Przedłużony termin zwrotu: zamów teraz i zwróć do 31 stycznia 2025 r.

Zarejestruj się teraz i czekaj na Black Week Deals
Dwie drewniane deski do krojnie z przekąskami w imprezę w postaci serów, owoców, warzyw, sosów i innych

Szybkie, smaczne i bez tony garnków do zmywania – przekąski! Bez względu na to czy jest to Sylwester, impreza urodzinowa czy wieczór z przyjaciółmi, stanowią one must have każdego spotkania. Bufet ze smakołykami to bezwzględny hit. Istnieje multum przepisów na jego stworzenie, dlatego kombinuj i eksperymentuj! Poznaj nasze ulubione receptury na szybkie przekąski na imprezę i zaskocz swoich gości!

Prosto i szybko

Każda impreza wiąże się dla Ciebie ze stresem? Chcesz wdrożyć motyw przewodni, zająć się dekoracjami i dopiąć wszystko na ostatni guzik? Kiedy w tym wszystkim znaleźć czas na gotowanie? Najlepszym rozwiązaniem takiej sytuacji są szybkie przekąski, które możesz stworzyć bez posiadania talentu kulinarnego. Ich wyjątkową cechą jest różnorodność. W dzisiejszych czasach ciężko wybrać jedną rzecz, która zasmakuje wszystkim. Dzięki przygotowaniu rożnych przekąsek, masz pewność, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Coś więcej niż krakersy

Przekąski różnego rodzaju zaserwowane na białym obrusie

Słodko czy pikantnie? W przypadku małego co nieco może być tak i tak! Dzięki temu każdy znajdzie to, na co ma w danym momencie ochotę. Co powiesz na większe porcje? Przekąska to nie tylko przysłowiowy krakers. Dobieraj rodzaje serwowanego jedzenia w zależności od pory roku! Latem zaserwuj delikatne i lekkie dania, natomiast zimą, warto podać coś bardziej obfitego. Dodatkowo domowe jedzenie to istny lodołamacz. Jeśli Twoi goście jeszcze się wzajemnie nie znajdą, podaj coś co każdy lubi ze swojego rodzinnego domu! Gwarantujemy przełamanie barier i rozpoczęcie wspaniałej imprezy!

Popularne przekąski na imprezę

Zaprosiłeś już znajomych na wspólny wieczór i planujesz, co podać? Sprawdź nasze propozycje na popularne przekąski na imprezę i stwórz swoje menu!

Hummus z curry

Hummus na żółtym talerzyku obok robota kuchennego na drewnianej desce.

Hummus to pasta z ciecierzycy pochodząca z kuchni arabskiej. To niezwykle szybka i prosta przekąska na imprezę, którą możesz podawać dosłownie ze wszystkim: chlebem, pitą, paluchami i warzywami. A do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • puszkę ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżkę tahini,
  • pastę curry
  • sok z jednej cytryny,
  • oliwę z oliwek dobrej jakości.
  1. Odsącz ciecierzycę z płynu i umieść ją w misie blendera. Nie wylewaj go do zlewu, ponieważ jest to świetny składnik na inne, wegańskie przekąski i słodkości.
  2. Obierz czosnek ze skórki, wyciśnij sok z cytryny, a następnie dodaj je do ciecierzycy.
  3. Czas na dodanie tahiny, oliwy z oliwek i pastę curry. Teraz włącz robota i blenduj masę do gładkości.
  4. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę wody.

Bruschetta, czyli włoski sposób na przekąskę

Drewniana, okrągła deska do krojenia z kromkami bruschetta obok czerwonej ściereczki na białym blacie

Kuchnia włoska to składnica przepisów na przekąsek na przyjęcia oraz na aperitivo. A do tego, większość przepisów jest dziecinnie prosta i do wykonywania w mniej niż 30 minut! Naszą ulubioną jest bruschetta, czyli podpieczony chleb (najlepiej lekko czerstwy) z pomidorami! Czas zabrać się do pracy!

