Świąteczne hity na wielkiej wyprzedaży >>>


Zestaw garnków na drewnianym blacie

Regularnie przyrządzasz pyszne dania dla swoich bliskich i przyjaciół? Aby ugotować cokolwiek, w każdej kuchni potrzebne są odpowiednie naczynia, garnki i patelnie. Jednak w ferworze pracy, nawet najlepszym zdarza się przypalić garnek. Chwila nieuwagi i już wiemy, że czeka nas więcej pracy podczas mycia naczyń. Podpowiadamy, jak wyczyścić przypalony garnek, tak byś znów mógł w nim gotowac pyszne i zdrowe potrawy. Podpowimy Ci, jak wyczyścić przypalony garnek wykonany z żeliwa, emalii oraz stali nierdzewej. A na koniec, powiemy Ci, jak o nie zadbać.

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czasami nawet najbardziej poukładana pani domu nie uniknie przypaleń, które nie tylko szpecą, ale i mogą być szkodliwe dla zdrowia. Z tego powodu potrawa może nie nadawać się do spożycia. Jednak garnek, w którym gotujemy, powinniśmy przed ponownym użyciem, doprowadzić do czystości.

W pierwszej kolejności, usuwając spaleniznę, sprawdź, z jakiego materiału garnek został wykonany. Pomoże to w określeniu, które sposoby są nie tylko skuteczne, ale i najbardziej zalecane. Regularne czyszczenie pozwoli Ci z kolei zachować wszystkie sprzęty kuchenne w doskonałym stanie. Zdrowie bliskich jest ważne, dlatego w pierwszej kolejności zastosuj naturalne środki czystości i wykorzystaj między innymi: sól, ocet czy sodę oczyszczoną.

Jak wyczyścić garnek żeliwny?

Garnki żeliwne są grube i ciężkie. Długo się nagrzewają, ale również przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę. Potrawa równomiernie się gotuje, dlatego nie przywiera do dna. Dzięki swoim właściwościom, żeliwne naczynia używane są do zapiekania żywności w piekarniku. Do mycia garnków z naturalnego żeliwa, wystarczy szorstka gąbka namoczona w ciepłej wodzie bez detergentów.

W przypadku silnych zabrudzeń czy przypaleń, możesz wykorzystać sprawdzoną sodę oczyszczoną. Wystarczy, że naniesiesz niewielką ilość sody na wilgotną gąbkę i wyszorujesz nią spaleniznę. Możesz również wlać wodę do garnka i zagotować, a osad ze ścianek powinien sam zacząć odchodzić.

Wskazówka: Naczyń żeliwnych nie można namaczać w wodzie, ponieważ mogą zardzewieć. Nie zalewaj również gorącego garnka zimną wodą, gdyż może popękać. Od czasu do czasu, warto garnek z żeliwa natrzeć olejem jadalnym.

Czyszczenie przypalonego garnka emaliowanego

Garnki emaliowane są lekkie, jednak ich cienkie dno i ścianki mają niestety tendencję do wgnieceń oraz przypaleń. Jak wyczyścić przypalony garnek emaliowany? Sprawdź dwa niezawodne sposoby: wodą z octem oraz pastą z sody oczyszczonej.

  • Jak wyczyścić przypalony garnek emaliowy za pomocą octu?

Najprostszą metodą jest zalanie garnka ciepłą wodą z octem i pozostawienie na kilka godzin, aby plamy ze spalenizny odmokły. W kolejnym kroku zagotuj wodę, następnie wylej, a garnek umyj tak, jak zwykle. Mayłm minusem tej metody jest nieprzyjemny zapach octu, który podczas gotowania wypełni całe pomieszczenie. Ale szybko go wyeliminujesz za pomocą olejków eterycznych!

  • Soda oczyszczona w czyszczeniu przypalonych garnków

Aby pozbyć się ciemnych przebarwień powstałych po przypaleniu, możesz również użyć sody oczyszczonej. W proporcjach dwie łyżki sody na cztery szklanki wody, przygotuj roztwór, przykrywając ciemne miejsca. Podczas gotowania, wodę należy mieszać w garnku drewnianą łyżką. Jeśli cztery szklanki wody to za mało, by przykryć brudne miejsca, należy zwiększyć ilość wody oraz dostosować odpowiednio proporcje. Na koniec, delikatnie wysusz garnek, wycierając go bawełnianą szmatką.

Do usunięcia ciemnych śladów z powierzchni zewnętrznej garnka, warto nałożyć pastę z sody, a jej przygotowanie jest bardzo proste.

