Zarejestruj sie i otrzymaj voucher 50 zł!
Pokrojone gruszki na przetwory z gruszek

Nadszedł czas na sezon przetworów! Jeśli tak jak my nie mogłaś się doczekać, z radością ogłaszamy rozpoczęcie produkcji słoików z dobrociami. Tym razem skupimy się na gruszkach. Te pyszne owoce zachowują swój smak nie tylko, gdy są świeże, ale także w przetworach, dlatego warto sięgnąć po nie, myśląc o dżemach, powidłach czy nalewkach. Dzisiaj poznasz cztery ciekawe przepisy na przetwory z gruszek, które z pewnością polubisz. Do dzieła! 

Dlaczego warto robić przetwory z gruszek? 

Gruszka to bardzo wdzięczny owoc, który długo zachowuje swoją świeżość, a dodatkowo posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który pozytywnie wpływa na działanie tarczycy. Co jeszcze mają w sobie gruszki? 

  • Bor – minerał poprawiający pracę mózgu, 
  • Potas – obniża ciśnienie krwi, 
  • Witaminy A, B1, B2, B6, C i PP – wpływają na ładny wygląd skóry, mózg i ogólną odporność organizmu. 

Przetwory z gruszek i ich wartości 

Czy wiesz, że robiąc domowe przetwory z gruszek możesz przeciwdziałać i leczyć różne dolegliwości? Oto kilka z nich:

  1. Miękkie i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, a te soczyste i cierpkie zatrzymują biegunkę. 
  2. Gruszka wspomaga leczenie dróg moczowych, jeśli więc cierpisz na stany zapalne lub kamicę, koniecznie spróbuj. 
  3. Sok z gruszek obniża ciśnienie.
  4. Z kolei napar z tego owocu możesz stosować na rany i owrzodzenia. 
  5. Napar możesz też stosować na bóle głowy i przeziębienia – skutecznie pomaga je zwalczyć! 

Kiedy robić przetwory z gruszek? 

Gruszki na przetwory będą najlepsze na przełomie lipca i sierpnia, tuż obok powideł śliwkowych czy konfitury z wiśni. Co więcej, gruszki znajdziesz w każdym regionie Polski – to owoc, który może być wyhodowany w przydomowym sadzie! Niestety, grusze są bardzo wrażliwe na niskie temperatury oraz choroby, dlatego wybierając gatunek do swojego ogrodu, koniecznie zwróć uwagę na odmianę. 

Gruszki na przetwory 

Wyróżniamy odmiany letnie, jesienne i zimowe, jednak nie każde będą nadawały się najlepiej na przetwory z gruszek. Najczęściej wybierając odpowiednią odmianę na domowe przetwory sięgniemy po te letnie oraz zimowe. Ich miąższ będzie aromatyczny i zwarty, dzięki czemu nie rozpadnie się tak szybko pod wpływem temperatury. Oto przykładowe odmiany: 

  • Bonkreta Williamsa, 
  • Red Faworytka, 
  • Konferencja, 
  • Paryżanka, 
  • General Leclerc. 

Jakie przetwory możesz zrobić z gruszek? 

Z gruszek można robić różne przetwory – wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki! Doskonale smakują w kompotach, dżemach, konfiturach, a także nalewkach. Nadają się do słodkich oraz słonych, a nawet octowych dań. Lubią się także z bardziej kwaskowymi produktami, np. przetworami z agrestu bądź przetworami z aronii, tworząc słodko-gorzkie połączenie. 

W smaku przetwory z gruszki najczęściej są słodkie i bardzo aromatyczne, jeśli jednak nie lubisz słodkiego smaku, nie dodawaj cukru lub zrób gruszki w zalewie octowej. Grunt, to znaleźć swój smak, gruszki zaś są do tego doskonałą bazą! A jeśli lubisz oryginalne smaki, możesz spróbować konfitury z czerwonej cebuli.

Dżem z gruszek 

Na kanapki, do owsianki albo z croissantem! Dżem z gruszek to przepis, który koniecznie musisz zrobić, dlatego przedstawimy Ci jego trzy wersje. Jeśli wiesz, jak zrobić dżem truskawkowy, z pewnością poradzisz sobie także z tym przepisem. 

Dżem gruszkowo-cynamonowy 

Składniki: 

  • 1 kg gruszek, 
  • cukier (według uznania), 
  • cynamon, 
  • 1 cytryna. 

Przygotowanie: 

  1. Gruszki umyj. Niewielką część pokrój w kostkę, resztę zaś obierz, pozbaw gniazd nasiennych i także pokrój w kostkę. 
  2. Gruszki bez skórki wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby nie przywierały. Poczekaj, aż zgęstnieją. 
  3. Dżem dopraw według upodobań cytryną, cynamonem oraz cukrem. 
  4. Dodaj gruszki ze skórką i wymieszaj. 
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Zamknij i odwróć do góry dnem lub zapasteryzuj. 

