Kup najlepsze marki do -70%

Kup najlepsze marki do -70%

Zestaw garnków na drewnianym blacie

Regularnie przyrządzasz pyszne dania dla swoich bliskich i przyjaciół? Aby ugotować cokolwiek, w każdej kuchni potrzebne są odpowiednie naczynia, garnki i patelnie. Jednak w ferworze pracy, nawet najlepszym zdarza się przypalić garnek. Chwila nieuwagi i już wiemy, że czeka nas więcej pracy podczas mycia naczyń. Podpowiadamy, jak wyczyścić przypalony garnek, tak by znów nadawał się do użytku. Sprawdź, jak mało wysiłku trzeba, by usunąć uciążliwe przypalenia.

Specjalne czyszczenie garnków

Czasami nawet najbardziej poukładana pani domu nie uniknie przypaleń, które nie tylko szpecą, ale i mogą być szkodliwe dla zdrowia. Z tego powodu potrawa może nie nadawać się do spożycia. Jednak garnek, w którym gotujemy, powinniśmy przed ponownym użyciem, doprowadzić do czystości. Przy usuwaniu spalenizny należy sprawdzić, z jakiego materiału garnek został wykonany. Pomoże to w określeniu, które sposoby są nie tylko skuteczne, ale i najbardziej zalecane. Regularne czyszczenie pozwoli Ci z kolei zachować wszystkie sprzęty kuchenne w doskonałym stanie. Zdrowie bliskich jest ważne, dlatego w pierwszej kolejności zastosuj naturalne sposoby i użyj np. soli, octu czy sody oczyszczonej.

Czyszczenie przypalonego garnka emaliowanego

Garnki emaliowane są lekkie, jednak ich cienkie dno i ścianki mają niestety tendencję do wgnieceń oraz przypaleń. Jak wyczyścić przypalony garnek emaliowany? Jeśli przydarzy Ci się w kuchni przykra niespodzianka. Bez obaw, nasi eksperci mają na to sposoby! Najprostszą metodą jest zalanie garnka ciepłą wodą z octem i pozostawienie na kilka godzin, aby plamy ze spalenizny odmokły. W kolejnym kroku zagotuj wodę, następnie wylej, a garnek umyj tak, jak zwykle. Minusem jest nieprzyjemny zapach octu, który podczas gotowania wypełni całe pomieszczenie.

Aby pozbyć się ciemnych przebarwień powstałych po przypaleniu, możesz również użyć sody oczyszczonej. W proporcjach dwie łyżki sody na cztery szklanki wody, przygotuj roztwór, przykrywając ciemne miejsca. Podczas gotowania, wodę należy mieszać w garnku drewnianą łyżką. Jeśli cztery szklanki wody to za mało, by przykryć brudne miejsca, należy zwiększyć ilość wody oraz dostosować odpowiednio proporcje. Na koniec, delikatnie wysusz garnek, wycierając go bawełnianą szmatką.

Do usunięcia ciemnych śladów z powierzchni zewnętrznej garnka, warto nałożyć pastę z sody. A jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zmieszać odpowiednio ilość wody z sodą oczyszczoną, tak by powstała konsystencja pasty do zębów. Następnie, nałóż papkę na przypalenia i pozostaw na całą noc, by pochłonęła zabrudzenia. Na drugi dzień, spryskaj powierzchnię garnka octem winnym. Używając małej szczoteczki, wyczyść garnek okrągłymi ruchami z pozostałości pasty. Następnie, spłucz naczynie wodą i wysusz przed ponownym użyciem. W zależności od stopnia zabrudzeń, czynność nakładania pasty można kilkukrotnie powtórzyć.

Wskazówka: Powierzchnia emaliowana jest delikatna, dlatego unikaj szorowania garnków ostrymi gąbkami.

Jak wyczyścić garnek żeliwny?

Garnki żeliwne są grube i ciężkie. Długo się nagrzewają, ale również przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę. Potrawa równomiernie się gotuje, dlatego nie przywiera do dna. Dzięki swoim właściwościom, żeliwne naczynia używane są do zapiekania żywności w piekarniku. Do mycia garnków z naturalnego żeliwa, wystarczy szorstka gąbka namoczona w ciepłej wodzie bez detergentów. W przypadku silnych zabrudzeń czy przypaleń, możesz wykorzystać sprawdzoną sodę oczyszczoną. Wystarczy, że naniesiesz niewielką ilość sody na wilgotną gąbkę i wyszorujesz nią spaleniznę. Możesz również wlać wodę do garnka i zagotować, a osad ze ścianek powinien sam zacząć odchodzić.

Wskazówka: Naczyń żeliwnych nie można namaczać w wodzie, ponieważ mogą zardzewieć. Nie zalewaj również gorącego garnka zimną wodą, gdyż może popękać. Od czasu do czasu, warto garnek z żeliwa natrzeć olejem jadalnym.

Jak usunąć ślady przypaleń z garnka ze stali nierdzewnej?

Dwa garnki ze stali nierdzewnej, stojÄ…ce na blacie

W kuchni, najczęściej używamy garnków ze stali nierdzewnej. Nic dziwnego, są nie tylko piękne, ale i trwałe. Niestety, są również bardzo podatne na zarysowania, dlatego nie powinno się do ich mycia stosować szorstkich gąbek ani drucianych myjek. Z pewnością, przyda Ci się również kilka wskazówek jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej. Zaschnięte i spalone resztki jedzenia przed umyciem namocz w wodzie, w ten sposób znacznie szybciej usuniesz brzydkie plamy i zabrudzenia. Aby wyczyścić osmolone miejsca, najlepiej zastosować roztwór soli z wodą. Zalej dno garnka wodą na wysokość około 3-5 cm i zagotuj. W kolejnym kroku, wsyp kilka łyżek soli kuchennej i pozostaw powstały roztwór na całą noc. Następnego dnia, używając gładkiej strony gąbki, umyj garnek w wodzie z delikatnym płynem do mycia naczyń.

Jeśli nie przeszkadza Ci zapach octu, możesz go również użyć do usunięcia przypaleń. W tym celu, wlej ocet na dno garnka i pozostaw na 2-3 godziny. Spaleniznę skutecznie usuwa także kwasek cytrynowy i popularny napój cola. W pierwszym przypadku, wystarczy wsypać 1 torebkę kwasku cytrynowego do wody i gotować do chwili, aż osad sam zacznie odchodzić ze ścianek garnka. Natomiast, sposób z colą zadziała, jeśli wlany napój do garnka będziesz gotować przez około 15 minut.

Wskazówka: Unikniesz nieestetycznych zacieków z wody, jeśli po każdym myciu wytrzesz garnek ze stali nierdzewnej miękką ściereczką.

Z naszymi poradami czyszczenie przypalonego garnka wcale nie jest takie pracochłonne. Zastosuj w swojej kuchni podane sposoby, a Twoje garnki i naczynia zyskają nowy wygląd!