Zbliżenie na stół w odcieniach różu z brunchem

Brunch łączy to, co najlepsze z naszych dwóch ulubionych posiłków – śniadania i lunchu! To świetne rozwiązanie na leniwy, niedzielny poranek, który przeciąga się aż do popołudnia. Nic przecież nie może równać się z czasem spędzonym ze znajomymi przy znakomitym jedzeniu i kawie – to czas tylko dla Was, czas relaksu i odprężenia. Dzięki naszym wskazówkom urządzisz fantastyczny brunch dla siebie i Twoich najbliższych. 

Co podać na brunch: tych przysmaków nie może zabraknąć

  1. Jajecznica lub omlet

    Jajka na ciepło w każdej postaci to prawdziwy klasyk każdego udanego brunchu – znajdują całe rzesze fanów! My proponujemy sycący omlet, an przykład z pora podawany z chrupiącą kromką chleba prosto z piekarnika – to znakomite źródło witaminy B i białek.
  2. Mrożony parfait, czyli odrobina ekstrawagancji

    Parfait to inaczej mrożony krem, w swojej konsystencji przypominający nieco lody i szturmem podbijający każde brunchowe menu! Oto nasza propozycja na warstwowy, chłodzący deser z jego wykorzystaniem. Jest on wręcz idealny na gorący dzień! Do wysokiego kielicha włóż porcję swojego parfait, tworząc pierwszą warstwę. Drugą stanowić będzie schłodzony jogurt naturalny, a z wierzchu dzieła dopełni chrupiące musli i orzechy. Krem ten z łatwością zastąpisz lodami. Z pewnością Twój brunch zaskoczy wszystkich gości!
  3. Świeże pieczywo z dobrej mąki

    Niezależnie, czy wykorzystane będzie do malinowego dżemu, miodu, czekoladowego kremu czy szynki parmeńskiej – świeże pieczywo jest niezbędne na każdym brunchu! Postaraj się o jego różne gatunki – niektórym zasmakuje puszysta chałka, innym lekkie bułki pszenne, a jeszcze innym ciemny, żytni chleb!
  4. Zimne przystawki

    Podajesz sery? Przygotuj stylową deskę serów i podaj je na desce z grubego drewna bądź łupka – położona na środku stołu prezentuje się znakomicie i kusi swoją naturalnością. 
  5. Słodki zawrót głowy

    Wielu z nas jest miłośnikami słodkich śniadań i nie ma w tym nic złego! By sprostać najsłodszym wymaganiom łasuchów podaj świeże, drożdżowe ciasto, muffinki, racuchy czy naleśniki. Aż cieknie ślinka! Przekąski zaserwowane z dżemem, syropem klonowym czy kremem czekoladowym smakują obłędnie!

Brunch: organizacja późnego śniadania

Brunch nie jest trudnym przedsięwzięciem w organizacji. Oczywiście najlepiej jest powiadomić jego uczestników na kilka dni przed wydarzeń, na przykład zadzwonić lub wysłać SMS’a. O czym jeszcze musisz pamiętać? Sprawdź poniżej:

  • Data brunchu. Najlepszym dniem na organizację brunchu jest sobota albo niedziela. Wtedy Ty i Twoim najbliżsi będą mogli się rozkoszować późnym śniadaniem. Jeśli chodzi o godzinę, pamiętaj aby nie zaproszać gości zbyt późno – optymalnym czasem jest na przykład 10 – 11.
  • Menu. Na kilka dni wcześniej przygotuj listę tego, co chciał byś podać swoim gościom, a następnie zrób odpowiednie zakupy.
  • Przekąski i drinki. Niektóre dania oraz napoje warto przygotować wcześniej, należą do nich chłodne przystawki oraz rzeczy, które należy schłodzić. Z kolei, takie dania jak gofry, jajka na miękko czy tosty, lepiej jest przygotowywać na bieżąco.
  • Atrakcje. Przygotuj kilka pomysłów na gry, w które możecie zagrać w czasie brunchu. Zaproponuj gościom na przykład grę w ,,Czółko” lub ,,Tabu”.
  • Dekoracja stołu. Warto jest przygotować stół wieczór wcześniej – rozłóż zastawę oraz dekoracje.

