Zarejestruj sie i otrzymaj voucher 50 zł!
Elegancki stół wielkanocny w naturalnych kolorach ze stroki z gałązek wierzbowych

Wielkanoc to bardzo ważne święto w tradycji polskiej. Obfituje w tradycje i zwyczaje ludowe, z których część jest wciąż żywo kultywowana, a część coraz bardziej zanika. Wciąż jednak święcimy pokarmy, malujemy pisanki, zanosimy palemki do kościołów i oblewamy się wodą w Lany Poniedziałek. Planując menu na Wielkanoc, zadbaj by było ono wyjątkowe i zaskoczyło Twoich bliskich. Co to może być? Sprawdź nasze propozycje. 

Menu na Wielkanoc: śniadanie

Trzypoziomowa patera z wielkanocnymi wypiekami na stole

Świąteczne menu na Wielkanoc to ważny element polskiej tradycji.  Rodzina spotyka się podczas uroczystego śniadania, gdzie nie może zabraknąć kilku podstawowych potraw. Sprawdź, które dania będą pewnikiem na wielkanocnym stole! 

Posiłek wielkanocny, zgodnie z tradycją zaczyna się podzieleniem się poświęconymi dzień wcześniej pokarmami. Na tradycyjnym polskim stole podczas śniadania wielkanocnego powinny znaleźć się przede wszystkim jajka (np. faszerowane lub klasyczne z majonezem), żurek albo barszcz biały, chleb, kiełbasa. Jeśli masz ochotę, zaserwuj również świąteczne ciasta – mazurki, makowce i baby. Poznaj nasze propozycje na menu na Wielkanoc.

Jajka faszerowane tuńczykiem 

Składniki: 

  • 6 jajek ugotowanych na twardo, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, 
  • świeży koperek, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Jajka obierz i przekrój na pół. Delikatnie usuń żółtka za pomocą łyżeczki. Żółtka wymieszaj z tuńczykiem, majonezem i ziołami. Nadziej jajka powstałą masą. Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżym koperkiem i gotowe. Możesz podawać na stół. 

Żurek wielkanocny 

Składniki: 

  • 2 litry bulionu warzywnego, 
  • 1/2 kg białej kiełbasy, 
  • 200 g wędzonego boczku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 
  • 2 listki laurowe, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżka suszonego majeranku, 
  • 200 ml śmietany kremówki, 
  • 4 jajka ugotowane na twardo, 
  • 1/2 litra zakwasu na żurek. 

Do dużego garnka wsyp przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe oraz pieprz. Dodaj kawałek wędzonki, całą białą kiełbasę, posiekane ząbki czosnku. Wszystko zalej bulionem warzywnym. Gdy żurek się zagotuje, gotuj go na wolnym ogniu przez 30-40 minut – koniecznie pod przykryciem. Gdy wyznaczony czas już upłynie, do żurku wlej zakwas (razem z mąką). Dodaj sól i majeranek. Zupa powinna pogotować się jeszcze przez 5-7 minut. Wlej śmietanę kremówkę i podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. 

Schab pieczony na kanapki 

Składniki: 

  • 1 kg schabu (w jednym kawałku) 
  • sól i pieprz 
  • ulubione zioła np. (majeranek, kminek, tymianek) 
  • opcjonalnie: 2-3 ząbki czosnku 

Schab umyj i osusz. Natrzyj dokładnie solą (ewentualnie także przeciśniętym przez praskę czosnkiem), posyp pieprzem i ziołami. Włóż do lodówki w zamkniętym naczyniu bądź przykryty folią spożywczą na całą dobę. Co jakiś czas obracaj. Następnie przełóż do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mięso w rękawie umieść w brytfance i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około godziny. Podawaj z ćwikłą i chrzanem. 

