Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Dwa kieliszki do wina z karafka

Jesteś smakoszem win i chciałbyś dowiedzieć się nieco więcej o swoim ulubionym trunku? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przewodnik po winach, dzięki któremu dowiesz się wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o winie! Zastanawiasz się, jakie kieliszki są odpowiednie do poszczególnych rodzajów wina? Nie jesteś pewien, które wino będzie pasować do Twoich ulubionych potraw? A może szukasz dopełnienia idealnej imprezy? Nasz przewodnik po winach przedstawia odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i poznasz mnóstwo przydatnych wskazówek i trików. 

W naszym przewodniku po winach wytłumaczymy Ci wszystko, co chciałbyś wiedzieć o najbardziej popularnych gatunkach wina. Wyjaśnimy również, które wino powinieneś podać do danej potrawy, aby podkreślić jej smak. Przygotowaliśmy także informacje, w jakiej temperaturze należy podawać wino oraz jakie aromaty charakteryzują Chardonnay, Merlot, Riesling i inne.

Białe wino

Podobnie jak czerwone wino, białe wino można podzielić na różne kategorie. Słodkie, półsłodkie i wytrawne to najbardziej znane rodzaje. Chciałbyś poznać, które nuty smakowe są charakterystyczne dla Twojego ulubionego białego wina? Albo w jakiej temperaturze podawać białe wino, by smakowało najlepiej? W naszym przewodniku po winach podsumowaliśmy najistotniejsze informacje. 

Riesling charakteryzuje się intensywnymi owocowymi aromatami. Głównymi nutami smakowymi są tu grejpfrut, jabłko, cytryna oraz brzoskwinia. To wino doskonale komponuje się z warzywami i daniami rybnymi. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury około 10°C. Wino Pinot Grigo cechuje aromatyczny owocowy smak. Świetnie sprawdzi się do zup, sałatek, dań z kurczaka oraz ryb.

Chardonnay ma intensywny, ostry smak. Tę odmianę wina charakteryzuje nuta orzecha włoskiego i aromat dymu. Chardonnay doskonale współgra z daniami z wołowiny oraz z makaronami włoskimi. Z kolei Sauvignon Blanc cechuje się intensywnymi aromatami trawy, szparagów i kopru włoskiego. To wino to świetny dodatek do zup oraz sałatek. 

Szukasz stylowych lampek do białego wina? Na WestwingNow znajdziesz szeroki wybór starannie wyselekcjonowanych, stylowych lampek do wina. 

Czerwone wino

Czerwone wino także dzieli się na różne kategorie. Wyróżniamy wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie wina czerwone. Czerwone wina smakują najlepiej w temperaturze pokojowej, ale nie przekraczającej 24°C. Idealna będzie temperatura między 14 a 20°C. W naszym przewodniku po winach znajdziesz porady dotyczące tego aromatycznego trunku, sprawdzone sztuczki oraz informacje. 

Merlot charakteryzują cierpkie i intensywne nuty smakowe, takie jak czekolada, drewno cedrowe oraz ciemne jagody. To wino powinno być podawane w temperaturze 18°C w zestawieniu z drobiem i wołowiną. Z kolei Pinot Noir ma bardzo owocowy aromat. Wynika to głównie z nut smakowych, takich jak truskawki, maliny i porzeczki. Pinot Noir doskonale komponuje się z dziczyzną i wołowiną.

Cabernet Sauvignon zawiera również intensywne nuty owocowe, takie jak czarna porzeczka, a także nuty pieprzowe. Smak tego wina wspaniale współgra z serem, drobiem i wołowiną. Chianti charakteryzuje się fiołkową oraz wiśniową nutą. Doskonale smakuje podane w temperaturze 16°C w towarzystwie makaronów, serów i wołowiny. Te potrawy wydobędą smak wina. 

Szukasz doskonałej lampki do czerwonego wina? W naszym przewodniku po winach przygotowaliśmy również zestawienie najpiękniejszych lampek do wina dostępnych na WestwingNow.

Jak prawidłowo podawać wino?

Szkło, w którym podajemy wino powinno być cienkie i przezroczyste, o drobnych krawędziach. Nie powinno być ani zbyt wąskie, ani zbyt wybrzuszone. Wówczas smak wina doskonale poczujesz już na języku. W ten sposób zagwarantujesz sobie najlepsze doznania smakowe. Lampka do wina powinna mieć cienką, elegancką nóżkę, która ułatwi przystawianie jej do ust. Zawsze powinieneś łapać właśnie za nią. W przeciwnym wypadku Twoje dłonie ogrzeją wino. Ponadto nóżka w lampce do wina powinna być bezbarwna, aby nie sprawiała wrażenia zmiany koloru wina. 

