Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Biała kuchnia z drewnianym blatem, czarnymi szafkami, czarnymi akcesoriami oraz kwiatami w wazonie

Czasy kiedy nasze mamy stały w kuchni przy garnkach zamiast miło gawędzić z gośćmi w salonie odeszły już na szczęście do lamusa. Teraz kuchnia stała się miejscem, gdzie… przyjmujemy gości. Połączona z salonem integruje nie tylko domowników, ale i odwiedzających nas przyjaciół. Nawet niewielkie mieszkania projektuje się tak, by sprzyjało to kontaktom. Najczęściej ścianę oddzielającą kuchnię od salonu zastępuje kuchenna wyspa. Nikt nie lubi gotować patrząc w ścianę i stojąc tyłem do gości, dlatego wyspa w kuchni stała się lubianym, praktycznym i modnym rozwiązaniem. Teraz możesz rozmawiać z gośćmi przyrządzając wyśmienitą kolację lub zrobić to razem – wyspa zachęca do wspólnych eksperymentów kulinarnych. Chciałbyś ją bliżej poznać? Przygotowaliśmy dla Ciebie mini przewodnik.

3 sposoby na wyspę kuchenną

Prawdziwym kuchennym laboratorium! Jeśli dysponujesz dużą przestrzenią, możesz pokusić się o naprawdę sporą wyspę. Zmieścisz na niej wszystko co potrzebne: zlew, płytę grzewczą i miejsce do pracy. A w szafkach pod blatem, albo głębokich szufladach, schowasz garnki i kuchenne sprzęty. Bo tradycyjna wyspa kuchenna to nic innego jak meble przykryte długim blatem. Takie rozwiązanie sprawdzi się znakomicie w klasycznym wnętrzu.

Ale wyspa w kuchni może przybierać różne formy. Zamiast szafek możesz zaprojektować pod blatem półki, zwłaszcza jeśli masz czym się pochwalić. Piękne naczynia warto wyeksponować – będą efektowną ozdobą. Wyspa w kuchni to nie tylko miejsce do pracy. Może też pełnić rolę… stołu. W końcu dalekim krewniakiem wyspy był właśnie stół, przy którym przyrządzano posiłki i jadano. Teraz takim integrującym wszystkich domowników miejscem może być wyspa w kuchni. Pamiętaj projektując ją, żeby z jednej strony zostało więcej miejsca na blat.

Blat roboczy na wyspie w kuchni

No właśnie. Jeśli ma służyć jako stół powinien znajdować się trochę niżej niż blat do pracy – siedzenie przy nim będzie wówczas wygodniejsze. Takie dwupoziomowe wyspy z wydzieloną strefą do przygotowywania i spożywania posiłków są coraz popularniejsze. Nie masz za dużo miejsca w kuchni? Nic straconego! Nawet na niewielkiej wyspie da się wydzielić miejsce na blacie, przy którym wypijesz poranną kawę. Ustaw przy niej hockery i zwróć uwagę, żeby blat, przy którym będziesz siedział był nieco szerszy, tak żebyś wygodnie zmieścił nogi. Przyjęło się, że blat na wyspie kuchennej nie powinien być węższy niż 60 cm. Jeśli masz taką możliwość warto go poszerzyć o kolejne 30 cm.

No dobrze, ale wyspa w kuchni przede wszystkim ma jednak służyć do pracy. Czy da się tak zorganizować kuchenny blat, żeby wszystko przebiegało przy nim sprawnie i wygodnie? Na szczęście tak! Bo wyspa w kuchni to rozwiązanie uniwersalne. Dzięki dostępowi do blatu ze wszystkich stron każdy z domowników może, nie wchodząc sobie w drogę, wykonywać inne czynności.

Z jakiego materiału powinien być zrobiony blat na wyspie kuchenne?

To zależy od estetyki wyspy i stylu w jakim urządzona jest kuchnia. Ponadczasowym materiałem jest naturalne drewno. Jeśli będziesz o nie odpowiednio dbał, zabezpieczał specjalnym olejem, przetrwa krojenie ostrym nożem a nawet chlapanie wodą. Chociaż na wyspie ze zlewem lepiej od drewna sprawdzi się naturalny kamień. Jest on bardziej odporny na wodę, ale mniej na zaplamienia. Pamiętaj, że marmur chłonie wszystko jak gąbka – rozlane wino, sok z cytryny – ślady po nich mogą już zostać na wieczną pamiątkę. Najbardziej praktyczny jest blat ze stali – łatwo go wyczyścić, można wszystko na nim stawiać, nawet gorące garnki, nie obawiając się o nieestetyczne odbarwienia.