Pomysł na: brunch po francusku

A może tak urządzić brunch po francusku? Na talerzach królować będą chrupiące rogaliki, naleśniki i gofry. Do tego kawa z mlekiem, soki i herbaty. Nie zabraknie też sałatek, kanapek i wrapów. A na deser: ciasto i owoce! Zobacz, jak zorganizować takie spotkanie!

  1. Zakupy. Odwiedź boulangerie lub po prostu ulubioną piekarenkę i wybierz kilka rodzajów chleba, a do tego dżemy i sery. Aby osłodzić początek dnia, zdecyduj się też na ciasta i drobne słodkości. Ważne, by podczas brunchu delektować się różnymi smakami.
  2. Przygotuj typowe, francuskie dania na brunch. Kuchnia francuska jest jedną z najlepszych kuchni na świecie. Dlatego przenieście się na chwilę do Paryża lub do Prowancji. A nasze ulubione przepisy znajdzisz poniżej.
  3. Nakryj stół. Brunch to wyjątkowe spotkanie, więc zastawa też powinna być ładna i różnorodna. Zdecyduj się na obrus w neutralnym kolorze, który będzie wspaniałym tłem dla różnokolorowych talerzyków, półmisków i szklanek.

Croque Monsieur

Croque Monsieur, czyli Chrupiący Pan. Jest to jedna z najpopularniejszych (i najsmaczniejszych) kanapek. A do tego może być ona podana na wiele sposobów. Jego bazą są składniki, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie! Na tost będziesz potrzebować:

  • 2 kromki chleba
  • 2 grube plastry szynki
  • 2 plastry mozarelli

Sos beszamelowy:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 litr mleka
  • 25 g soli
  • czarny pieprz do smaku
  • 25 g tartego sera Gruyere
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Sos: zagotuj mleko, przygotuj zasmażkę (z roztopionego masła z dodatkiem gałki muszkatołowej), a następnie powoli dodawaj mleko ciągle mieszając.

Następnie ułóż składniki warstwowo: zacznij od kromki chleba z sosem beszamelowym, potem ułóż plaster mozzarelli, 2 plastry szyki i znowu plaster mozzerelli. Całość przykryj drugą kromką chleba z moczonego w sosie beszamelowym i posyp tartym serem Gruyere. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż tosty zrobią się złote.

Wskazówka: przygotuj wersję Croque Madame z jajkiem sadzonym na górze kanapki.

Tosty francuskie

Tosty francuskie można zjadać na słodko i na słono. Podpowiemy Ci, jak je wykonać w słodkiej wersji. Do ich wykonania przygotuj:

  • Pół bułki paryskiej lub chałki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • Dodatki do tostów: ulubione owoce, syrop klonowy, cynamon, biały serek
  1. Pokrój bułkę partyską lub chałkę na grubsze, około 1,5 cm kawałki.
  2. Następnie, do miseczki wbij jajka, wlej całe mleko, dodaj cukru wanilinowego i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię, wyłóż masło i poczekaj, jak się rozpuści.
  4. Krompki pieczywa wymocz w płynie – po dwóch stronach, a następnie połóż je na rozgrzanej patelni.
  5. Tosty podsmaż na średniej mocy do momentu, kiedy bedą one rumiane z dwóch stron.
  6. Gotowe tosty serwuj z ulubionymi dodatkami.

Nasza wskazówka: tosty będą bardziej chrupiące, gdy wykorzystasz czerwste pieczywo.

Brunch po azjatycku

Mamy dla Ciebie dwa proste pomysły na egzotyczny i zdrowy brunch. W menu do wyboru proste sushi lub sajgonki.

Przepis na sajgonki

Składniki:

  • papier ryżowy (pamiętaj by, go wpierw zamoczyć!)
  • rzodkiewka, ogórek, papryka, marchewka, mięta, sezam lub..
  • truskawka, mango, kiwi jagody

Sushi na szybko

Składniki i materiały:

  • foremka do lodów
  • szpatułka
  • ryż do sushi, ocet ryżowy i cukier (odkryj jak gotować ryż do sushi)
  • rzodkiewki, ogórki i marchewki w plasterkach, łosoś wędzony

Pomysł na: brunch jako piknik

Letni brunch na pomoście z dekoracją w wazonie, misą z owocami oraz talerzykami

Urządzasz przyjęcie? Twoja przyjaciółka marzy w wyjątkowym wieczorze panieńskim? Jako jedną z atrakcji niech będzie brunch nad jeziorem lub na plaży! Przygotuj kosz piknikowy z przekąskami, wielorazowe kieliszki do szampana, koce oraz dużą ilość wygodnych poduszek! Oczywiście nie zapomnij o odpowiednich dekoracjach na panieński brunch – balony, girlandy, może kilka bukietów kwiatowych lub z trawy pampasowej.