Śniadanie wielkanocne: menu dla najmłodszych w dwóch odsłonach

Nie wszyscy z nas lubią tradycyjne polskie śniadanie wielkanocne z obfitością sałatek i zup. Zwłaszcza najmłodsi członkowie rodziny ucieszą się na widok smacznego śniadanie w kształcie zająca. Co zatem powiesz na śniadanie wielkanocne na słodko w postaci puszystych naleśników? Przedstawiamy prosty sposób na ich wykonanie!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Owoce do dekoracji: truskawki, banany, borówki

Sposób przygotowania

  1. Roztop masło.
  2. W misce wymieszaj razem: mleko i jajka.
  3. Dołóż pozostałe składniki i dodaj roztopione masło.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
  5. Na patelni roztóp odrobinę masła, pierwszy naleśnik zazwyczaj nasiąka tłuszczem, więc upewnij się, ża masz wystarczająco ilość masy.
  6. Uformuj 5 okrągłych naleśników w różnych rozmiarach – możesz użyć do tego foremek. Jeden z naleśników (ten pośredni) przetnij na pół, tworząc uszy zająca.

Zając na słono

Mamy też prosty pomysł na zająca z jajek i bekonu! Do jego przygotowania będziesz potrzebował:

  • jajko (twarz zająca)
  • 2 paski bekonu (uszy)
  • 2 oliwki (oczy)
  • żółty ser (wąsy)

Odkryj również nasze propozycje na dekoracje na Wielkanoc 2021życzenia na Wielkanoc 2021ozdoby wielkanocne na okno oraz ozdoby wielkanocne dla dzieci

Elegancki obiad wielkanocny

Zachwyć swoich najbliższych wyjątkowymi propozycjami tradycyjnych, wielkanocnych potraw w odświeżonym wydaniu. Zobacz, jak przygotować przystawkę, danie główne oraz deser!

Menu na Wielkanoc: placek z bekonem i jajkiem 

Drewniana deska do krojenia ze słonym plackiem

Składniki: 

  • 1 ¼ kg kruchego ciasta 
  • odrobina mąki do posypania 
  • 1 ubite jajko 
  • 1 łyżka nasion sezamu 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego 
  • 12 kawałków grubo pokrojonego wędzonego boczku 
  • 4 cebule pokrojone w kostkę 
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 2 słoiki po 290g całej pieczonej papryki w zalewie 
  • drobno posiekany pęczek pietruszki, 
  • 10 jaj 
  1. Krok

    Rozgrzej olej na dużej, nieprzywierającej patelni. Dodaj boczek i delikatnie podsmaż, aby wytopić trochę tłuszczu, a następnie zwiększ ogień, aby się lekko zarumienił. Gotowy boczek odłóż na talerzu. Dodaj cebulę na patelnię i delikatnie smaży aż zmięknie. Odstaw do ostygnięcia. 
  2. Krok

    Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż pergaminem do pieczenia, rozwałkuj 750g ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni, aż będzie wystarczająco duże, aby wyłożyć dno i boki formy. 
  3. Krok

    Włóż blachę do piekarnika i rozgrzej go do 200C/180 C. Rozłóż cebulę na spodzie ciasta. Otwórz każdą paprykę jak książkę, wyskrob nasiona, a następnie ułóż na cebuli, aby ją przykryć. Rozrzuć boczek, a następnie pietruszkę. Równomiernie rozbełtaj jajka i dopraw całość. Jajka wylej do blaszki. 
  4. Krok

    Rozwałkuj pozostałe ciasto, aby przykryć pieczeń, aby je uszczelnić i posmaruj ubitym jajkiem. Posyp ziarnami sezamu. Połóż na blasze i piecz przez 30-40 minut. 

Danie główne: pieczona jagnięcina 

Składniki: 

  • 1 udziec jagnięcy bez kości 
  • 10 ząbków czosnku 
  • 6 całych główek czosnku 
  • kilka gałązek rozmarynu i tymianku 
  • oliwa 
  • 300 ml czerwonego wina 
  • sól, pieprz 
  • garść posiekanej natki pietruszki 

Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Cały czosnek pokrój wzdłuż w drobne igiełki. Udziec  musisz nakłuć nożem i naszpikować czosnkowymi igiełkami. Dodaj sól i pieprz.  Mięso smaż na oliwie do zarumienienia, 3 – 4 minuty z każdej strony. Zrumienione mięso przełóż do brytfanki, obłóż całymi główkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Jagnięcinę zalej winem i odrobiną wody. Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 2,5 – 3 godziny do miękkości, podlewając sosem spod pieczeni. Posyp jagnięcinę natką pietruszki. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami. 