Blat roboczy z płytą grzewczą

Montując na wyspie płytę gazową czy indukcyjną trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Podstawowa sprawa to odpowiednie podłączenie (gazowe lub elektryczne), bez tego się nie obejdzie. Warto pomyśleć o tym już na etapie budowy domu czy remontu, bo doprowadzenie instalacji do wolno stojącej wyspy może okazać się niemożliwe jeśli będzie się ona znajdować zbyt daleko od pionów instalacyjnych.

Jeśli tę kwestię masz już za sobą, zastanów się nad szerokością i długością blatu, w którym ma być zamontowana kuchenka. To ważne, bo przygotowywanie posiłków zazwyczaj odbywa się właśnie w pobliżu pola grzewczego – tu siekasz, kroisz, a potem wrzucasz na patelnię – szybko i wygodnie. Musisz mieć na te czynności sporo miejsca, przynajmniej około pół metra. Pamiętaj, że standardowa szerokość samej płyty to 60 cm. Jeśli Twoja wyspa nie jest duża, postaraj się chociaż o miejsce na odłożenie garnków – dodaj po obu stronach płyty minimum 30 cm.

Blat ze zlewem

Wyspa kuchenna z białym blatem i zlewem

Wyspa w kuchni to wolno stojący mebel. Jeśli ma być wyposażona w zlew, czasem również w zmywarkę, pomyśl o doprowadzeniu wody. To nie powinno być dużym problemem. Rurki z wodą są cienkie i bez problemu poprowadzisz je w podłodze. Oprócz wody musisz również przewidzieć odpływ kanalizacji. Tu możesz napotkać na większy problem, zwłaszcza jeśli mieszkasz w bloku, gdzie warstwa posadzki na stropie jest zbyt cienka na poprowadzenie rury odpływowej. Z pomocą może przyjść pompa, która z powodzeniem zmieści się w standardowej szafce pod zlewem.

Wyspa czy półwysep kuchenny

Wszystko zależy od wielkości kuchni. W dużych przestrzeniach sprawdzi się duża wyspa wolno stojąca – prawdziwy warsztat kuchenny. Możemy dowolnie ją kształtować, na przykład zakręcić na kształt litery L albo U. W każdym przypadku pamiętaj o zachowaniu właściwych odległości od pozostałych mebli kuchennych. Jeśli reszta zabudowy znajduje się przy ścianie, odległość od wyspy nie powinna być większa niż półtora metra. To pozwoli komfortowo poruszać się w trakcie gotowania, a jak wiesz tu niejednokrotnie liczy się refleks.

Wyspa w małej kuchni też jest możliwa! Dopasuj ją do wielkości pomieszczenia. Tu lepiej sprawdzi się wyspa w wersji mini czyli półwysep nazywany też barkiem. Krótszym bokiem przylega do ściany, albo zabudowy meblowej, dłuższym oddziela kuchnię od salonu. W ten sposób pełni podwójną rolę – blatu roboczego i miejsca na szybki posiłek.

Wyspa kuchenna w salonie połączonym z jadalnią

Mieszkanie na poddaszu, w którym kuchnia jest połączona z jadalnią

Powinna stylem nawiązywać do mebli wokół niej. Wyspa w kuchni połączonej z salonem i dodatkowo z jadalnią to świetne rozwiązanie zwłaszcza pod względem organizacyjnym. Nie tylko ułatwia komunikację gospodarzy z gośćmi, ale… wpływa na smak potraw. Dania, które trafiają z kuchni bezpośrednio na stół, są ciepłe, świeże i bardzo smaczne. Pod warunkiem, że po drodze nie zdarzy się coś nieoczekiwanego. Tutaj szczególnie ważna jest dobra komunikacja – wystarczy drobne potknięcie, a potrawa zamiast na talerzu wyląduje na podłodze. Jeśli wyspa znajduje się w blisko stołu, zadbaj o przesłonięcie mokrej strefy. Warto dyskretnie ją zabezpieczyć, na przykład taflą przezroczystego szkła, tak żeby woda nie chlapała na siedzących przy stole gości.

Do jakich stylów wnętrz pasuje wyspa w kuchni?

Właściwie do wszystkich. Wyspa w kuchni to wyjątkowo różnorodny mebel – w klasycznych stylach sprawdzi się ta o tradycyjnym wyglądzie – z pojemnymi szafkami o frezowanych frontach i stylizowanych uchwytach. Można nad nią powiesić półki z kutego metalu na doniczki z ziołami i słoiczki na przyprawy. W nowoczesnych aranżacjach skontrastuj ją z kolorem mebli stojących pod ścianą – będzie ciekawiej i z charakterem. Od strony salonu wykończ przegródkami na książki kucharskie – taka minibiblioteczka sprawi, że kuchnia będzie przytulniejsza i straci swój stricte kuchenny charakter.

Zarejestruj się za darmo na Westwing, a otrzymasz codzienną dawkę inspiracji do każdego pomieszczenia oraz wyjątkowych ofert.