Dżem gruszkowy idealny do mięs 

Składniki: 

  • 1 kg gruszek, 
  • 30 dag cukru, 
  • Sok z 1-2 cytryn, 
  • Laska wanilii, 
  • 4-5 goździków, 
  • Łyżeczka imbiru, 
  • 2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego). 

Przygotowanie: 

  1. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, skrop cytryną. 
  2. Zagotuj w rondelku szklankę wody, dodaj gruszki i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. 
  3. Dodaj cukier, przyprawy i poczekaj, aż woda odparuje. 
  4. Przełóż dżem do wyparzonych słoików i zamknij. Pasteryzuj owinięte szmatką przez 20 minut. 

Wskazówka: Ten przepis doskonale będzie pasował do schabu! Wystarczy odpowiednio przygotować mięso i dodać do niego dżem, ziemniaki oraz przygotowaną wcześniej fasolkę szparagową do słoików i obiad gotowy! 

Dżem z gruszek bez cukru 

Składniki: 

  • 1 kg dojrzałych gruszek, 
  • ¼ szklanki wody, 
  • sok z ½ cytryny. 

Przygotowanie: 

  1. Gruszki obierz i pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej wodą. 
  2. Zagotuj, dodaj sok z cytryny i gotuj kilkanaście minut do uzyskania miękkiej i nieco zwartej konsystencji. 
  3. Gotowy dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj. 

Wskazówka: Jeśli nie możesz jeść cukru, nie obawiaj się kombinować z przepisami! Ten możesz wykorzystać nie tylko do konfitury z gruszek, ale także np. do dżemu z rabarbaru. Wyjdzie jedynie troszkę mniej gęsty, jednak równie pyszny! 

Kompot z gruszek 

Na zimno czy na ciepło? Kompot z gruszek to idealna ochłoda na lato i doskonały rozgrzewający napój zimowy. Spróbuj sprawdzony przepis na kompot idealny! 

Składniki: 

  • 2-3 kg gruszek, 
  • 9 l wody, 
  • cukier. 

Przygotowanie: 

  1. Obierz owoce i pokrój je na ćwiartki. 
  2. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 
  3. Wodę zmieszaj z cukrem i zagotuj.
  4. Następnie umieść gruszki w słoiku i zalej letnią wodą z cukrem. 
  5. Zakręć i gotowe! 

Wskazówka: Pamiętaj, że kompot z gruszek nie musi być słodki! Na 1 kg owoców zużywa się około 0,5 kg cukru, ale wystarczą już 2 łyżki, aby gruszki się zakonserwowały. 

Gruszki w syropie 

Przetwory z gruszek to nie tylko dżemy i kompoty! Gruszki możesz też konserwować w całości, w syropie. Oto przepis! 

Składniki: 

  • 8 dużych, twardych gruszek, 
  • 1 litr wody, 
  • 500 g cukru, 
  • 1 cytryna, 
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 
  • 1 łyżeczka goździków, 
  • cynamon. 

Przygotowanie: 

  1. Gruszki obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. 
  2. W wąskim, wysokim garnku zagotuj wodę z cukrem, cynamonem i goździkami. 
  3. Włóż gruszki do syropu i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. 
  4. Po ugotowaniu przełóż gruszki do słoików. 
  5. Syrop zagotuj ponownie i zalej słoiki. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. 

Wskazówek: Takie gruszki świetnie nadają się na deser! Deser chia z gruszkami to świetna popołudniowa przekąska, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego. 

Nalewka z gruszek 

Nalewkę gruszkową szczególnie pokochają kobiety – jej słodki i delikatny smak idealnie pasuje do drinków oraz solo! Spróbuj przepisu na nalewkę z gruszek z miodem, a z pewnością nie pożałujesz! 

Składniki: 

  • 2 kg gruszek konferencja, 
  • 2 szklanki miodu, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1 litr spirytusu, 
  • 2 laski cynamonu.

Przygotowanie: 

  1. Gruszki obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. 
  2. Owoce pokrój na mniejsze kawałki, włóż do dużego słoja i wymieszaj z wodą i miodem. 
  3. Odstaw na 2-3 dni, aby gruszki puściły sok. 
  4. Dodaj cynamon i zalej spirytusem. Odstaw na 3-4 miesiące. 
  5. Gotową nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. 

Przetwory z gruszek są bardzo łatwe w wykonaniu, dlatego szczególnie polecamy je dla początkujących! Ich aromatyczny i słodki smak z pewnością przypomni smak lata. Po więcej przepisów zajrzyj na Westwing