Zarejestruj sie i otrzymaj voucher 50 zł!
Biała dekoracja stołu komunijnego

Komunia to ważne wydarzenie dla całej rodziny, dlatego z komunijnego obiadu nie można, a raczej nie wypada, zrezygnować. To, gdzie go zaplanujesz zależy od Ciebie. W restauracji czy w domu, ważne, żeby dopisała rodzinna atmosfera. Jeśli masz mieszkanie, które pomieści rodziców, dziadków, rodziców chrzestnych, ciocie, stryjków i najbliższych przyjaciół, namawiamy do zorganizowania komunii w domu. Jednak nic tak nie zacieśnia więzi jak obiad w rodzinnym domu. Poniżej przedstawiamy idealne menu na komunię w domu! Zainspiruj się! 

Menu na komunię w domu: jak się przygotować? 

Komunia w domu ma też te plusy, że menu możesz sam zaplanować już dużo wcześniej, biorąc pod uwagę gust zaproszonych gości. I zawsze możesz je zmienić lub delikatnie zmodyfikować, co nie zawsze jest opcją w restauracji. O czym powinieneś pamiętać układając menu na komunię? Warto uwzględnić smaki starszych jak i dzieci i tak je zakomponować, żeby i jednym i drugim odpowiadały podawane potrawy. 

Menu na komunię: szablon do druku

Jeśli przygotowujesz Komunię w domu, mamy dla Ciebie wzory menu do wydrukowania. Wystarczy, że wydrukujesz je na ładnym papierze i uzupełnisz o dania i imię dziecka.

Menu na komunię w domu: catering czy gotowanie? 

Pierwsza Komunia Święta dziecka to okazja, przy której często spotykamy się w większym rodzinnym gronie. Gdzie najlepiej urządzić przyjęcie, aby jak najlepiej ugościć najbliższych? 

Wiele osób decyduje się na przyjęcie komunijne w restauracji. Inni wolą bardziej tradycyjne świętowanie w domu. Czy organizując przyjęcie komunijne w domu lepiej jest zaplanować pracę i gotowanie samodzielnie czy posłużyć się sprawdzonym cateringiem? 

Komunia w domu to nie lada wyzwanie. Decydując się na samodzielne przygotowanie potraw, musisz postawić na perfekcyjna organizację. Dobry plan to klucz do sprawnego działania. Określ dokładną listę gości, aby zaplanować listę zakupów. Niewątpliwą zaletą samodzielnego gotowania jest fakt, że masz pewność, że potrawy, które zaserwujesz będą smaczne, zdrowe i z dobrej jakości produktów. Masz pełną swobodę w doborze menu. Niestety to wszystko wiąże się z dużym nakładem pracy, zarówno przed, w trakcie, jak i po przyjęciu. W końcu trzeba to wszystko posprzątać! 

Decydując się na catering, zyskujesz czas. Jeśli zależy Ci jednak by mieć swój mały wkład własny możesz przygotować np. tort komunijny lub ciasta na komunie! Zlecenie gotowania firmie zewnętrznej to z pewnością dodatkowe koszty, niemniej jednak unikasz bałaganu podczas gotowania, zyskując chwilę do ustalenia, jak się ubrać na komunię

Przygotuj swoją kuchnię na rodzinne przyjęcia i zainspiruj się naszymi aranżacjami!

Menu na komunię w domu – porady, jeśli gotujesz sam 

Przygotowywanie potraw może być przyjemnością, jeśli wcześniej wszystko dobrze zaplanujesz. A najważniejsze są zakupy. Zanim wybierzesz się do marketu, spisz dokładnie, co i w jakich ilościach potrzebujesz do menu na komunię w domu. To bardzo ważne, bo jeśli kupisz za dużo produktów z krótka data przydatności do spożycia, większość z nich wyląduje w koszu, a nie chcesz przecież marnować żywności. Wylicz dokładnie, ile będzie osób i jakiej wielkości porcje przewidujesz. Zastanów się, czy na pewno podołasz przygotowaniu tak dużego obiadu i pamiętaj, że nie musisz sam robić wszystkiego. Tort na przykład możesz śmiało zamówić w sprawdzonej cukierni. 