  • Czerstwy chleb,
  • 6 pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Łyżka dobrej oliwy z oliwek oraz 60 ml dobrej oliwy z oliwek do grzanek
  • 8 liści świeżej bazylii,
  • Sól i pieprz do smaku.
  1. Sparz pomidory we wrzątku i obierz je ze skórki. Następnie, dokładnie je pokrój i wrzuć do miseczki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 230°C.
  3. Dodaj zmiażdżony praską czosnek, posiekane liście bazylii, łyżkę oliwy sól oraz pieprz.
  4. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj.
  5. Pokrój chleb i posmaruj go oliwą z oliwek. Włóż go do piekarnika na 5 minut, do momentu kiedy grzanki będą upieczone na złoto.
  6. Nałóż pomidory na chleb i ciesz się pyszną przekąską!

Domowe sushi

sushi robione w domu na czarnym blacie z nożem oraz maki na drewnianej desce

Zastanawiasz się, jak zrobić sushi w domu na przyjęcie? Jest to prostsze niż Ci się wydaje. Do jego przygotowania wystarczy:

  • ryż,
  • zalewa do ryżu,
  • algi nori,
  • ulubione kawałki ryby, na przykład wędzony łosoś, tuńczyk,
  • warzywa, na przykład: ogórek,
  • sos sojowy,
  • pastę wasabi i
  • marynowany imbir.

Ponad to, do produkcji domowych rolek będzie mi potrzebna mata do zawijania i ostry nóż.

  1. Dwa razy przepłucz ryż wodą. Następnie, zalej nią ryż i pozostaw na pół godziny.
  2. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a po ugotowaniu pozostaw go do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj zalewę do ryżu, pokrój ryby i warzywa do sushi.
  3. Gdy ryż się ugotuje, dodaj do niego zalewę.
  4. Na macie rozłóż algi nori (śliską stroną algi do dołu). Z kolei na aldze, zwilżoną ręką ułóż ryż.
  5. Na nim na mniej więcej na 1/3 długości ryżu ułożonego na nori, ułóż swoje składniki do sushi.
  6. Rolkę zacznij zawijać od końca, bliżej którego są ułożone składniki.
  7. Tak przygotowany rulon, potnij ostrym nożem w poprzek, w krążki nie grubsze niż 2 cm.

Nachos z guacamole

Domowe nachosy na białym talerzu z czarną miseczką guacamole

Nachos to przekąska pochodząca z Meksyku, a są to małe, trójkątne kawałki tortilli często podawane z dodatkiem papryczek chilli, mięsem lu serem. My pokażemy Ci przepis na domowe nachos z guacamole. Do ich przygotowania będą Ci potrzebne:

  • 130 g mąki kukurydzianej,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 130 ml wody,
  • łyżeczka soli,
  • chilli do smaku.

Do przygotowania guacamole potrzebujesz:

  • dojrzałe awokado,
  • łyżka soku z limonki,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz, opcjonalnie chilli.
  1. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie gotowe, przykryj miseczkę suchą ścierką i odstaw je na 15 minut.
  2. Następnie, ogrywaj kawałki ciasta i rozwałkuj je na bardzo płasko – około 1 – 2 milimetry.
  3. Rozwałkowane ciasto na domowe nachos pokrój na trójkąty, które wyłóż na blaszkę do pieczenia z papierem.
  4. Piecz w piekarniku przez 15 minut w 160°C.
  5. Kiedy nachos znajdują się piekarniku, przygotuj guacamole.
  6. Za pomocą widelca rozgnieć awokado w miseczce, do której następnie dodaj szczyptę soli, starty na tarce czosnek. Wszystko wymieszaj.
  7. A upieczone i ostudzone nachosy oprósz proszkiem chilli.

Nasza wskazówka: reszta guacamole będzie wspaniale smakowała na toście!

Wytrawne muffiny

Wytrawne muffiny na kracie do pieczenia

A co powiesz na przepis na babeczki, ale w wersji wytrawnej, z ulubionymi warzywami i ciągnącym się serem? My proponujemy wytrawne muffiny z cukinii.

