Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Prawidłowo zastawiony stół z talerzami, sztućcami, kieliszkami i pasującą dekoracją

Choć wszyscy uwielbiamy jada w restauracjach, czasami nie ma nic przyjemniejszego niż przygotowanie wspólnego posiłku dla rodziny i przyjaciół we własnych czterech ścianach. Z pewnością zbliża się ku temu odpowiednia okazja! Upewnij się, że wszystko zostało dopięte na ostatni guzik. Podpowiadamy, jak prawidłowo przygotować nakrycie stołu. Z nami poznasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania: jak prawidowo ułożyć sztućce? W którym miejscu umieścić szkło? Przygotowaliśmy również inspiracje i sprawdzone pomysły na nakrycie stołu. Już teraz nic nie stanie na przeszkodzie do zaproszenia rodziny lub przyjaciół na pyszną kolację w Twojej kuchni!

Oto czego potrzebujesz do nakrycia stołu

Krok po kroku wyjaśniamy, jak prawidłowo przygotować nakrycie stołu. Aby sprawnie wdrożyć w życie nasze rozwiązania, upewnij się najpierw, czy posiadasz wszystkie niezbędne akcesoria do nakrycia stołu.

Do dzieła! Stworzyliśmy dla Ciebie krótką i przejrzystą listę:

  • Naczynia: Naczynia to główny element nakrycia stołu. To właśnie w nich podasz gościom potrawy przygotowane w Twojej kuchni. Umieść talerze na specjalnych podstawkach, aby uzyskać szczególnie stylowy wygląd. Kolejność powinna być następująca: podstawka pod talerz, talerz, talerz głęboki do zupy. Możesz również wykorzystać dużą podstawkę pod talerz do podania dania głównego.
  • Sztućce: Ułóż sztućce po obu stronach talerza w takiej kolejności, jak będą podawane dania. Z zewnątrz powinny znaleźć się sztućce niezbędne do konsumpcji pierwszego dania. Widelce umieść z lewej strony. Na lewo od widelców umieść mały talerzyk na chleb wraz z nożem do masła. Nad talerzem postaw łyżeczkę deserową i widelczyk do ciasta.
  • Szkło: Zestaw stylowe naczynia i sztućce z niebanalnymi szklankami. Aby nakrycie stołu prezentowało się doskonale, ustaw kolejno szklanki do wody oraz lampki do białego i czerwonego wina.
  • Dodatkowe elementy nakrycia stołu: Dzięki pięknym serwetkom, bieżnikowi stołowemu lub podkładkom, w stylowy sposób dopełnisz nakrycie stołu.

Oczywiście, nakrycie stołu zależy w dużej mierze od zaplanowanego menu. Nakrycie stołu śniadaniowego będzie różnić się od nakrycia stołu przygotowanego na obiad. Przygotowaliśmy dla Ciebie porady na każdą okazję!

Wskazówka: Jeśli chcesz właściwie przygotować nakrycie stołu, zwróć szczególną uwagę na zachowanie zasad higieny. Układając sztućce, rób to tylko w rękawiczkach lub używając serwetki. Pamiętaj, by nie dotykać rękoma powierzchni sztućców, którą wkłada się do ust.

Prawidłowe rozmieszczenie talerzy

Stół z talerzem do dania głównego, zupy i na pieczywo

Nakrycie stołu rozpocznij od rozmieszczania talerzy, ponieważ to właśnie one są podstawą nakrycia stołu. Następnie wokół nich umieść sztućce i szklanki. Na specjalne okazje wybierz podstawki pod talerze (1), które doskonale prezentują się w kuchni. Stanowią one podstawę pozostałego nakrycia stołu i powinny być umieszczone symetrycznie w stosunku do krzesła. Następnie połóż na nich talerze do dań głównych (2) i talerze do zup lub kremów (3). Na specjalne okazje możesz również dodać talerzyk na pieczywo (4). Umieść go po lewej stroni od pozostałych talerzy.

Prawidłowe rozmieszczenie sztućców

Stół z prawidłowo ułożonymi sztućcami.

Aby prawidłowo rozmieścić sztućce, pamiętaj o następującym powiedzeniu: „zawsze jemy w kolejności od zewnątrz do wewnątrz”. Zatem nakrycie stołu powinno być rozmieszczone zgodnie z tą zasadą. Łyżka (5) powinna znajdować się po prawej zewnętrznej stronie. Obok niej powinien być umieszczony nóż (6) lub noże, w zależności od ilości serwowanych dań bądź posiłków, które przygotowałeś. Pomiędzy łyżką a nożem możesz także umieścić specjalny nóż do ryb, jeśli zaplanowałeś na obiad takie danie. Pamiętaj, by nóż do dania głównego był umieszczony bezpośrednio przy talerzu.