Menu na komunię w domu: potrawy 

Rodzaj dań i kolejność ich podawania zależy od pory dnia. Zazwyczaj przyjęcie komunijne rozpoczyna się przed południem i wtedy na stole powinny pojawić się przekąski, w formie na przykład małych kanapeczek, sałatek czy półmisków z wędlinami i serami. Danie główne warto podać nie wcześniej niż po dwóch godzinach – daj czas swoim gościom na nabranie apetytu na kolejne pyszności. Nie przesadzaj również z wielkością dań, w przeciwnym razie nikt nie będzie miał juz miejsca na deser, a komunijny tort to przecież najbardziej wyczekiwane danie tej imprezy. 

Pamiętaj, żeby zarówno przystawki jaki i dania główne oraz desery podkreślały uroczystość obiadu, ale nie konkurowały z okolicznością, z powodu której został on zorganizowany. 

Żeby ułatwić Ci zadanie podpowiadamy co może się znaleźć w menu na komunię w domu. Może nasze pomysły zainspirują Cię do stworzenia wspaniałego obiadu. Oto przykładowe przepisy na przystawki i danie główne. 

Menu komunijne: przykłady przystawek 

Melon z szynką parmeńską 

Potrzebujesz: (ilość produktów przelicz na ilość dań) 

  • Dojrzały melon 
  • Szynką parmeńską 
  • Rukolę 

Melona pokrój na niewielkie cząstki, połóż na każdej po kilka listków rukoli i zawiń w plaster szynki. Jeśli chcesz mieć pewność, że nic się nie rozpadnie, wbij w każdy kawałek wykałaczkę. Gotowe! Tę przystawkę warto wcześniej wstawić do lodówki, lekko schłodzona smakuje jeszcze lepiej. 

Roladki z boczku i śliwek suszonych 

Potrzebujesz: 

  • Boczek wędzony 
  • Suszone śliwki bez pestek 
  • Świeży rozmaryn 
  • Olej do smażenia 
     

Każdą śliwkę owiń plasterkiem boczku, gałązką rozmarynu i dokładnie zepnij wykałaczką. Rozgrzej na patelni olej i smaż roladki z każdej strony, aż boczek ładnie się zrumieni. Odsącz z tłuszczu każdą roladkę na papierowym ręczniku. Oprósz pieprzem i rozłóż na półmiski. 

Kruche babeczki z łososiem 

Potrzebujesz: 

  • Opakowanie  gotowych kruchych babeczek lub małych ptysi 
  • Ser ricotta lub Philadelphia 
  • Posiekany drobno koperek 
  • Wędzony łosoś w plastrach 
  • Sól, pieprz 

Ser dopraw solą i pieprzem, dodaj koperek i wymieszaj. Na każdą babeczkę lub do ptysia nakładaj łyżeczką lub szprycą do kremów odrobinę sera. Na wierzchu zwiń ładnie plasterek łososia (jeśli jest za duży rozetnij go na pół). Całość udekoruj gałązka świeżego koperku. 

Menu na komunię: Danie główne 

Rosół z makaronem 

Potrzebujesz: 

  • Mięso  wołowe z kością, 
  • Makaron jajeczny, 
  • Skrzydełka i udka z kurczaka, 
  • Suszone grzyby, 
  • Marchew, 
  • Korzeń pietruszki, 
  • Liście kapusty włoskiej, 
  • Liście laurowe, 
  • Ziele angielskie, 
  • Cebulę, 
  • Seler, 
  • Kawałek pora, 
  • Natkę pietruszki,  
  • Sól i pieprz, 
  • Wodę. 