Deser: sernik z amaretto 

Kawałek ciasta na białym talerzyku w łóżku

Składniki: 

Spód: 

  • 150 g ciastek amarettini 
  • 4 łyżki miękkiego masła  

Sernik: 

  • 50 g miękkiego masła 
  • 130 g cukru 
  • 3 jajka, o temp. pokojowej 
  • 500 g twarogu półtłustego, kilkakrotnie zmielonego, o temp. pokojowej 
  • 200 g słodkiej śmietanki (kremówki) 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 50 g mielonych migdałów (bez skóry) 
  • 100 ml likieru amaretto, o temp. pokojowej 
     
  1. Ciasteczka amarettini zmiel na sypko w blenderze. Wymieszaj z miękkim masłem.. Spód formy o śr. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masą ciasteczkową, dociśnij dobrze i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej. 
  2. Do misy miksera dodaj miękkie masło, dodaj cukier i utrzyj razem na biały puch. Dodawaj, ciągle ubijając po 1 jajku. Porcjami wmieszaj twaróg oraz śmietanę. Dodaj likier amaretto i dobrze wymieszaj masę. Już nie miksuj. Dodaj mąkę i mielone migdały i wymieszaj delikatnie łyżką. 
  3. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy, najlepiej zabezpieczonej folią aluminiową a tę wstaw na dużą blachę z piekarnika, na tę dużą blachę wlej ostrożnie do 3/4 jej wysokości wrzątek. Wsuń ostrożnie blachę do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz sernik 60 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik by całkowicie ostygł. 

Wegetariańska propozycja menu na Wielkanoc

Trudno byłoby przygotować żurek bez dodatku mięsa, jednak przyrządzenie wielkanocnych jajek, smakowitego pasztetu lub pysznej sałatki, nie wymaga wcale dodawania jakiegokolwiek wyrobu mięsnego! Także jak widzisz istnieje wiele alternatyw. A oto nasza propozycja na wegetariańskie menu świąteczne. 

Przystawka: jajka faszerowane guacamole 

Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 awokado 
  • 1 pomidor 
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 pęczek świeżej kolendry 
  • szczypiorek 
  • sól i pieprz 

Krok 1: Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Pokrój na połówki. Awokado obierz, następnie przełóż do miseczki i razem z żółtkami rozgnieć widelcem. Dodaj majonez oraz pieprz i wymieszaj. 

Krok 2:  Cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę, kolendrę posiekaj i dodaj wszystko do awokado. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku. 

Krok 3: Połówki jajek rozłóż na półmisku, na każdą z nich nałóż przygotowany farsz. Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem i podawaj. 

Danie główne: faszerowane rotolo 

Składniki

  • 1 kg szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony 
  • 50g masła 
  • 2 łyżki posiekanego majeranku lub oregano 
  • 500g ricotty 
  • 50g parmezanu startego na tarce 
  • ciasto makaronowe 
  • oliwa z oliwek 
  • puszka pokrojonych pomidorów 
     

Przygotuj sos pomidorowy, w garnku podgrzewając oliwę wraz z czosnkiem. Dodaj puszkę pomidorów i gotuj przez około 20 minut. Szpinak drobno posiekany usmaż na patelni na oliwie, dodaj czosnek. Po wystygnięciu wrzuć do miski wraz z ricottą i parmezanem. Rozwałkuj makaron.  Potnij arkusze na 3 lub 4 kawałki, każdy o długości ok. 40 cm i połóż je na białym ręczniku. Używając szpatułki, rozprowadź nadzienie na makaronie tak równomiernie, jak to możliwe, pozostawiając 1 cm obwódkę wokół krawędzi.

Całość zwiń w rolkę. Zwiąż całość sznurkiem w celu zabezpieczenia podczas pieczenia.  Doprowadź do wrzenia dużą patelnię z osoloną wodą (głęboka brytfanna wypełniona wodą też się sprawdzi) i gotuj rotolo przez 20 minut. Wyjmij z wody i pozostawić do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190C. Rotolo pokrój i ułóż w naczyniu żaroodpornym nadzieniem do środka. Całość zalej sosem pomidorowym, posyp parmezanem i oliwą. Piecz przez 15 minut, aż makaron będzie gorący i chrupiący na brzegach. 