Wskazówka: Podając wino upewnij się, że jest o dwa stopnie chłodniejsze niż to konieczne, ze względu na fakt, że w lampce do wina szybko się ogrzeje!

Nalewanie wina to również sztuka! Lampkę wina powinno się napełniać tylko w jednej trzeciej. W przypadku większych lampek do mocniejszego czerwonego wina, takiego jak na przykład Sauvignon, obowiązuje dodatkowa zasada. Należy wypełnić winem około ćwierć lampki do wina. W ten sposób w pełni wydobędziesz smak i aromat wina. 

Odmiany winorośli

  1. Ciekawostka

    Na świecie istnieje około 10000 różnych gatunków winorośli. Jednak tylko nieliczne z nich charakteryzuje rozpoznawalny i wyjątkowy smak.

  2. Ciekawostka

    Nie więcej jak 2500 gatunków winorośli zostało zatwierdzonych do produkcji wina.

  3. Ciekawostka

    Najbardziej popularne jest około 50 gatunków winorośli. Wytwarza się z nich także regionalne wina.  

Przewodnik po winach: kieliszki

Lampki do wina różniące się kształtami i rozmiarami są przypisane do poszczególnych odmian wina. Nasz przewodnik po winach przedstawi Ci różnice między nimi. Czerwone wino często charakteryzuje się różnorodnością aromatów. Aby wzmocnić bogactwo aromatów czerwonego wina, warto je podać w lampkach o bulwiastym kształcie. Napowietrzenie czerwonego wina pozwala na doskonałe rozwinięcie się intensywności aromatów. Odmiany takie jak Bordeaux, Merlot i Sauvignon potrzebują dodatkowej przestrzeni. W tym celu użyj lampek do wina o  bulwiastym kształcie. Im większa średnica, tym lepiej!

Zasady wyboru lampek do białego wina są kompletnie odwrotne. Podczas degustacji białego wina, aromat nie powinien ulatniać się zbyt szybko. Mniejsze średnice lampek do wina zapobiegną dopływowi powietrza. Białe wino najlepiej smakuje po odpowiednim schłodzeniu. Lampki do białego wina mniejszych rozmiarów przeciwdziałają nagrzewaniu się wina. Najlepiej będzie, jeśli będziesz nalewał małe ilości białego wina i częściej uzupełniał lampkę. 

Riesling zasłużył na swoją własną lampkę do wina. Dzięki lekko zakrzywionej krawędzi, nieco kwaśne nuty owocowe są lepiej odbierane przez kubki smakowe.

Kto chciałby spróbować różnych rodzajów wina podczas posiłku, może wypić po lampce każdego gatunku. Aby pozbyć się smaku wypitego wcześniej wina, nalej do lampki niewielką ilość nowego trunku. Następnie kilkukrotnie obróć lampkę i wylej zawartość do pojemnika przeznaczonego do tego celu. W ten sposób przygotujesz się na nowe doznania smakowe. 

Szukasz odpowiedniej lampki do swojego ulubionego wina? W naszym przewodniku po winach przygotowaliśmy dla Ciebie najpiękniejsze propozycje.

Które wino podać do danej potrawy?

Zastanawiasz się, które wino powinieneś podać do danej potrawy? Na to pytanie nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi. Po pierwsze i najważniejsze, weź pod uwagę własne preferencje. Zatem do posiłku pij swoje ulubione wino! Niemniej jednak, obowiązuje zasada właściwej harmonii kolorów. Innymi słowy, białe wino podajemy do białego mięsa, z kolei czerwone – do czerwonego. Wina o lekkim smaku doskonale komponują się ostrymi potrawami i rybami, z kolei intensywniejsze wina świetnie sprawdzą się do bardziej sytych posiłków.

Podczas obiadu zwróć uwagę na kolejność podawanych win. Najpierw serwuj lekkie wina musujące, następnie intensywne czerwone wina. Jeśli wprowadzisz kilka naszych prostych wskazówek, z pewnością poczujesz różnicę w Twojej jadalni. Warto zwrócić też uwagę na sposób przechowywania i podawania wina w stylowych dekanterach i karafkach.

Czas napić się wina! Dzięki zaledwie kilku wskazówkom i sztuczkom nasz przewodnik po winach pokaże Ci, że również Ty możesz stać się koneserem wina. Zaimponuj swoim najbliższym i zorganizuj wieczorną degustację. Przy pomocy naszego przewodnika po winach z pewnością będzie udany!