Mięso umyj i przełóż do dużego garnka, dodaj obrane i umyte warzywa, grzyby oraz przyprawy (cebulę warto wcześniej opalić nad gazem, ma intensywniejszy smak). Garnek przykryj i gotuj wszystko około 4 godzin, usuwając od czasu do czasu szumowiny czyli szara pianę powstała na powierzchni podczas gotowania. Przed podaniem rosołu ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Nie wyrzucaj warzyw, warto podać je razem z rosołem i makaronem, a całość posypać natką pietruszki. 

Kaczka z jabłkami 

Potrzebujesz: 

  • Sporą kaczkę,  
  • Kilka niedużych jabłek, 
  • Kilka ząbków czosnku, 
  • Majeranek, 
  • Ziemniaki, 
  • Sól i pieprz. 

Dzień wcześniej przygotuj kaczkę – umyj ją, natrzyj majerankiem, solą i pieprzem oraz posiekanym drobno czosnkiem. Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Nafaszeruj kaczkę jabłkami. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, połóż kaczkę na kratce nad blachą (to ważne, inaczej tłuszcz kapiący z kaczki ubrudzi cały piekarnik), piecz około 2 godzin. W trakcie pieczenia polewaj kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Po ok. 11/2 godziny zlej tłuszcz z blachy, połóż na niej ziemniaki pokrojone w ćwiartki (możesz posypać je solą, czarnuszką rozmarynem), połóż w środku ziemniaków kaczkę i piecz, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane. 

Menu na komunię w domu: uwzględnij diety gości 

Decydujesz się na przyjęcie komunijne w domu? Możesz być wyjątkowo elastyczny, zwłaszcza jeśli zapraszasz niewielką liczbę gości. Obecnie coraz więcej osób przechodzi na diety wegetariańskie lub wegańskie, ma liczne nietolerancje pokarmowe czy alergie. Miłym gestem będzie uwzględnienie ich diet podczas spotkania. Jeśli wiesz, że Twój brat lub kuzynka nie jedzą mięsa, przygotuj dla nich obiadowa alternatywę. Jeśli nie posiadasz takich informacji, chcąc uniknąć wtopy, miej w zanadrzu kilka dań lub przekąsek bez mięsa. 

Menu na komunię w wersji wegetariańskiej 

Pasztet z soczewicy 

Potrzebujesz: 

  • 430 g (2 szklanki) czerwonej soczewicy, 
  • 500 ml bulionu jarzynowego, 
  • 500 g batatów lub marchewki (waga po obraniu),
  • 1 duża cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy,
  • 3 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie), 
  • 3 jajka, 
  • orzechy i zioła do dekoracji, 
  • 1 łyżka słodkiej papryki, 
  • 2 łyżeczki kurkumy, 
  • 1 łyżeczka kminu, 
  • 1 łyżeczka curry lub garam masala, 
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • świeżo zmielony pieprz.

Soczewicę wypłukaj, zalej bulionem i zagotuj. Gotowuj pod przykryciem przez ok. 7 minut, następnie otwórz garnek, dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając. Przestudź. Bataty lub marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak samo postąp z cebulą i czosnkiem. Na patelni podgrzej olej, dodaj cebulę oraz czosnek i chwilę razem podsmaż. Dodaj starte bataty lub marchewkę i co chwilę mieszając smaż przez ok. 10 minut. W międzyczasie dopraw solą i przestudź. Połącz soczewicę z batatami lub marchewką dodając masło orzechowe oraz jajka. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż do podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch udekoruj orzechami i ziołami. Piecz przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach C. 

Medaliony z ciecierzycy z grzybowym sosem, ziemniakami 

Potrzebujesz: 

  • 1½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika/puszki), 
  • ½ średniego korzenia selera, 
  • 1 duża biała cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 250g pieczarek (użyłem brązowych), 
  • 10g suszonych grzybów (np. borowiki), namoczonych przez noc lub kilka godz. we wrzątku, 
  • około 400g ziemniaków (3–4 sztuki), 
  • około ½ szklanki zmielonych płatków owsianych, 
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie), 
  • ½ szklanki napoju sojowego, 
  • około 1–2 łyżek oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry, 
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu i natki pietruszki, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
  • bulion warzywny do sosu,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu. 

