Kup najlepsze marki do -70%

Kup najlepsze marki do -70%

Biała kuchnia z dużą lodówką

Prawidłowa organizacja lodówki – coś ważnego czy zupełnie nieistotnego? Czy to jak i gdzie przechowujemy żywność ma znaczenie? Odpowiedź jest tylko jedna: tak! Dzięki naszym wskazówkom z łatwością osiągniesz porządek w lodówce! Oto wszystko, co musisz wiedzieć, zaczynając od ustawienia różnych temperatur w poszczególnych komorach lodówki, przez odpowiednią organizację na półkach, aż po owoce i warzywa, które nie lubią zimna. Oto nasz przewodnik!

Co trzymać w lodówce?

Myślisz, że wszystkie produkty spożywcze utrzymają dłużej świeżość, gdy będą przechowywane w lodówce? Okazuje się, że nie zawsze jest to prawda. Niektóre produkty nie nadają się do przechowywania w niskich temperaturach i mogą przez to tracić swoje właściwości i przydatność do spożycia. W przypadku owoców i warzyw zasada jest prosta: odmiany, które rosną w naszym klimacie mogą być przechowywane w lodówce, te egzotyczne powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Oczywiście są pewne wyjątki, dlatego uporządkuj swoją lodówkę według naszych porad.

Owoce i warzywa, które mogą być przechowywane w lodówce:

  • Winogrona i owoce leśne – dzięki przechowywaniu w lodówce są bardziej chrupiące.
  • Daktyle – przechowywane w niskiej temperaturze są soczyste przez długi czas.
  • Świeże grzyby – w lodówce zachowają świeżość przez kilka dni.
  • Brokuły i kalafior – podobnie jak grzyby, w chłodzie zachowają swoje właściwości dłużej.
  • Sałata – by sałata była świeża i chrupiąca należy przechowywać ją w szufladzie przeznaczonej dla warzyw i owoców.

Kobiety z pewnością wiedzą, że lodówka może być wykorzystywana do przechowywania kosmetyków. Kremy do twarzy i sera dłużej zachowają świeżość, a dodatkowo dadzą skórze ulgę poprzez przyjemny chłód, lakiery do paznokci będą się lepiej rozprowadzać na płytce paznokcia. Nie na wszystkie produkty właściwości lodówki będą miały pozytywny wpływ. By mieć pewność, że przechowujesz wszystko tak jak należy – przygotowaliśmy małą ściągę, z której dowiesz się czego w lodówce przechowywać nie należy: uporządkuj swoją lodówkę.

  • Pomidory – warzywa te nie lubią chłodu, w lodówce tracą smak. Lepiej umieścić je w misie na warzywa i owoce postawionej na kuchennym blacie.
  • Cebula i czosnek – warzywa te w wilgotnym miejscu zaczynają rosnąć. Lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.
  • Awokado – przechowywane w lodówce będzie twarde, proces dojrzewania zostanie zahamowany. A dojrzałe miękkie awokado to podstawa pysznego guacamole!
  • Miód – w niskich temperaturach będzie się krystalizować, szybko straci swoją płynną konsystencję. By móc cieszyć się „płynnym złotem” każdego dnia – przechowuj miód w temperaturze pokojowej.
  • Kawa – chociaż niektórzy twierdzą, że lodówka jest dobrym miejscem na jej przechowywanie, nie jest to prawda. Kawa pochłania zapachy i zmienia swój smak. Dlatego dla długotrwałego aromatu należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętych puszkach.

Jak prawidłowo układać rzeczy w lodówce?

Chociaż może wydawać się, że nie ma to większego znaczenia, warto poświęcić więcej uwagi ułożeniu produktów w lodówce. Wcale nie jest skomplikowane, a prawidłowa organizacja ma wiele zalet. Po pierwsze – porządek. Po drugie – jedzenie dłużej zachowa świeżość. Wszystko dzięki różnym temperaturom, które panują w poszczególnych strefach lodówki.