Deser: cytrynowa Pavlova 

Składniki: 

  • 6 białek 
  • szczypta soli 
  • 300 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 300 ml śmietany kremówki 30% 
  • 2 duże jajka 
  • 2 żółtka 
  • 160 g drobnego cukru do wypieków 
  • 80 g masła 
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn 

Krem

W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka i cukier, do połączenia składników. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodaj masło i sok z cytryny. Mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Pozostaw do ostygnięcia. 

Beza

Ubij białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodaj sok z cytryny i ubijaj. Dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłóż na niego masę bezową i uformuj wyrównując boki bezy łyżką ku górze. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez 1,5 godziny. Wystudzoną bezę połóż na paterze. Wyłóż na nią około 1 szklanki kremu cytrynowego, a następnie ubitą śmietanę kremówkę. I gotowe! 

Wegańskie śniadanie wielkanocne

Zastawiony stół z użyciem warzyw jako dekoracji

Wielkanoc kojarzy nam się głównie z jajkami i białą kiełbaską. Co zatem serwować osobom, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego? Majonez bez jajek i twarożek bez mleka? Poznaj roślinne przepisy na wegańską Wielkanoc! 

Pasta bezjajeczna 

Składniki: 

  • 500 g tofu, 
  • 3 łyżki musztardy, 
  • 1,5 oleju, 
  • 1,5 łyżki czarnej soli 
  • szczypiorek 

Wystarczy zblendować tofu z musztardą, olejem, szczypiorkiem i oczywiście, czarną solą. Całość przemieszaj i podawaj z pieczywem. 

Wegański majonez 

Ubijaczka z wegańskim majonezem

Składniki: 

  • szklanka niesłodzonego mleka sojowego 
  • 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego 
  • 1/2 – 1 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • szczypta soli 
  • szczypta białego pieprzu 

Zmiksuj mleko razem z octem, aż płyn zacznie się lekko pienić. Następnie dodaj musztardę i przyprawy, zblenduj całość. W trakcie miksowania do masy stopniowo dolewaj olej, aż konsystencja uzyska upragnioną gęstość. Przed podaniem przełóż majonez do słoika i schłodź go w lodówce, by bardziej stężał. 

Twarożek z nerkowców 

Składniki: 

  • 1 szklanka orzechów nerkowca 
  • ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól 
  • pieprz 
  • szczypiorek 
  • rzodkiewka 
  • odrobina wody 

Orzechy namocz przez noc. Następnego dnia zmiksuj je z wodą, oliwą, czosnkiem i przyprawami. Do twarożku dodaj pociętą na drobno rzodkiewkę i szczypiorek. 

Propozycja eleganckiego menu na wielkanoc – obiad wielkanocny 

Obiad wielkanocny przygotowywany dla rodziny i znajomych to wyzwanie dla niejednej pani domu. Czym zaskoczyć gości chcąc uzyskać elegancki charakter spotkania? Głównym punktem Wielkanocy jest uroczyste śniadanie, niemniej jednak świąteczny obiad to prawdziwa uczta dla zmysłów: na stole wielkanocnym mogą wówczas zagościć mięsa na ciepło, a z przekąsek – aromatyczne pasztety i sałatki. Podziel posiłki na 3 części: przystawkę, danie główne i oczywiście deser! 

Menu na Wielkanoc: obiad wegański

Co przygotować, gdy planujemy roślinne menu na Wielkanoc? Czym zachwycić gości przygotowując świąteczny obiad? Wielkanoc to nie tylko jajka i biała kiełbasa. Decydując się na wegańskie menu masz okazję zrobić coś naprawdę pysznego. 

Przystawka: wiosenne minestrone 

Drewniana deska z miseczką z zupą

Składniki: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 średnie marchewki, posiekane 
  • 1 średni por, cienko pokrojony 
  • 8 gałązek świeżego tymianku, związanych razem 
  • 3 duże czerwone ziemniaki, posiekane 
  • 2 l bulionu warzywnego 
  • 1 pęczek szparagów, pokrojony w plasterki 
  • 1 puszka fasoli, opłukana i odsączona 
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 

 W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj marchew, por, świeży tymianek i 1/4 łyżeczki soli. Gotuj 8 minut, mieszając. Dodaj czerwone ziemniaki, posiekane i bulion warzywny. Częściowo przykryj i podgrzewaj do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj 25 minut lub do miękkości ziemniaków. Dodaj szparagi i gotuj na wolnym ogniu 3 minuty lub do miękkości. Wymieszaj z fasolą , świeżym koperkiem, solą i pieprzem i podawaj swoim gościom. 

