Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Nakrycie stołu z dekoracją świąteczną

Jakie elementy składowe zaliczają się do idealnej Wigilii Świąt Bożego Narodzenia? Po pierwsze rodzina, która spotyka się w licznym gronie przy stole bożonarodzeniowym. Po drugie – choinka, która bogato przystrojona ozdabia salon, nadając mu świątecznej atmosfery. I w końcu prezenty, których dzieci wyczekiwały z niecierpliwością przez cały rok. A menu bożonarodzeniowe, które rozpieszcza nasze podniebienia wyjątkowymi świątecznymi smakami. Zwłaszcza w Boże Narodzenie chcemy zjeść coś pysznego, co rzadko gości na naszych talerzach i co podkreśli atmosferę Świąt. Dlatego specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy trzy różne pomysły na menu bożonarodzeniowe.

Przygotowałeś już odpowiednie menu bożonarodzeniowe i chciałbyś sprawić, by świąteczny stół prezentował się doskonale? Kolejnym krokiem jest dobranie odpowiedniej dekoracji stołu. Nasi eksperci od aranżacji wnętrz mają głowy pełne pomysłów!

Pomysł na menu wigilijne: Wykwintne smaki połączone z tradycją

Wieczerza wiligijna to wyjątkowa kolacja w ciągu całego, gdzie zbiera się cała rodzina i z niecierpliwością wyczekuje pierwszej gwiazki na niebie, aby zasiąść do stołu i rozkoszować się dwunastoma pysznymi potrawami. Przygotowaliśmy dla Ciebie i Twoich najbliższych kilka pomysłów na urozmaicenie tradycyjnych potraw podawanych podczas wieczerzy wigilijnej.

Przystawka

Co powiesz na urozmaicenie wigilijnych śledzi w śmietanie lub z cebulką, podając śledzie ze śliwkami bądź śledzie korzenne? Wśród Twoich najbliższych jest osoba, która jest wegetarianinem lub weganem? Zastąp śledzie boczniakami bądź pieczarkami!

Smaczna zupa, na przykład pyszny babciny barszcz czerwony z uszkami lub aromatyczna zupa grzybowa, albo sałatka jarzynowa doskonale sprawdzą się jako przystawka. Podawane w eleganckich talerzach do zupy lub małych miseczkach nadadzą spotkaniu przy świątecznym stole wyjątkowego charakteru. Proponujemy Ci pyszny krem z dyni z krewetkami. Do jego wykonania będzie Ci potrzebne:

  • 1 kg obranej dyni w kawałkach
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 2 szalotki
  • 80 g masła
  • 250 ml śmietany
  • 600 g krewetek
  • Kilka gałązek pietruszki
  • Sól i piperz do samku.

Na patelni, na maśle podsmaż posiekane szalotki. Następnie dodaj dynię w kawałkach. Na patelnię wlej bulion, przykryj i gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu. Kiedy dynia będzie miękka, zblenduj ją, by otrzymać kremowe, delikatne purée. Dodaj trochę śmietany, sól i pieprz.

Umyj krewetki, obierz je i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Krem podaj na talerzach razem z gorącymi krewetkami. Każdą porcję możesz udekorować pietruszką.

Danie główne

Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bezkonkurencyjnego ulubieńca nie tylko Polaków, ale również gości zagranicznych czyli pieroga. Ich piękno polega na tym, iż prawie każde nadzienie sprawdza się w 100 procentach! Oprócz tradycyjnych pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami czy z makiem, przygotuj na przykład pierogi z nadzieniem rybnym, z soczewicą lub ze śliwkami. Palce lizać!

Ryba na stole wigilijnym ma znaczenie religijne, ponieważ jest ona symbolem religii chrześcijańskiej, ale również odradzania się życia. Dlatego też zjedzenie ryby w Wigilię jest gwarancją zdrowia, dostatku oraz obfitości. Królem podczas świąt Bożego Narodzenia jest karp, ale jeśli za nim nie przepadasz, śmiało zastąp go łososiem, pstrągiem lub szczupakiem. Razem z nami przygotuj łososia en papilote. Do wykonania 6 porcji potrzebujesz:

  • 6 filetów z łososia (jest to około 140 g)
  • 300 g niedużych ziemniaków
  • Koperek
  • Koper włoski
  • 40 g masła
  • 4 łyżki wytrawnego wermutu.

Ugotuj ziemniaki tak, by były prawie miękkie. Pokrój je w plasterki średniej grubości. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wytnij 6 kwadratów z papieru do pieczenia o wielkości 40x40cm. Posmaruj każdy kwadrat masłem, posyp koperkiem i koprem włoskim, dodaj plastry ziemniaka. Na przygotowanych składnikach połóż filety z łososia, dodaj malutki kawałek masła, skrop wermutem. Zwiń brzegi papieru do pieczenia tak, by otrzymać paczuszkę. Zrób otwór, którym będzie uciekać para i włóż każdą porcję do piekarnika na 25 minut.