Widelce (7) są tradycyjnie umieszczane po lewej stronie od talerzy. W zależności od ilości dań, umieść widelec do przystawek na zewnątrz, a widelec do dania głównego po wewnętrznej stronie.

Nad talerzami powinny znaleźć się sztućce do deserów (8). Zazwyczaj mały widelczyk do ciasta i łyżeczka deserowa powinny być wystarczające. Łyżeczka powinna znajdować się tuż nad widelczykiem.

Jeśli planujesz umieszczenie specjalnego talerzyka na chleb na stole, nie zapomnij o nożu do masła. Powinien znajdować się z lewej strony pozostałych sztućców. Sztućce powinny znajdować się w odległości ok. 1-2 cm od krawędzi stołu. Upewnij się, że odległości pomiędzy poszczególnymi sztućcami są równe. W ten sposób zachowasz harmonijny wygląd stołu. Z prawej strony możesz umieścić maksymalnie cztery sztuki sztućców, z kolei z lewej – trzy.

Prawidłowe rozmieszczenie szkła

Stół z szklanką i kieliszkiem na czerwone wino obok talerzy i sztućców.

Szkło powinno być umieszczone po przekątnej w górę po prawej stronie od talerzy. Największym szklanym elementem na stole jest zazwyczaj lampka do czerwonego wina (11). Jest umieszczana za nożem wykorzystywanym do spożycia dania głównego. Jeśli danie główne to ryba, wówczas nakrycie stołu zawiera również lampkę do białego wina. Szklanka do wody (10) znajduje się po zewnętrznej stronie. Z kolei lampka do szampana (12), przydatna podczas aperitifu, powinna być umieszczona na górze. W zależności od ilości serwowanych dań, możesz umieścić lampkę do białego wina lub lampkę do czerwonego wina. W ten sposób na stole powinny znaleźć się maksymalnie cztery kieliszki.

Wskazówka: Rozmieszczając kieliszki i lampki na stole pamiętaj, by chwytać je za nóżkę. W ten sposób unikniesz nieatrakcyjnie wyglądających odcisków palców.

Dodatkowe elementy nakrycia stołu

Zastawa stołowa z talerzami, sztućcami i serwetką lnianą ze złotym pierścieniem do serwetek.

Umieść serwetkę (13) na podstawce pod talerz. Serwetka w złotej obrączce prezentuje się niezwykle stylowo. Podczas jedzenia połóż serwetkę na kolanach. Podkładki, bieżniki stołowe oraz obrusy to doskonałe uzupełnienie nakrycia stołu, które doda charakteru Twojej kuchni.

Pozostałe akcesoria na stół

Poza talerzami, sztućcami i szklankami, na stole jest wystarczająco dużo miejsca na kolejne akcesoria. Na przykład możesz ustawić solniczkę i pieprzniczkę lub karafki z olejem i octem. Upewnij się jednak, że umieściłeś je na małych talerzykach lub w przeznaczonych do tego podstawkach. W ten sposób unikniesz powstawania nieatrakcyjnie wyglądających plam na stole.

Wskazówka: Młynki do pieprzu nie powinny znajdować się bezpośrednio na stole. Zapytaj swoich gości, czy życzą sobie więcej pieprzu i zmiel go bezpośrednio na danie przed podaniem.

Nakrycie stołu: akcenty dekoracyjne w różnych stylach i na różne okazje

Przy komponowaniu nakrycia stołu, podstawowa zasada brzmi następująco: wszystko, co Ci się podoba sprawdzi się doskonale. Zasadniczo zalecamy jednak, aby naczynia i szkło było dobrze wyeksponowane na stole. Nie przesadzaj zatem zbytnio z dekoracją stołu. Lniane obrusy prezentują się naturalnie i nie zdominują reszty zastawy. Niemniej jednak, dzięki nim nadasz eleganckiego charakteru nakryciu stołu. Wybraliśmy trzy najpopularniejsze style nakrycia stołu – zainspiruj się!

