Półmisek serów z winogronami, migdałami i marmoladą.

Czy istnieje coś, co prezentuje się na kuchennym stole lepiej niż stylowa deska serów udekorowana świeżymi winogronami i chrupiącymi krakersami? Zaproś gości do swojej kuchni na pyszną przekąskę w niebanalnym stylu, z której będziesz dumny. Zamień prostą deskę w stylową deskę serów! Jak to możliwe? Nasi eksperci od aranżacji wnętrz zdradzą Ci, jak krok po kroku skomponować stylową deskę serów. To dziecinnie proste. Życzymy udanej zabawy!

Zaskocz smakiem i wyglądem

Chciałbyś, by starannie przygotowaną kolację w Twojej kuchni dopełniła stylowa deska serów? Brakuje Ci jednak pomysłów na jej kompozycję? Nic straconego! Nasi eksperci od aranżacji wnętrz znają się doskonale na dekoracji kuchni i zastawie stołowej.

Dwie deski serów z różnymi rodzajami sera i owocami

Jeśli chcesz zaspokoić gusta wszystkich gości, polecamy mieszankę różnorodnych smaków na desce serów. Miej na uwadze, że niektórzy z gości wolą łagodne sery, podczas gdy inni są fanami bardziej pikantnych smaków. Zaproponuj co najmniej trzy różne rodzaje serów, dzięki czemu różnorodność smaków będzie wystarczająca nawet dla najbardziej wymagających gości. Najczęściej podaje się około 5-6 gatunków sera, w tym:

  • delikatny ser pleśniowy: Brie, Camembert
  • ostry ser z niebieską pleśnią: Roquefort, Gorgonzola, Stilton
  • Ser twardy: Grueyere, Cheddar, Gouda
  • delikatny ser świeży: Mozzarella, Ricotta, ser kozi
  • półtwardy lub miękki ser o wyrazistym smaku: Gouda, Tylżycki, Limburski, Romadur

Na jedną osobę należy przeznaczyć około 30 gramów danego typu sera. Przed zaserwowaniem wszystkie produkty powinny być na godzinę wcześniej wyjęte z lodówki, ponieważ w niskich temperaturach nie uwalniają w pełni swoich aromatów. Aby zapobiec mieszaniu się smaków i zapachów, każdy ser powinien być krojony osobnym nożem.

Wskazówka: zaskocz gości i wbij w każdy ser wykałaczkę z kartonikiem, na którym zapiszesz nazwę danego sera. Wtedy każdy gość bez wątpienia będzie wiedział, które smaki są jego ulubionymi.

Dopasuj przysmaki do deski serów

Deska serów z owocami i orzechami na zastawionym stole ze świecami

Wiele rodzajów sera już same w sobie są niebanalny przysmak. Jednakże typowa kompozycja na desce serów doskonale współgra również z innymi smakołykami.

Uzupełnienie kompozycji stanowią dodatki, które pozwalają przełamać intensywne smaki i aromaty, m.in. orzechy, jabłka, winogrona, truskawki, gruszki lub suszone śliwki. Obok deski serów można też ustawić miseczki z oliwkami, suszonymi pomidorami i selerem. Na koniec nie należy zapominać o świeżych bagietkach i dobrym winie.

Stylowa deska serów krok po kroku

Zobacz nasz wideo tutorial, jak zrobić deskę serów!

Potrzebne Ci będą:

  • deska serów
  • farba kredowa (odpowiednia do kontaktu z żywnością)
  • taśma malarska
  • pędzel
  • kreda
  • różne rodzaje serów

Oto, jak krok po kroku stworzyć stylową deskę serów:

  1. Oklej

    Użyj taśmy malarskiej do oklejenia wewnętrznych powierzchni deski serów, których nie zamierzasz malować. Ta instrukcja do stworzenia stylowej deski serów koncentruje się wyłącznie na jednej stronie deski serów.

  2. Pomaluj

    Teraz pomaluj deskę serów farbą kredową w wybranym kolorze. Tak pomalowaną deskę serów pozostaw na krótką chwilę do delikatnego wyschnięcia i ponownie pokryj ją farbą. W ten sposób wybrany przez Ciebie kolor będzie prezentował się intensywniej na desce serów. Uwaga! Do malowania deski serów wybierz taką farbę kredową, która nadaje się do kontaktu z żywnością!

  3. Pozostaw do wyschnięcia

    Następnie pozostaw deskę serów do całkowitego wyschnięcia na minimum 24 godziny.

  4. Pozbądź się taśmy malarskiej

    Teraz delikatnie zdejmij taśmę malarską. Stylowa deska serów DIY gotowa! Niech Ci dobrze służy!

  5. Udekorój

    Zanim przejdziesz do dekorowania deski serów, upewnij się, że deska serów na pewno jest sucha. Jeśli tak, możesz zająć się tworzeniem stylowych kompozycji na desce serów.

  6. Opisz

    Jeśli chcesz, aby Twoi goście mogli z łatwością zidentyfikować rodzaje serów umieszczone na desce serów, wykorzystaj w tym celu kredę. Jeśli następnym razem użyjesz innego rodzaju sera, po prostu przetrzyj deskę serów wilgotną ściereczką i po całkowitym jej wyschnięciu na nowo zapisz nazwy serów przy użyciu kredy. Czas zaprosić gości!

Niezbędne akcesoria do deski serów

Oprócz właściwego doboru produktów, ważne jest również ich estetyczne podanie. Użycie odpowiednich akcesoriów do krojenia i przenoszenia serów na deskę, znacznie ułatwia pracę i pozwala zachować ich właściwą strukturę. Oto 5 najbardziej przydatnych noży:

  • Noże do serów twardych ― noże o długim trzonku i masywnym, trójkątnym ostrzu. Ułatwiają plasterkowanie serów takich jak parmezan i cheddar. Podczas krojenia należy najpierw wbić się w bryłę sera ostrym czubkiem, a następnie przesunąć w dół pozostałą część ostrza.
  • Noże do serów miękkich i pleśniowych ― lekkie noże o krótkim trzonku i długim, szablowatym ostrzu z charakterystycznymi dziurami, przeznaczone do porcjowania serów takich jak brie i camembert. Wycięte w klindze otwory zapobiegają klejeniu się i odkształcaniu odcinanych kawałków, dzięki czemu pokrojone sery prezentują się estetycznie. Na końcu ostrza znajduje się przeważnie praktyczne rozwidlenie do rozdzielania i przenoszenia plastrów.
  • Noże do serów topionych ― specjalny typ noży w formie mini-tasaka, które umożliwiają porcjowanie i przenoszenie serów topionych.
  • Noże strunowe ― niewielkie przyrządy wyposażone w ostrą metalową żyłkę. Doskonale sprawdzają się podczas krojenia twardszych gatunków sera.
  • Widelczyki do serów ― widelczyki o krótkim trzonku i masywnych widełkach. Ułatwiają przytrzymywanie sera podczas krojenia oraz przenoszenie przygotowanych kawałków na deskę.

Jeśli w Twojej kuchni brakuje deski serów do wykonania naszego projektu DIY, koniecznie dołącz do klubu Westwing. Otrzymasz dostęp do kampanii tematycznych z wyselekcjowanymi produktami w świetnych cenach!