Zarejestruj sie i otrzymaj voucher 50 zł!
Zdjęcie portretowe Michała Korkosza, blogera kulinarnego

Razem z Michałem Korkoszem, blogerem kulinarnym znanym jako Rozkoszny, przygotowaliśmy niezawodne porady i sprawdzone przepisy dla tych, którzy chcieliby rozpocząć swoją przygodę z wegańskim gotowaniem. Michał jest również autorem bestsellerowej książki o roślinnym gotowaniu “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”. W swoich daniach bazuje na polskich smakach i wegetariańskich recepturach, a dla nas przygotował aż 3 specjalne przepisy.

Rozkoszny za fotografie swoich dań został uhonorowany dwiema nagrodami SAVEUR, które dla blogerów kulinarnych są tym, czym Oscary dla świata filmu. Dla nas przygotował też niezwykłe zdjęcia potraw i porady.

Zalety kuchni wegańskiej

Michał Korkosz gotujący w swojej kuchni
Fot. Karo Ramos i Michał Korkosz

Dieta wegańska składa się z warzyw i owoców bogatych w witaminy, dzięki czemu jest bardzo zdrowa. Zmniejsza ryzyko chorób i pomaga utrzymać prawidłową wagę. To także najbardziej etyczny i ekologiczny wybór, który popieramy.

Sprawdź, jak pyszna może być wegańska kuchnia!

Gotowanie w stylu #rozkoszny to gotowanie absolutne, czyli takie, do którego zastosowano wszystkie możliwe techniki i składaniki, by spotęgować finalny smak i doznania.

Rozkoszny

Wegańskie gotowanie – od czego zacząć?

Według Rozkosznego, must-have to sos sojowy i wędzona papryka.

Sos sojowy dostarcza potrzebnej porcji glutaminianu sodu, piątego smaku, zwanego umami, często występującego w mięsie. Natomiast wędzona papryka dodaje wędzoną nutę, której tak brakuje w roślinnym gotowaniu.

Rozkoszny

Ciecierzyca z cukinią, pomidorkami i szpinakiem w złocistym wywarze

Zdjęcie wegańskie potrawki z ciecierzycą według pzrepisu Rozkosznego
Fot. Karo Ramos i Michał Korkosz

Potrzebne składniki:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule, pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 małe okrągłe cukinie, pokrojone wzdłuż na cząstki
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 300 g szpinaku baby

Przygotuj wędzone pomidorki koktajlowe. Rozgrzej na mocnym ogniu garnek. Włóż pomidorki koktajlowe i gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu potrząsając nimi, aż poczernieją miejscami, ale wciąż będą miały swój kształt. Zdejmij z ognia na 5 minut.

Rozgrzej 3 łyżki oliwy. Smaż cebulę z 2 ząbkami czosnku i 1/4 łyżeczki soli przez około 5 minut, aż bedą szkliste i miękkie. Przypraw kurkumą i chili, przesmaż. Dodaj cukinię, smaż z obu stron po minucie. Wsyp ciecierzycę, obtocz ją w kurkumowej oliwie. Wlej wodę i mleczko kokosowe. Gotuj około 5 minut, aż cukinia nabierze idealnej konsystencji. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj wędzone pomidorki koktajlowe. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z czosnkiem. Dodaj szpinak i smaż około minutę pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem. Złocisty wywar podawaj z cukinią, ciecierzycą, pomidorami i szpinakiem.

Wegańska beza z kremem kokosowym i letnimi owocami

Dieta wegańska umożliwia próbowanie nowych smaków bez rezygnacji ze słodkich deserów, a ich pieczenie nie musi być trudne. Wypróbuj przepis na w pełni roślinny tort Pavlova, który przygotował dla nas Rozkoszny.

Wegański tort Pavlova na stole nakrytym pastelowym talerzami
Fot. Karo Ramos i Michał Korkosz

Potrzebne składniki:

  • 150 g aquafaby (z 1 puszki / słoika)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytrynu lub octu
  • 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego, mocno schłodzonego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g malin i/lub czerwonej porzeczki

Acquafabę przełóż do garnka i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż zredukuje się o połowę. Można odmierzyć wagą, ma pokazać 75 g. Ostudź. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celcjusza (góra-dół). Na papierze do pieczenia zakreśl okrąg o średnicy 16 cm, obrysowując np. talerzyk deserowy. Acquafabę ubij na niestabilną pianę. Powoli zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj około 8 minut do momentu, aż cukier się rozpuści i nie będzie go czuć między palcami. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, szybko zmiksuj.

Wyłóż sztywną pianę na przygotowany papier, uformuj. Piecz 20 minut, po czym obniż temperaturę do 100 stopni Celcjusza i susz bezę jeszcze 3 godziny. Otwórz mleczko kokosowe i wyjmij stałą część mleczka kokosowego – to śmietanka, z której powstanie krem. Wodnistą część możesz wykorzystać np. do smoothie. Przełóż śmietankę wraz z cukrem pudrem do misy miksera. Ubij na puszystą pianę. Wyłóż na bezę, udekoruj owocami. Podawaj!

Wypieki to alchemia. Wegańskie wypieki to jeszcze większa alchemia. Na początek radziłbym dokładnie realizować przepisy, odmierzając składniki wagą kuchenną. Freestyle zalecam zostawić bardziej zaawansowanym cukiernikom.

Rozkoszny

Rozkoszne koktajle wegańskie

Michał Korkosz specjalnie dla Westwing stworzył przepis na łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny koktajl. Ten zielony napój z kolendrą i imbirem jest idealny na lato!

Szklanki z zielonym koktajlem przygotowanym przez Michała Korkosza
Fot. Karo Ramos i Michał Korkosz

Potrzebne składniki:

  • 2 garści szpinaku baby
  • 1 banan
  • 1 zielone jabłko
  • 2-3 plastry imbiru
  • kilka gałązek kolendry
  • 1/2 szklanki mleczka kokoswego
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 kostki lodu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki włóż do blendera kielichowego, układając na dnie najlżejsze składniki. Zmiksuj na gładkie smoothie.

Dlaczego warto pić roślinne koktajle?

Są szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne i pożywne. Szklanka zielonego koktajlu nieraz uratowała mnie przed głodem.

Rozkoszny

Mamy nadzieję, że specjalne przepisy przygotowane przez Michała Korkosza, zainspirują Cię do wegańskich eksperymentów w kuchni. Dołącz do klubu Westwing po jeszcze więcej inspiracji i wskazówek od wyjątkowych ekspertów!

Zdjęcie główne: Karo Ramos i Michał Korkosz