W rondelku na odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Połowę przełóż do miski z ciecierzycą, którą kolejno porządnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków i wyrób mocno rękoma. Na małych oczkach tarki zetrzyj do niej selera, dodaj siemię lniane i płatki owsiane. Całość wymieszaj i odstaw, aż masa wchłonie nadmiar wody. Pod koniec porządnie dopraw masę na medaliony kolendrą, wędzoną papryką, suszonym rozmarynem, solą oraz pieprzem. W rondlu z pozostałą cebulką i czosnkiem, podsmaż na brązowo posiekane drobno grzyby suszone i świeże. Dodaj tam kolejno śmietankę słonecznikową i bulion oraz dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj sos blenderem ręcznym. W garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w łódeczki, a na patelni z odrobiną oleju rzepakowego smaż medaliony z ciecierzycy. Ugotowane ziemniaki przełóż na patelnię do medalionów i włóż do piekarnika nagrzanego do około 180°C na około 15 minut razem z gałązkami rozmarynu. 

Cannelloni ze szpinakiem 

Potrzebujesz: 

  • 150 g makaronu cannelloni, 
  • 450 g mrożonego siekanego szpinaku, 
  • 250 g ricotty, 
  • 80 g startego twardego sera,   
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 jajko, 
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 
  • 140 g żółtej mozzarelli, 
  • 1 łyżka oliwy extra, 
  • 1 łyżka oliwy extra, 
  • 1/2 cebuli, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 500 g passaty, 
  • 1/2 szklanki bulionu, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili. 

Szpinak rozmroź i odsącz nadmiar wody. Nastaw sos pomidorowy: do garnka wlej oliwę, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj starty czosnek i chwilę razem podsmażaj. Wlej przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą, pieprzem, oregano i chili, zagotuj. Gotuj pod uchyloną pokrywką, na małym ogniu, przez ok. 10 – 15 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Do szpinaku dodaj ricottę, tarty twardy ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem. Rurki makaronowe nadziewaj przygotowanym farszem szpinakowym i ułóż w formie żaroodpornej wysmarowanej oliwą. Polej sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 25 minut. Następnie połóż na wierzchu plasterki lub startą mozzarellę i piecz jeszcze przez 10 minut. 

Ryżowe klopsiki z tofu 

Potrzebujesz: 

  • 1½ szklanki ugotowanego i ostudzonego brązowego ryżu 
  • ½ kostki tofu wędzonego 
  • 2 łyżeczki przyprawy curry lub wędzonej papryki słodkiej 
  • 3 łyżki ulubionych ziaren lub nasion (słonecznika, dyni, lnu, sezamu) 
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • odrobina oleju do smażenia 
  • sól, pieprz 

W średniej misce zetrzyj tofu na grubych oczkach tarki, dodaj ryż oraz przyprawy. Całość wymieszaj i po chwili dodaj mieszankę ziaren oraz płatki owsiane. Masa powinna być zwarta, na pewno nie mokra i klejąca się.  Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Klopsy formuj przy pomocy zwilżonych wodą dłoni i smaż kilka minut na rozgrzanej patelni z olejem, co chwilę obracając klopsiki, aż będą rumiane i chrupiące z wierzchu. 

Pieczone ziemniaczki z curry 

Potrzebujesz: 

  • 1 opakowanie ziemniaków do pieczenia (750 g), 
  • 1–2 łyżki czerwonej pasty chili (np. do zupy tom yum), 
  • około ½ puszki mleczka kokosowego (nie musi być to stała jego część), 
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego, 
  • 1 biała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • około ½ łyżeczki pieprzu, 
  • sól do smaku. 