Na ta okazję polecamy przygotować kilka rodzajów drinki, na przykład włoski Aperol Spritz czy drink Bellini. Oto przepis!

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 butelka wina musującego typu prosecco
  • 40 ml brandy
  • sok z limonki lub cytryny

Do misy blendera włóż przepołowione brzoskwinie (bez pestki) i na sam początek dodać jedną szklankę wina i wszystko zblendować. Dodaj resztę alkoholu i szybko zblenduj całość. Przelej do wysokiego dzbanka i wstaw na około godzinę do lodówki.

Przyjęcie świąteczne jako brunch

Stół udekorowany na przyjęcie świąteczne ze srebrnym świecznikiem, owocami, deską serów, lampą oraz kwiatami

A co powiesz na organizację przyjęcia świątecznego pod postacią brunchu? Na środek stołu połóż wieniec adwentowy oraz kilka świeżych kwiatów oraz bombki. Talerzyki udekoruj serwetkami w kształcie choinek, a zimne przekąski podaj na drewnianych deskach do krojenia. Oto nasza propozycja na świąteczny brunch: quiche z pora oraz boczku.

  • Kruche ciasto – możesz je wykonać samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie
  • Kawałki boczku
  • 2 duże, całe pory
  • 4 jajka
  • Opakowanie serka śmietankowego
  • Pół szklanki mleka
  • Tymianek
  • Łyżeczka musztardy Dijon
  • 150 g startego sera
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, schłodzone ciasto wyłóż na blaszkę do pieczenia. Piecz je przez około 10 min to jego zrumienienia.
  2. W tym czasie, rozgrzej patelnię i na małym ogniu zacznij podsmażać boczek. Pokrój pora, zarówno białą i zieloną część, które następnie dodaj do boczku. Dodaj pieprz. Smaż przez około 8 minut, następnie niech
  3. Do osobnej miski dodaj jajka, serek śmietankowy, mleko, musztardę oraz tymianek. Całość połącz.
  4. Do masy jajecznej dodaj pora z boczkiem i wymieszaj do połączenia się składników.
  5. Całość wylej na podpieczone ciasto i piecz przez około 45 – 50 minut.

Odkryj też nasz pomysł na ciasto francuskie w kształcie choinki!

Pomysł na: garden party

Zbliżenie na okrągły, drewniany stół na zewnętrz z białą zastawą talerzy, szklaną patera oraz ciastkami

Latem najlepszą możliwością jest zorganizować brunchu w przyjęcia w ogrodzie! Ustaw stół w słonecznym miejscu, postaw na klasyczną, białą zastawę talerzy, srebrne sztućce, a na paterach ze słodkościami ułóż delikatne kompozycje kwiatowe.

Szukasz wskazówek na organizację przyjęć? Pomożemy Ci w :

Idealnie dekoracje na brunch

Najpiękniejszymi dekoracjami stołu podczas każdego brunchu są oczywiście wszelkie przysmaki – nic nie zaprezentuje się lepiej niż parujące jeszcze naleśniki, świeży, chrupiący chleb, zapiekany boczek czy położone gdzieniegdzie ciasteczka.

  • Wszystkie te przekąski są prawdziwymi artystami na scenie i, aby wyglądały jeszcze cudowniej, należy zadbać o scenografię!
  • Babeczki, małe ciasteczka i czekoladki wyłóż na paterze na ciasto, by dobrze było je widać.
  • Umieszczony obok nich świeży bukiet kwiatów doda niezbędnego koloru całości. O tym, jak dekorować stół na brunch, przeczytasz poniżej.