Romantyczne nakrycie stołu

Zastawa stołowa dla dwojga ze złotymi elementami

Lniany obrus w kratę w odcieniach curry to doskonała baza do dalszej kompozycji nakrycia stołu. Dopasowana zastawa stołowa powinna być prosta i biała. Porcelana to strzał w dziesiątkę! Złote sztućce nadadzą szczególnego charakteru temu nakryciu stołu. Szczególnie dobrze sprawdzą się dopasowane obrączki na serwetki, które podkreślą niebanalną kolorystykę nakrycia stołu. Pasujące podkładki pod talerze i bukiet sezonowych kwiatów nadadzą naturalnego charakteru tej stylizacji. Upewnij się jednak, że kwiaty nie przeszkadzają gościom w swobodnej rozmowie. Odręcznie wypisane winietki oraz karty menu sprawią, że kolacja przy tak nakrytym stole zyska indywidualnego charakteru.

Nakrycie stołu w artystycznym stylu w odcieniach niebieskiego

Zastawa stołowa z niebieskimi talerzami

My zakochaliśmy się w tym nakryciu stołu! Choć kolorystyka naczyń niekoniecznie musi być taka sama, całokształt powinien pozostać spójny. Wybierz proste szklanki i sztućce, dzięki czemu nie zdominują one nakrycia stołu. Dekoracje ogranicz do prostej aranżacji kwiatowej, która wniesie artystyczny dodatek kolorystyczny do Twojej kuchni. Założymy się, że Picasso byłby zachwycony!

Nakrycie stołu w stylu boho chic

Uroczyście ustawiony stół w stylu boho.

Styl boho to jedno z najpopularniejszych rozwiązań w zakresie aranżacji wnętrz, także w kuchni. Jeśli chcesz, przenieś ten styl na nakrycie stołu. Zestaw filigranowe porcelanowe talerze ze złotą obwódką z prostymi srebrnymi sztućcami i klasycznymi kieliszkami, a uzyskasz proste, a zarazem stylowe nakrycie stołu. W tym przypadku mniej znaczy więcej! Uzupełnij całość przy użyciu antracytowego obrusu i białych kwiatów. Gotowe!

Nakrycie stołu w stylu tropikalnym

Latem świetnie sprawdzi się nakrycie stołu w stylu tropikalnym. Postaw na piękne połączenie białych talerzy, złotych sztućców i prostego szkła. Nadaj tropikalnego charakteru nakryciu stołu, wybierając stylową dekorację. Mieszadełka do drinków z motywem flaminga, liście monstery i świeże kokosy z pewnością przyciągną wzrok. Na zdrowie!

Nakrycie stołu na śniadanie

Zestaw śniadaniowy z talerzami, miską, sztućcami, filiżankami i kieliszkami

Nakrycie stołu na śniadanie zazwyczaj różni się nieco od nakrycia stołu na świąteczne okazje. W tym przypadku nie ma surowych wytycznych. Niektórym na śniadanie wystarczy tylko musli lub croissant. Oto nasza propozycja nakrycia stołu na śniadanie:

  • talerze śniadaniowe
  • kubki lub filiżanki do kawy i herbaty, opcjonalnie także szklanki do soku
  • sztućce: nóż, widelec, łyżka
  • w zależności od preferencji: podstawki na jajka, miski na płatki zbożowe 

Na stole ułóż sztućce w klasyczny sposób. Kubki lub filiżanki postaw w miejscu, w którym zazwyczaj stawia się kieliszki. Po lewej stronie od kubka lub filiżanki możesz dodatkowo umieścić szklanki do soku.

Podsumowanie: nasze wskazówki dotyczące nakrycia stołu

  • Planowanie: Planowanie rozpocznij odpowiednio wcześniej. Aby właściwie skomponować nakrycie stołu, musisz w pierwszej kolejności wiedzieć, jakie potrawy podasz. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo zaprojektować oddzielne karty menu dla każdego gościa lub umieścić kilka na stole. W ten sposób nadasz spotkaniu przy stole osobistego charakteru i sprawisz, że Twoi goście będą zachwyceni!
  • Rozmieszczenie gości: Zastanów się, czy wolisz zostawić gościom wolną rękę podczas wyboru miejsc, czy wolałbyś wcześniej przygotować plan rozmieszczenia gości. W drugim przypadku winietki będą bardzo pomocne.
  • Dekoracja: W przypadku dekoracji stołu, pamiętaj o zasadzie „mniej znaczy więcej”. Z dekoracjami na stole nie należy przesadzać. Ci, którzy zdecydowali się na proste naczynia i sztućce, mogą pozwolić sobie na nieco bardziej wyrafinowany dodatek w postaci pięknego bukietu kwiatów. Zwróć jednak uwagę, by kolorystyka nakrycia stołu była harmonijna i uzupełniała się nawzajem.