Danie główne: tarta z buraka 

  • 400g buraków, pokrojonych w kliny 
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kliny 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki octu winnego ryżowego 
  • 2 łyżki miękkiego brązowego cukru 
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • szczypta mąki 
  • 500g wegańskiego ciasta francuskiego 
  • 1 pomarańcza, otarta skórka 
  • zielona sałata z papryką, do podania 

Piekarnik rozgrzać do 200C. W misce wymieszaj buraki i cebulę z 2 łyżkami oleju, octem i cukrem. Dodaj anyż gwiazdkowy i dobrze dopraw. Rozgrzej resztę oleju na dużej, żaroodpornej, nieprzywierającej patelni, następnie włóż warzywa tak, aby przykryły powierzchnię patelni. Przykryj folią i piecz w piekarniku przez 45 minut. 

Na dobrze posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wytnij okrąg tej samej wielkości co patelnia. Ostrożnie wyjmij patelnię z piekarnika, usuń folię i poruszaj burakami i cebulą na patelni, aby utworzyć zwartą warstwę. Na wierzch połóż ciasto, zawijając je dookoła krawędzi, następnie włóż patelnię z powrotem do piekarnika i piecz przez 35 minut lub do momentu, aż ciasto napuszy się i nabierze głębokiego, złotego koloru. 

Odwróć patelnię, aby wyłożyć tartę na talerz – uważaj, aby nie poparzyć się rączką. Na wierzchu dodaj skórkę pomarańczową i posyp solą morską, a następnie podawaj z sałatką na boku. 

Deser: wegański tort czekoladowy 

Ciasto czekoladowe na lnianej ściereczce, obok suszonych kwiatów

Składniki: 

  • łyżeczka bezmlecznego słonecznikowego kremu do smarowania 
  • 1 duże dojrzałe awokado (około 150g) 
  • 300g jasnego cukru 
  • 350 g zwykłej mąki bezglutenowej 
  • 50 g kakao w proszku 
  • 1 łyżka sody 
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 
  • 150ml oleju roślinnego 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 

Polewa: 

  • 85g dojrzałego miąższu awokado, przetartego 
  • 85g słonecznikowego kremu do smarowania 
  • 200g czekolady bez zawartości nabiału, 70% kakao, połamanej na kawałki 
  • 25g kakao w proszku 
  • 125ml niesłodzonego mleka sojowego 
  • 200g cukru pudru, przesianego 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • bezglutenowa i wegańska posypka, do dekoracji 

Rozgrzej piekarnik do 160 C3. Posmaruj dwie 20cm foremki odrobiną kremu słonecznikowego, a następnie wyłóż dno pergaminem do pieczenia. Umieść 1 duże awokado i 300 g jasnego cukru w robocie kuchennym i ubij na gładką masę. Dodaj 350 g zwykłej mąki bezglutenowej, 50 g kakao w proszku, 1 łyżeczkę sody, 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 400 ml niesłodzonego mleka sojowego, 150 ml oleju roślinnego i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do miski wraz z ½ łyżeczki drobnej soli i ponownie wyrób na aksamitne, płynne ciasto.

Rozdziel ciasto pomiędzy foremki i piecz przez 25 minut lub do momentu, aż ciasto całkowicie urośnie i szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty. Przełóżyć ciastka na stojak, aby całkowicie ostygły. Czas na lukier. Ubij razem 85 g miąższu z dojrzałego awokado i 85g bezmlecznego słonecznika. Przecedź przez sitko i odstaw. Rozpuść 200 g bezmlecznej czekolady w misce z wodą lub w mikrofalówce, a następnie odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Przesiej 25g kakao w proszku do dużej miski. Doprowadzić do wrzenia 125 ml niesłodzonego mleka sojowego, a następnie stopniowo dodawać do kakao, aż do uzyskania gładkiej masy. Schładzaj przez kilka minut. Dodaj mieszankę z awokado, 200 g przesianego cukru pudru, roztopioną czekoladę i 1 łyżeczkę wanilii i dalej miksuj, aby uzyskać błyszczący, gęsty lukier. Użyj go do przekładania i pokrywania tortu. 