  1. Zmieszaj odpowiednią ilość wody z sodą oczyszczoną, tak by powstała konsystencja pasty do zębów.
  2. Następnie, nałóż papkę na przypalenia i pozostaw na całą noc, by pochłonęła zabrudzenia.
  3. Na drugi dzień, spryskaj powierzchnię garnka octem winnym. Używając małej szczoteczki, wyczyść garnek okrągłymi ruchami z pozostałości pasty.
  4. Następnie, spłucz naczynie wodą i wysusz przed ponownym użyciem.
  5. W zależności od stopnia zabrudzeń, czynność nakładania pasty można kilkukrotnie powtórzyć.

Wskazówka: Powierzchnia emaliowana jest delikatna, dlatego unikaj szorowania garnków ostrymi gąbkami.

Jak usunąć ślady przypaleń z garnka ze stali nierdzewnej?

Dwa garnki ze stali nierdzewnej, stojące na blacie

W kuchni, najczęściej używamy garnków ze stali nierdzewnej. Nic dziwnego, są nie tylko piękne, ale i trwałe. Niestety, są również bardzo podatne na zarysowania, dlatego nie powinno się do ich mycia stosować szorstkich gąbek ani drucianych myjek. Z pewnością, przyda Ci się również kilka wskazówek jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej.

  • Czyszczenie garnka za pomocą roztworu z solą kuchenną

Zaschnięte i spalone resztki jedzenia przed umyciem namocz w wodzie, w ten sposób znacznie szybciej usuniesz brzydkie plamy i zabrudzenia. Aby wyczyścić osmolone miejsca, najlepiej zastosować roztwór soli z wodą. Zalej dno garnka wodą na wysokość około 3-5 cm i zagotuj. W kolejnym kroku, wsyp kilka łyżek soli kuchennej i pozostaw powstały roztwór na całą noc. Następnego dnia, używając gładkiej strony gąbki, umyj garnek w wodzie z delikatnym płynem do mycia naczyń.

  • Jak wyczyścić przypalony garnek za pomocą octu lub kwasku cytrynowego?

Jeśli nie przeszkadza Ci zapach octu, możesz go również użyć do usunięcia przypaleń. W tym celu, wlej ocet na dno garnka i pozostaw na 2-3 godziny. Spaleniznę skutecznie usuwa także kwasek cytrynowy i popularny napój coca-cola. W pierwszym przypadku, wystarczy wsypać 1 torebkę kwasku cytrynowego do wody i gotować do chwili, aż osad sam zacznie odchodzić ze ścianek garnka. Natomiast, sposób z colą zadziała, jeśli wlany napój do garnka będziesz gotować przez około 15 minut.

Wskazówka: Unikniesz nieestetycznych zacieków z wody, jeśli po każdym myciu wytrzesz garnek ze stali nierdzewnej miękką ściereczką.

Szukasz wskazówek, jak wyczyścić inne materiały w Twoim domu? Sprawdź nasze porady dotyczące:

Czyszczenie przypalonej pateli teflonowej

Naczynia kuchenne wykonane z teflonu są bardzo wytrzymałe oraz komfortowe w użyciu. Podstawą w czyszczeniu teflonu są delikatne środki czystości. W przypadku małych zabrudzeń, użyj małej ilość płynu do mycia oraz soli. Dlatego, do naczynia wlej trochę ciepłej wody i rozpuść w niej sól. Tą mieszaninię pozostaw w naczyniu przez co najmniej 12 godzin, a następnie wlej do roztworu odrobinę płynu do naczyń i delikatnie przetrzyj patelnię gąbką.

Nasza wskazówka: W przypadku, gdy zabrudzenia nie odmiękną po 12 godzinach, zagotuj wodę przez 10 min na patelni.

Jak dbać o garnki?

Aby nasze sprzęty kuchenne służyły nam przez lata, warto o nie odpowiednio zadbać. Zobacz, jak pielęgnować trzy rodzaje naczyń.

  • Naczynia żeliwne. Największym zagrożeniem dla tego typu naczyń jest rdza. Dlatego po każdym myciu, dokładnie je osusz.
  • Garnki i naczynia emaliowane. Od razu po gotowaniu, nie wstawiaj tego rodzaju naczyń pod zimną wodę. Naczynia emaliowane nie przepadają za drastycznymi zmianami temperatur.
  • Garnki ze stali nierdzewnej. Aby Twoje naczynia wykonane z tego naczynia słyżyły ci przez, po każdorazowym użyciu, warto je umyć w ciepłej wodzie, używając do tego miękkiej strony gąbki oraz płynu do naczyń. Ale pod żadnym pozorem nie używaj grucianej gąbki, ponieważ zniszczą one powierzchnię garnka.

Już wiesz, jak wyczyścić przypalony garnek. Zarejestruj się na Westwing i nie przegap naszych najlepszych kampanii oraz promocji na stworzenie pięknego domu!