Większe ziemniaki przekrój na połówki, a mniejsze sztuki pozostaw bezpośrednio do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200°C. W małym rondelku wymieszaj pastę curry oraz mleczko kokosowe i lekko podgrzej całą mieszankę. Dodaj przyprawę curry oraz pieprz. Ziemniaki zalej przygotowaną marynatą, cebulę pokrój w piórka, a czosnek w kostkę. Wszystko porządnie wymieszaj, aby marynata równo pokryła ziemniaki, i przełóż do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki piecz około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec pieczenia powinny być miękkie, rumiane, jednak nie spalone. 

Menu na komunię w wersji wegańskiej 

Stek z kalafiora z kaszą jaglaną 

Potrzebujesz: 

  • 1 większy kalafior 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego 
  • pół łyżeczki pasty miso 
  • niepełna łyżeczka papryki wędzonej 
  • niepełna łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • odrobina wody do rozrzedzenia marynaty 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 3 większe pieczarki 

Składniki marynaty porządnie wymieszaj. Kalafiora przekrój na pół, a następnie wykrój duże kawałki, przypominające płaskie steki. Natnij pod skosem lekko głąb kalafiora, aby ten również się ugotował i był miękki. Tak przygotowane steki można wcześniej podgotować w wodzie, aby mieć pewność, że całe będą miękkie. Pokrojone cząstki kalafiora przełóż do marynaty. Następnie smaż je razem z marynatą na płaskiej patelni z rozgrzanym olejem. W międzyczasie ugotuj kaszę, dodaj do niej pokrojone drobno pieczarki i drobno posiekane suszone grzyby. Przygotuj ulubione warzywa jako dodatki. 

Jaglane klopsy z jarmużem 

Potrzebujesz: 

  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 2 – 3 szklanki posiekanego jarmużu 
  • 1 średnia biała cebula 
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) 
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej 
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz 

Kaszę jaglaną przepłucz wrzącą wodą i gotuj w 1½ szklanki wody na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę i odstaw do ostygnięcia. Na łyżeczce rozgrzanego na patelni oleju, podsmaż drobno posiekaną cebulkę, a gdy się zeszkli, dodaj posiekany jarmuż. Duś na patelni, aż zmniejszy swoją objętość. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj cebulkę z jarmużem, siemię lniane, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Masę zmiksuj w kilku miejscach ręcznym blenderem, aż do połączenia składników. Gdyby kasza nie ugotowała się odpowiednio na miękko, można dodać odrobinę wody dla polepszenia konsystencji. Z masy uformuj średniej wielkości kulki mocno je wklepując zwilżonymi dłońmi i smaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zezłocą, odłóż na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszcz. 

Racuchy z cukinii 

Potrzebujesz: 

  • 1 średnia cukinia 
  • 3 łyżeczki ziaren słonecznika 
  • 3 łyżeczki pestek dyni 
  • 2 łyżki lub więcej mąki gryczanej (możesz zastąpić pszenną) 
  • 1–2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego 
  • ½ ząbka czosnku 
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz 

Cukinię dokładnie umyj i wyszoruj. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach wraz z czosnkiem. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż ziarna słonecznika i pestki dyni, aż zaczną brązowieć. Ostygłe ziarna dodaj do cukinii odsączonej z nadmiaru płynu, razem z mąką i siemieniem lnianym. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach (aż siemię napęcznieje i zagęści masę) sprawdź konsystencję i w miarę potrzeby dodaj mąki, by uzyskać dość gęstą masę jak na placki ziemniaczane. Smaż placuszki nakładając je łyżeczką na rozgrzaną patelnię z olejem. 

Spring rollsy warzywne 

Potrzebujesz: 

  • 2 – 3 marchewki, 
  • 1 ogórek, 
  • 10 pomidorków koktajlowych, 
  • 1 pęczek rzodkiewki, 
  • 1 papryka, 
  • 12 arkuszy papieru ryżowego zioła według uznania, 
  • szczypiorek, 
  • natka pietruszki, 
  • listki lubczyku, 
  • listki bazylii,
  • biały i czarny sezam. 