  • 2 starte cukinie,
  • papryka pokrojona w drobną kosteczkę,
  • pokrojona w kostkę cebula,
  • 500 g ulubionego tartego sera (polecamy cheddar lub parmezan),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • opakowanie serka śmietankowego,
  • opcjonalnie: pokrojona w kostkę szynka.
  1. Nagrzej piekarnik z opcją termo obiegu do 170°C i natłuść formę do babeczek.
  2. W misce połącz ze soba cukinię, cebulę, ser, mąkę i opcjonalnie szynkę.
  3. W drugiej misce ubij jajka z mlekiem i serkiem śmietankowym.
  4. Następnie płynną masę dodaj do miski z cukinią i wymieszaj je ze sobą do połączenia.
  5. Całość wyłóż do formy na babeczek i piec przez około 15 – 20 minut.

Postaw na zdrowie

Szczególnie w ciepłe miesiące, lubimy jeść lekko i zdrowo. Gdy Twoja przyjaciółka po raz kolejny odwiedzi Cię na kawę na tarasie, poczesuj ją czymś fit! Sorbety, sałatki a może arbuz? Nudny talerz owoców to czas przeszły. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na szybkie przekąski na imprezę i nie tylko!

Miseczki owocowe

Owoce w małych miseczkach na drewnianej tacy

Czego potrzebujesz:

  • truskawki
  • ananas pokrojony w kostkę
  • jagody
  • maliny
  • zielone winogrona
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki miodu
  • świeża mięta do dekoracji
  1. Krok

    Owoce umyj i pokrój w kostkę.
  2. Krok

    Umieść wszystkie owoce w dużej misce.
  3. Krok

    Wymieszaj sok z limonki wraz z miodem, tworząc tym samym sos.
  4. Krok

    Polej mieszankę owocowa sosem i energicznie wszystko wymieszaj.
  5. Krok

    Przełóż wszystko do małych miseczek i udekoruj listkiem mięty podając jako przystawkę.

Letnia tarta z kremem budyniowym i borówkami

Tarta z kremem budyniowym i borówkami na białej paterze postawionej na stole z białym obrusem

Idealne letni deser z sezonowymi owocami – borówkami. Słodki krem budyniowy wspaniale łączy się z lekkim, kwaskowatym smakiem borówek.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • jajko,
  • łyżka cukru,
  • łyżka zimnej wody.

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 opakowaniu budyniu waniliowego,
  • 750 ml mleka (jest to mniej niż wskazują opakowania budyniów),
  • kostka masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • opcjonalnie: pasta z wanilii.
  1. Pokój masło w kostkę i włóż je do miseczki.
  2. Dosyp do niego mąkę, jajko oraz cukier. Ciasto szybko zagnieść rękoma, a następnie schłodź je w lodówce przez około godzinę.
  3. Nagrzej piekarnik do 175°C. Schłodzone ciasto wyłóż na formę, za pomocą widelca zrób dziurki i piecz je przez 40 minut.
  4. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem budyniowy.
  5. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak użyj mniej mleka niż jest zawarte w przepisie.
  6. Gdy budyń stygnie, utrzyj masło z pudrem oraz pastą z wanilii na puszysty krem.
  7. Stopniowo dodawaj budyń do masy, cały czas miksując.
  8. Na upieczony i wystudzony spód tarty wylej krem budyniowy i udekoruj go borówkami.

Kokos

Kokos w dużej stalowej misie

Nic tak nie przywołuje wakacyjnych wspomnień jak smak i zapach kokosa! Wprowadź ten wakacyjny nastrój w swoje cztery ściany! Nie ma znaczenia czy wolisz samą wodę kokosowa czy miąższ – kokos to zawsze strzał w dziesiątkę! A my pokażemy Ci sposób na przekształcenie go w szybką przekąskę!

Czego potrzebujesz:

  • Dojrzały kokos
  • Śrubokręt
  • Młotek
  • Foremka

Każdy kokos ma 3 małe otwory dzięki którym trzymał się gałęzi. Aby go otworzyć, jeden z nich musi być wystarczająco miękki. Włóż śrubokręt przez miękki otwór i zlej wodę kokosową do miseczki. Przytrzymaj owoc ręką i kilkukrotnie uderz w niego młotkiem, celując w wbity śrubokręt. Powinna powstać linia pęknięć. Powtarzaj proces tak długo, aż będziesz mógł podzielić kokosa na części. Ułóż je na ładnej paterze i gotowe!