Zanim zaczniesz oragnizację lodówki przygotuj:

  • różnego rodzaju pudełka i pojemniki na żywość
  • słoiki
  • matę antypoślizgową
  • etykiety do opisania żywności

Wszystko na swoim miejscu

  • Mleko: zawsze należy przechowywać je w lodówce – w szczególności to świeże. Umieść je w najchłodniejszym miejscu. Dzięki temu zachowa świeżość dłużej.
  • Soki: mogą stać blisko mleka. Jeśli włożysz otwarty karton soku do lodówki nie przedłużysz jego przydatność do spożycia, a dodatkowo napoj zawsze będzie idealnie schłodzony.
  • Białe wino: na wypadek, gdyby Twoja przyjaciółka wpadła z niezapowiedzianą wizytą. Jeżeli nie masz w lodówce specjalnej półki na wino – rozłóż matę antypoślizgową (może być nawet fragment tej, którą masz pod dywanem), zapobiegnie toczeniu się butelek.
  • Jajka: umieść je w specjalnym stojaku (znajduje się w praktycznie każdej lodówce), a jeżeli takiego nie posiadasz – przechowuj je w wytłoczkach.
  • Otwarte sosy i dipy: wszystkie produkty, które zostały otwarte na ostatnim grillu należy przechowywać w lodówce.
  • Dżemy: schowaj je do oddzielnego pudełka – gdy wyciągniesz je w niedzielę rano przygotowanie śniadania pójdzie Ci o wiele sprawniej.
  • Owoce: jabłka przyspieszają dojrzewanie innych warzyw i owoców, dlatego warto przechowywać je w oddzielnym pojemniku.
  • Koktajle: gdy rano nie masz czasu na przygotowanie śniadania przed pracą – wieczorem przygotuj składniki na koktajl. Umieść je w słoiku i szczelnie zakręć pokrywkę. Rano wystarczy wrzucić je do blendera i pożywne śniadanie gotowe w kilka sekund!

Jak umyć lodówkę

Zaleca się czyścić lodówkę co cztery tygodnie, by zapobiec rozmnażaniu się zarazków i pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. Zazwyczaj do tego celu wystarczy użyć wody z octem lub sodą. Obydwa środki wyeliminują nieprzyjemny zapach, a także wyczyszczą i zdezynfekują wnętrze lodówki. Silniejsze zabrudzenia, z którymi nie poradziły sobie domowe środki czystości potraktuj specjalnym produktem do czyszczenia lodówki. Jeśli regularnie dbasz o porządek w lodówce, pewnie nie będzie takiej konieczności. Czyszcząc lodówę nie zapominaj o zamrażarce – należy uporządkować ją dwa razy w roku.

  1. Opróżnij lodówkę

    Wyciągnij z lodówki wszystkie produkty. Przy okazji tej czynności sprawdź datę ważności każdego z nich.

  2. Wyjmij wszystkie półki

    Podnieś temperaturę i wyciągnij wszystkie półki i szuflady do mycia.

  3. Wyczyść odpływ

    Odpływ w lodówce znajduje się przy tylnej ściance. Przy pomocy wykałaczki wyciągnij to, co w nim zalega.

  4. Wymyj lodówkę w środku

    Ciepłą wodą i gąbką wymyj wszystkie zakamarki w lodówce. Nie zapomnij i suficie i lampce. Teraz, ręcznikiem papierowym dokładnie osusz całe wnętrze.

  5. Czas umyć półki

    Pod ciepłą wodą umyj wszystkie elementy z lodówki, bądź ostrożny, żeby nie stłóc żadnej półki. Następnie wytrzyj je do sucha i włóż z powrotem do lodówki. Teraz możesz już podnieść temperaturę i zapakować całe jedzenie do środka.

Porządek w lodówce: organizacyjne wskazówki

Odpowiednie zagospodarowanie dostępnej w lodówce przestrzeni nie jest trudne – w szczególności, gdy znasz kilka trików. Wiesz już, jak przechowywać żywność, przyszedł czas na odpowiednie ułożenie. Najlepiej pogrupować produkty, które są potrzebne w tym samym czasie. Tak jak w przypadku dżemów (o których pisaliśmy wyżej) możesz posegregować na przykład masło czy serki kanapkowe. Dzięki temu będziesz mieć pod ręką wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia śniadania.

Warto zaopatrzyć się w pojemniki wielokrotnego użytku – najlepiej takie, które nadają się do recyklingu (np. szklane). W jednym możesz przechowywać sery, w drugim wędliny. Tego typu pojemniki możesz trzymać w szufladzie na owoce i warzywa, w których panuje idealna temperatura. Stałe miejsce w lodówce pomoże również w utrzymaniu porządku.

Najważniejsze jest to, by nie zapominać o regularnym czyszczeniu i przeglądzie lodówki. W ten sposób pozbędziemy się niepotrzebnych resztek żywności i zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się bakterii. Uporządkuj swoją lodówkę stosując się do naszych rad! W ekskluzywnej ofercie WestwingNow znajdziesz duży wybór pasujących pojemników i stoików do przechowywania żywności.