Desery

Makowiec, piernik, sernik, ciasteczka korzenne, pierniczki – podczas Wigilii miłośnik słodkości znajduje się w raju. A co powiesz na czekoladowe babeczki, które następnie udekorujesz zielonym kremem i nadasz im wygląd choinki? Zarówno najmłodsi uczestnicy kolacji, jak i Ci starsi będą zachwyceni! Również, myśląc o dzieciach, upiecz świąteczne ciasteczka z zimowymi motywami takimi jak renifery lub bałwanki! Organicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Pomysły na potrawy bożonarodzeniowe

Lubisz rozpieszczać siebie i swoich najbliższych na Boże Narodzenie? Postaw zarówno na tradycyjne przepisy, jak i na wykwintne i najlepsze składniki! Skup się również na wyglądzie serwowanych dań. Przygotowaliśmy kilka ekskluzywnych pomysłów na menu bożonarodzeniowe, wysublimowane nakrycie stołu oraz stylową świąteczną dekorację.

Przystawka

Na początek, w menu bożonarodzeniowym powinieneś uwzględnić przystawkę. Możesz ją podać na zakrzywionej łyżce do przystawek. Stal nierdzewna oraz ceramika nadadzą jej szczególnego charakteru. Następnie, zaproponuj gościom wykwintną zupę grzybową lub barszcz czerwony z dodatkiem jabłek. Doskonałym pomysłem na przystawkę bożonarodzeniową będą również przekąski z serka śmietanowego, warzyw, łososia i kiełków. Podaj je przy użyciu specjalnych pierścieni do przystawek. Dla jaroszy (i nie tylko), przygotuj pyszny pasztet z soczewicy,

Danie główne

Danie główne to punkt kulminacyjny każdego menu bożonarodzeniowego. Mięso, takie jak filet wieprzowy, pierś z kaczki lub stek wołowy w ziołach, sprawdzi się doskonale. Zestaw je z chrupiącymi warzywami lub fasolką zawiniętą w plastry boczku polaną pysznym sosem. Alternatywnym rozwiązaniem będą ryby lub gęś bożonarodzeniowa. Jeśli szukasz pomysłu na menu bożonarodzeniowe odpowiedniego dla wegetarian, zdecyduj się na tartę z grzybami lub łazanki z kapustą.

Deser

Lody waniliowe z wiśniami lub malinami na gorąco są uwielbiane przez gości w każdym wieku. Alternatywnym pomysłem na deser świąteczny będzie kompozycja lodów jabłkowych z wanilią i cynamonem lub pyszny tort makowy z kremem maślanym bądź galaretką. W ten sposób w mgnieniu oka zaspokoisz podniebienia gości uwielbiających słodkie smaki.

Dekoracja stołu

Równie istotna, jak pomysł na menu bożonarodzeniowe, jest odpowiednia dekoracja stołu. Biały obrus, srebrne talerze i srebrne sztućce powinny znaleźć się na świątecznym stole tuż obok starannie wypolerowanych lampek do czerwonego i białego wina oraz szklanek do wody. Serwetki powinny być finezyjnie złożone lub umieszczone w specjalnych obrączkach. Świecznik postawiony na środku stołu nada całości odświętnego charakteru. Zobacz naszą galerię inspiracji na dekorację stołu wigilijnego.

Klasyczny pomysł na menu bożonarodzeniowe doskonale współgra z pięknym, prostym serwisem porcelanowym. Zestaw czerwienie, złoto i ciemną zieleń, a w mgnieniu oka nadasz stołowi bożonarodzeniowemu świątecznego charakteru. Dopasuj podstawki pod herbatę i obrus. Dobierz serwetki z motywem bożonarodzeniowym i stwórz przytulną, świąteczną atmosferę. A do tego, możesz je przepięknie poskładać – sprawdź nasze pomysły na składanie serwetek.

Nie zapomnij: Sztućce układaj od zewnętrznej strony ku środkowi. Zatem sztućce do dania głównego powinny znaleźć się tuż obok talerza, z kolei sztućce do przystawki na zewnątrz.

Boże Narodzenie to szczególny czas w roku. Wszystko powinno być dopięte na ostatni guzik. Co roku wyszukujemy najlepszych pomysłów na menu bożonarodzeniowe, które podbiją podniebienia naszych najbliższych. Niektóre posiłki mają swoje długoletnie tradycje, które kultywujemy co roku. Zainspiruj się naszymi pomysłami na menu bożonarodzeniowe. Spraw, by święta stały się niezapomnianym czasem dzięki odpowiednim pomysłom na wyjątkowe dania.