Słodka imprezowa przekąska – churros!

Churros w papierowych rożkach

Uwielbiamy ten rodzaj przekąsek! Słodkie, chrupkie i pyszne! Nie może zabraknąć jej na Twojej imprezie! Przysmak ten kojarzony jest ze słoneczną promenadą w klimatycznych francuskich miasteczkach, gdzie sprzedawany jest przez lokalnych cukierników. Churros, posypane cukrem pudrem lub zanurzone w lepkiej, aromatycznej czekoladzie, są spożywane o każdej porze dnia!

Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, dzięki któremu przeniesiesz swoich gości na ulice Madrytu!

Czego potrzebujesz:

  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • sos czekoladowy na polewę

Zagotuj wodę, masło, sól i cukier w rondelku. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj aż ciasto stanie się spójne i będzie odklejać się od garnka. Zdejmij rondelek z kuchenki. Do ciasta dodaj jajka i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Churros należy smażyć na głębokim tłuszczu, a więc rozgrzej olej na patelni do wysokiej temperatury. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij uformowane ciasto bezpośrednio na patelnię. Uważaj! Jest naprawdę gorąca! Piecz ciasto po obu stronach przez około 2 minuty. Cedzakiem wyłów churros i połóż je na papierowym ręczniku by pozbyć się dodatkowego tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj je z gorącym sosem czekoladowym! Pychota!

Lody i sorbety na zakończenie

Domowy sorbet cytrynowo - miętowy na drewnianym blacie obok misy z owocami

Na letnie przyjęcie w ogrodzie, na balkonie lub na pikniku jako słodki deser najlepiej sprawdzą się domowe lody. Do lodów na bazie śmietanki potrzebna jest maszynka do lodów, jednak do sorbetów już jej nie potrzebujesz. Oto dwa, proste przepisy na lody!

Sorbet truskawkowy ─ czego potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 kg truskawek
  • sok z dużej cytryny
  • szczypta soli

Połącz cukier i wodę i odstaw ją na kilka minut, aż mieszanina zgęstnieje jak syrop. Oczyść truskawki i pokrój owoce w kostkę. Dodaj je do syropu. Zmieszaj sok z cytryny z solą i dodaj do całej masy. Dokładnie wymieszaj i umieść w naczyniach w zamrażarce. Po kilku godzinach możesz poczęstować swoich gości pysznym sorbetem!

Lody z jogurtu greckiego ─ czego potrzebujesz:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 ekoogiczn apomarańcza
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 100 ml śmietany 36%

Dokładnie umyj i osusz pomarańczę. Zetrzyj na drobnych oczkach trochę skórki a następnie przekrój owoc i wyciśnij sok. Do misy miksera dodaj jogurt, sok i skórkę pomarańczy. Dokładnie ubij. Osobno ubij śmietanę i dodaj do wcześniej wykonanej masy jogurtowej. Przełóż masę do pudełka i zamrażaj przez minimum 3 h. Możesz podawać je za pomocą łyżki do lodów wraz z owocami i listkiem świeżej mięty!

Ulubione drinki na przyjęciu

Przyjęcie nie może odbyć się również bez drinków! Oto nasze ulubione przepisy na drinki!

Moscow Mule

Przygotuj:

  • limonkę,
  • 40 ml wódki,
  • 130 ml piwa imbirowego,
  • 2 plastry świeżego ogórka,
  • kilka kostek lodu.

Aperol Spritz w postaci lodów

Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • szklankę prosecco,
  • 2/3 Aperola,
  • szklankę wody gazowanej,
  • sok z połówki pomarańczy.

Wykorzystaj nasze przepisy na szybkie przekąski na imprezę i zabłyśnij wśród znajomych jako doskonały gospodarz! Już teraz zajrzyj do inspirującego świata Westwing i zainspiruj się tym, co dla Ciebie przygotowaliśmy! Znajdziesz tam tematyczne kampanie, z pomysłami na przekąski oraz artykuły, które uczynią Twój dom piękniejszy!