Pomysły na dekoracje stołu wielkanocnego 

Jak nakryć do stołu, by było odświętnie i elegancko? Wielkanocne dekoracje stołów mogą być swojskie i przytulne lub nowoczesne. Dekoracja stołu na Wielkanoc podkreśli świąteczną atmosferę. Warto zadbać o eleganckie nakrycie i dodatki, które stworzą wielkanocną aranżację. Sprawdzą się wiosenne akcenty, takie jak kompozycje ze świeżych kwiatów, czy stroiki. Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć pisanek, rzeżuchy, kwiatów czy kurczaczka. Zadbaj również o tekstylia – obrus i ładnie złożone serwetki. 

Pastelowa dekoracja stołu wielkanocnego

Pastelowe dekoracje są zazwyczaj oparte na świeżych kwiatach i roślinach: tulipanach, narcyzach, żonkilach i hiacyntach. Możesz zdecydować się na wybór jednego koloru pastelowego – na przykład jasnego różu, możesz wybrać dwa lub trzy kolory: róż, fiolet i niebieski lub róż i zieleń, fiolet, niebieski i zielony. Im więcej kolorów wybierzesz tym dekoracja będzie weselsza i bardziej wiosenna. Pastele najlepiej łączyć bielą. Jeśli posiadasz pastelową zastawę to warto użyć białego, eleganckiego obrusu, by nie zagłuszyć dekoracji. 

Dekoracja stołu w bieli 

Biały obrus i serwetki, białe talerze i półmiski. Biała baza sprawdzi się w każdym stylu aranżacji wnętrz. Wszystko zależy od dodatków. Dodając kolorowe pisanki czy ceramiczne zajączki ożywisz nieco całą aranżację, a jednocześnie zachowasz czysty i niewinny charakter stołu. Skoro Wielkanoc to i zajączek wielkanocny. Oczywiście w pasującej do całości, minimalistycznej wersji. Jajko ugotuj i na twardo i owiń białą serwetką, tworząc tym samym królicze uszka. 

Rustykalna dekoracja stołu na Wielkanoc 

Styl rustykalny to styl bardzo bliski z naturalnymi materiałami. Zamiast obrusu, zastosuj biały bieżnik, odsłaniając tym samym drewniany stół. Sielankowe kompozycje stołowe mogą tworzyć  wielkanocne dekoracje i przydatne akcesoria w naturalnym kolorze oraz w bieli, uzupełnione świeczkami o żywych barwach. Uwagę zwracają ceramiczne kurki lub zajączki, które nie tylko zdobią wielkanocny stół, ale również są bardzo praktyczne – pełnią funkcję półmisków, talerzy na jajka, maselnic, kubków, czy miseczek. Cała zastawa również powinna posiadać motywy roślinne. 

Niebieska aranżacja wielkanocna na stół 

Posiadając niebieską zastawę możesz stworzyć bardzo elegancką, wielkanocną aranżację stołu. Mocny kolor niebieskiego, podkreśl jasnym, białym obrusem. Będzie to strzał w 10 dla miłośników skandynawskiej prostoty. Na samym środku stołu, postaw koniecznie wazon z żywymi kwiatami. Może być to okazały bukiet lub pojedyncze gałązki i wiosennie kwiatki. 

Wielkanocny stroik na stół wielkanocny 

Zbliżenie na stroik wielkanocny w misce - pisance, mchem oraz jajeczkami

Przygotowując dekoracje na stół wielkanocny nie możesz zapomnieć o żywych roślinach. Tu świetnie sprawdzą się zarówno cięte kwiaty, jak tulipany i żonkile, czy narcyzy, ale równie dobrze możecie wykorzystać rzeżuchę, szczypiorek, a nawet trawę! Stroik wielkanocny możesz również wykonać z naturalnych gałęzi i mchu. Ozdabiając go pisankami i czekoladowymi króliczkami. Będzie wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu. 

Menu na Wielkanoc to bardzo ważny punkt świątecznych przygotowań. Mamy nadzieję, że udało nam się, zainspirować Cię do stworzenia nie tylko pysznych dań ale również odpowiednich dekoracji. A jeśli szukasz dalszych porad i kampanii, zarejestruj się na Westwing i bądź na bieżąco!