które następnie udekorujesz zielonym kremem i nadasz im wygląd choinki? Zarówno najmłodsi uczestnicy kolacji, jak i Ci starsi będą zachwyceni! Również, myśląc o dzieciach, upiecz świąteczne ciasteczka z zimowymi motywami takimi jak renifery lub bałwanki! Organicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Sprawdź nasz przepis na szybkie ciasto świąteczne! Na ciasto o średnicy 18cm będziesz potrzebować:

  • 300 g masła
  • 50 ml śmietany
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 240 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczkę kardamonu
  • 1 łyżeczkę imbiru
  • 1/3 łyżeczki goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 550 g mąki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Na krem:

  • 400 g cukru pudru
  • 300 g masła
  • 400 g serka do smarowania
  • 1/2 pomarańczy

Czas zabrać się do pracy!

  1. Przełóż masło do miski. Do masła dodaj brązowy cukier.
  2. Wymieszaj mikserem na gładką masę.
  3. Następnie, dodaj 4 jajka.
  4. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cynamon, kardamon, goździki, imbir i mąkę.
  5. Zetrzyj mikserem.
  6. Dodaj mleko i śmietanę.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 60 minut. Przestudź ciasto i przetnij je wzdłuż nożem na cztery części.
  8. W tym czasie możesz przygotować krem. Wymieszaj masło i cukier puder mikserem.
  9. Dodaj serek do smarowania, a następnie wyciśnij sok z połówki pomarańczy.
  10. Przełóż ciasto kremem. Przygotuj lukier, ucierając cukier z mlekiem lub wodą. Udekoruj ciasto lukrem, rozmarynem i żurawiną.

Oto nasz wideo przewodnik:

Nasza wskazówka: Zamiast noża możesz użyć drutu. Owiń go wokół ciasta i pociągnij końce. Dzięki temu ciasto nie rozpadnie się podczas cięcia.

Pomysły na potrawy bożonarodzeniowe

Lubisz rozpieszczać siebie i swoich najbliższych na Boże Narodzenie? Postaw zarówno na tradycyjne przepisy, jak i na wykwintne i najlepsze składniki! Skup się również na wyglądzie serwowanych dań. Przygotowaliśmy kilka ekskluzywnych pomysłów na menu bożonarodzeniowe, wysublimowane nakrycie stołu oraz stylową świąteczną dekorację.

Przystawka

Drewniana deska z owniętym w papier serem pleśniowym, figami i rozmarynem

Na początek, w menu bożonarodzeniowym powinieneś uwzględnić przystawkę. Możesz ją podać na zakrzywionej łyżce do przystawek. Stal nierdzewna oraz ceramika nadadzą jej szczególnego charakteru.

  • Zaproponuj gościom wykwintną zupę grzybową lub barszcz czerwony z dodatkiem jabłek.
  • Doskonałym pomysłem na przystawkę bożonarodzeniową będą również przekąski z serka śmietanowego, warzyw, łososia i kiełków. Podaj je przy użyciu specjalnych pierścieni do przystawek.
  • Dla jaroszy (i nie tylko), przygotuj pyszny pasztet z soczewicy,

Danie główne

Pieczony kurczak z warzywami w garnku żeliwnym na drewnianym blacie

Danie główne to punkt kulminacyjny każdego menu bożonarodzeniowego.

  • Mięso, takie jak filet wieprzowy, pierś z kaczki lub stek wołowy w ziołach, sprawdzi się doskonale. Zestaw je z chrupiącymi warzywami lub fasolką zawiniętą w plastry boczku polaną pysznym sosem.
  • Alternatywnym rozwiązaniem będą ryby lub gęś bożonarodzeniowa.
  • Jeśli chcesz zorganizować wegańskie święta i szukasz pomysłu na menu bożonarodzeniowe odpowiedniego dla wegetarian, zdecyduj się na tartę z grzybami lub łazanki z kapustą.

Deser

Dwie wysokie szklanki z deserem lodowym w kuchni rustykalnej
  • Lody waniliowe z wiśniami lub malinami na gorąco są uwielbiane przez gości w każdym wieku.
  • Alternatywnym pomysłem na deser świąteczny będzie kompozycja lodów jabłkowych z wanilią i cynamonem.
  • Pyszny tort makowy z kremem maślanym bądź galaretką.
  • A na samym końcu kolacji, podaj swiom gościom grzane wino!

W ten sposób w mgnieniu oka zaspokoisz podniebienia gości uwielbiających słodkie smaki.

Dekoracja stołu na Boże Narodzenie

Równie istotna, jak pomysł na menu bożonarodzeniowe, jest odpowiednia dekoracja stołu. Biały obrus, srebrne talerze i srebrne sztućce powinny znaleźć się na świątecznym stole tuż obok starannie wypolerowanych lampek do czerwonego i białego wina oraz szklanek do wody. Serwetki powinny być finezyjnie złożone lub umieszczone w specjalnych obrączkach. Świecznik postawiony na środku stołu nada całości odświętnego charakteru.

Zobacz naszą galerię inspiracji na dekorację stołu wigilijnego!

Klasyczny pomysł na menu bożonarodzeniowe doskonale współgra z pięknym, prostym serwisem porcelanowym. Zestaw czerwienie, złoto i ciemną zieleń, a w mgnieniu oka nadasz stołowi bożonarodzeniowemu świątecznego charakteru. Dobierz serwetki z motywem bożonarodzeniowym i stwórz przytulną, świąteczną atmosferę. A do tego, możesz je przepięknie poskładać – sprawdź nasze pomysły na składanie serwetek.

Nie zapomnij: sztućce układaj od zewnętrznej strony ku środkowi. Zatem sztućce do dania głównego powinny znaleźć się tuż obok talerza, z kolei sztućce do przystawki na zewnątrz.

Boże Narodzenie to szczególny czas w roku. Wszystko powinno być dopięte na ostatni guzik. Zainspiruj się naszymi pomysłami na menu bożonarodzeniowe. Spraw, by święta stały się niezapomnianym czasem dzięki odpowiednim pomysłom na wyjątkowe dania.

Już teraz zajrzyj do inspirującego świata Westwing i zainspiruj się tym, co dla Ciebie przygotowaliśmy! Znajdziesz tam tematyczne kampanie, z pomysłami na dekoracje stołu bożonarodzeniowego oraz artykuły, które uczynią Twój dom piękniejszy, nie tylko na święta!