Kwiatowe dekoracje na brunch

Zbliżenie na biały zestaw śniadaniowy na stole z brunchem oraz wazonem kwiatów

Wspaniałymi, dodatkowymi dekoracji stołu na brunch będą oczywiście kwiaty – w postaci bukietu w wazonie, pojedynczych jako dekoracja serwetki dla gościa lub jako mniejsze bukieciki. Oto kwiaty, które będą się wyjątkowo prezentować:

  • Latem wybierz piwonie, a zimą eleganckie hortensje. Jeśli chcesz, dopasuj kwiaty do koloru serwetek – wszelkie powtórzenia barw sprawiają, że całość wygląda estetycznie i harmonijnie. 
  • Bukiet lawendy idealnie współgra z obrusem w kolorze kremowym.
  • Żółte tulipany wyglądają jak wiosna zaklęta w wazonach, więc wykorzystaj je do stworzenia unikalnej atmosfery po długiej zimie!
  • Kosze owoców i pieczywa świetnie prezentują się w koszyku wyłożonym serwetką z materiału – do stylu rustykalnego pasuje wiejska chusta w kratę, pastelowe kolory dodają kobiecości, a monochromatyczna czerń i biel podkreśla nowoczesny styl Twojego brunchu.

Szukasz pomysłów na dekoracje na inne imprezy i przyjęcia? Zobacz co dla Ciebie przygotowaliśmy:

Zanim przyjdą goście

  • Wskazówka 1: Dowiedz się, czy Twoi goście mają jakieś preferencje żywieniowe i weź to pod uwagę przy planowaniu swojego posiłku. Jeśli przyjmujesz wegan, warto zastąpić tradycyjne mleko na owsiane. Wszyscy z pewnością docenią Twoje starania!
  • Wskazówka 2: Podaj niskokaloryczne dania – nie pozwól, by dieta uniemożliwiła niektórym Twoim gościom w pełni cieszyć się w Twój brunch. Warto zaopatrzyć się w odtłuszczony jogurt ze świeżymi owocami czy przygotować dietetyczny omlet z grzybami. Może część z nich skusi się na zdrowy, lekki pudding z nasionami chia?
  • Wskazówka 3: Mierz siły na zamiary! Przygotuj bufet adekwatnie do liczby gości, zarówno tak, aby nikt nie wyszedł głodny i aby nie marnować produktów. Pamiętaj, że brunch może przeciągnąć się nawet na kilka godzin, a brak jedzenia nie może być powodem, by przestać śniadać! 

Jemy oczami – aranżacja stołu na stylowy brunch

Nie samym jedzeniem człowiek żyje – przekąski znakomicie nasycą nasze brzuchy, ale co z nasyceniem naszych oczu? Przygotowując się na brunch, warto zadbać o estetykę naszych stołów.

  • Chcesz podać jajka na miękko? Przy każdym talerzu umieść specjalny kieliszek, aby Twoi goście mieli gdzie je położyć.
  • Nie zapomnij o małej łyżeczce!
  • W dostępnym dla każdego miejscu umieść więcej talerzy śniadaniowych na różne dania – małe talerze w kolorze limonkowej zieleni sprawdzą się zarówno w stylu scandynawskim, jak i rustykalnym.
  • Stylowe talerze z ekstrawaganckimi motywami i mnóstwem detali są nieodłączną częścią każdego eleganckiego brunchu.
  • Fantazyjne, kolorowe filiżanki dodadzą energii niedzielnemu spotkaniu i wprowadzą nieco luzu.
  • Jeśli czujesz, że potrzeba Ci odrobiny nonszalancji, gustowne kubki w różnych kolorach i rozmiarach pozwolą zerwać ze sztywnymi schematami.

Niezależnie od tego czy marzy Ci się elegancki brunch z wykwintnymi daniami, dress-codem i piękną porcelaną, czy relaksujący poranek wśród przyjaciół i totalnego luzu, dzięki naszym wskazówkom z pewnością spełnisz oczekiwania wszystkich gości i wspólnie świetnie spędzicie czas.

Być może uda Wam się stworzyć piękną tradycję weekendowych brunchy w najlepszym gronie? To fantastyczny rytuał wart kultywowania! Już teraz zajrzyj do inspirującego świata Westwing i zainspiruj się tym, co dla Ciebie przygotowaliśmy! Znajdziesz tam tematyczne kampanie, z pomysłami na brunch oraz artykuły, które uczynią Twój dom piękniejszy!