Marchewki i ogórek obieramy i kroimy w słupki. Pomidorki koktajlowe i rzodkiewki dzielimy na ćwiartki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w wąskie paski. Arkusz papieru ryżowego układamy na desce do krojenia i za pomocą pędzla lub gąbki smarujemy z obu stron przegotowaną wodą lub wodą mineralną, aby zmiękł. Na dolnej części papieru układamy po kilka kawałków ogórka, papryki, marchewki, pomidorów, rzodkiewki. Posypujemy dowolnymi ziołami i ziarnami lub orzechami. Papier ryżowy zwijamy w rulon do połowy, zaginamy brzegi do wewnątrz i zwijamy do końca. 

Brownie z fasoli 

Potrzebujesz: 

  • 250 g batatów 
  • 1 puszka czarnej fasoli 
  • garść orzechów włoskich 
  • garść migdałów 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu umieszczamy w naczyniu razem z fasolą odsączoną z puszki, orzechami włoskimi, migdałami, cukrem trzcinowym i czekoladą połamaną na kawałki. Wlewamy olej lub oliwę. Blendujemy na w miarę gładką masę. Dorzucamy opcjonalnie rodzynki lub żurawinę i mieszamy łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni — pieczemy około 40 minut w opcji góra – dół, potem podpiekamy 20 minut na dolnej grzałce. 

Na czym serwować dania na komunię w domu? 

Jak wiadomo jemy nie tylko ustami, ale także oczami, a apetyt rośnie w miarę patrzenia. Jednym słowem, im piękniej będą podane potrawy, tym bardziej będą smakować gościom. Zadbaj o elegancką zastawę. Zimne przystawki, takie jak sery czy wędliny możesz podać na drewnianych lub kamiennych deskach, kanapki na półmiskach lub ozdobnych tacach do serwowania, a sałatki w misach. 

Wszystkie naczynia powinny pasować do talerzy na dania główne (warto, żeby były z tego samego kompletu), chyba że zgodnie z zasadą mix & match lubisz zestawiać ze sobą różne naczynia. To teraz jest bardzo modne, ale pamiętaj, że nawet do takich stylistycznych miksów trzeba mieć oko i wyczucie – w przeciwnym razie zamiast artystycznej, może wyjść nieco kiczowata stylizacja. Jeśli nie jesteś pewny, czy dobrze dobrałeś naczynia, poproś o pomoc profesjonalistę – komunia w domu nie jest dobrą okazją na eksperymenty. 

Menu na komunię vs. dekoracja stołu 

Dekoracja stołu komunijnego to ważna rzecz! Z uroczystym menu na komunię w domu bezsprzecznie kojarzy się biały obrus. Czy z wykrochmalonego na sztywno atłasu z delikatnym wzorem czy z naturalnego, lejącego się lnu – to zależy od stylu, jaki preferujesz. Przydadzą się też serwetki, raczej z tkaniny niż papierowe, elegancko będą też wyglądały włożone w obrączki na serwetki. Talerze możesz ustawić na podkładkach, na przykład z delikatną mereżką. 

Napoje podawaj w pięknym szkle odpowiednim na tę uroczystość. Kieliszki i szklanki z przezroczystego szkła zdobionego złotym rantem będą wyglądały elegancko i szykownie. Do nich na pewno będą pasowały sztućce  w złotym kolorze. No i wreszcie tort. Na ten deser czekają z niecierpliwością wszyscy goście, bez względu na wiek. Jeśli ma bogatą dekorację, warto podać go na nieco skromniejszej, prostej paterze, i odwrotnie – bogato zdobiona patera może podkreślić urodę skromnego, ale pysznego deseru i zachęcić do spróbowania. 

Na dekoracji stołu komunijnego nie może zabraknąć świeżych kwiatów. Postaw na środku bukiet w pięknym wazonie, a jeśli nie masz miejsca, połóż przy każdym talerzu gałązkę kwiatu – stół będzie wyglądał zjawiskowo.