Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Jasna kuchnia z pojemnikami na przechowywanie

Mole spożywcze to utrapienie każdego domu. Pojawiają się znikąd i szturmem przejmują nasze mieszkania. Jeśli i Twoja kuchnia stała się miejscem inwazji tych skrzydlatych szkodników, mamy dla Ciebie kilka porad jak z nimi walczyć. Jak mówi stare porzekadło – „znaj swojego wroga”, przygotowaliśmy więc dla Ciebie garść informacji. Dowiesz się, czym właściwie są te szkodniki, skąd biorą się ich larwy i jak pozbyć się moli spożywczych na dobre.

Mole spożywcze – pytania i odpowiedzi

Mól spożywczy, a właściwie omacnica spichrzanka, bo tak właściwie brzmi pełna nazwa, to rodzaj niewielkiego motyla nocnego. Larwy moli żerują na suchych pokarmach, takich jak herbata, kasza, mąka czy cukier – dlatego właśnie tak dobrze im w naszych kuchniach! W poszukiwaniu pokarmu larwy są w stanie przegryźć się nawet przez opakowania produktów!
Większość z nich przypomina małą, smukłą ćmę. Zależnie od reprezentowanego gatunku przybierają różne barwy – mogą być brunatne, szare czy nawet żółtawe. W czasie spoczynku ich skrzydła leżą płasko na odwłoku, przez co łatwo odróżnimy je od ich odzieżowych kuzynów, których skrzydła układają się swojego rodzaju daszek. Larwy moli spożywczych przypominają małą gąsienicę o długości od kilku do kilkudziesięciu milimetrów, z jaj wykluwają się już po 8 dniach – potrafią więc bardzo szybko się rozmnażać!
Najczęściej spotkasz je w miejscach zaciemnionych i trudno dostępnych. Trafisz na nie w spiżarce bądź szafce, w której przechowujesz produkty spożywcze – mają tam niekończący się dostęp do pożywienia, nic więc dziwnego, że czują się doskonale. Zwróć również uwagę na półki i ściany w kuchni, ponieważ tam również okazjonalnie pojawiać mogą się larwy moli, które przez swój niepohamowany głód, potrafią wyrządzić duże szkody.
Najczęściej te skrzydlate szkodniki pojawiają się w domu, za sprawą zanieczyszczonego produktu, który kupiliśmy w sklepie. Dorosłe osobniki mogą też dokonać inwazji oknem bądź kratką wentylacyjną. Wieczorami urządzają loty godowe, w trakcie których kopulują, a niedługo potem samica składa jaja w produktach spożywczych. A może być ich nawet kilkaset! Warto więc zabezpieczyć się zawczasu, jeśli nie chcemy oddać kuchni w władanie tych niechcianych gości.

Sposoby na mole spożywcze

Skrzydlaci nieprzyjaciele dostali się do Twojego domu? Szukasz sposobu na to, jak pozbyć się moli spożywczych? A może chcesz się zabezpieczyć przed ich inwazją? Mamy dla Ciebie kilka sposobów na to, jak chronić swój dom.

  • Zawsze sprawdzaj kupowane produkty. Niby proste, ale bardzo ważne – sprawdź dobrze, czy dane opakowanie jest w nienaruszonym stanie, by mieć pewność, że nie przedostał się do niego żaden owad. Często kilka sekund poświęcone na dokładne przyjrzenie się zakupom może zaoszczędzić nam wiele godzin nerwów!
  • Zaopatrz się w zamykane pojemniki. Produkty sypkie, które najbardziej ukochały sobie larwy moli, przesypuj do szklanych dobrze zamykanych pojemników, których struktury nie będą mogły naruszyć. Zagwarantujesz swojemu jedzeniu bezpieczeństwo, a same pojemniki mogą być bardzo stylowe i dodać elegancji Twojej kuchni. Dwa w jednym!
  • Natychmiast pozbądź się zainfekowanych produktów. Mole uwielbią wszelkiego rodzaju mąki, kasze czy cukier – to dla nich idealne miejsce do żerowania i rozmnażania się! Jeśli wiesz, że inwazja już się dokonała, koniecznie wyrzuć produkty, w których mogą się gnieździć. Inaczej nie uda Ci się ich pozbyć! Profilaktycznie dobrze jest pozbyć się wszystkich opakowań, które mogły mieć kontakt z molami – nie tylko tych, w których je znaleźliśmy.
  • Gruntowne porządki! Dokładnie wyczyść wszystkie szafki, półki i szuflady w kuchni. Wykorzystaj do tego odkurzacz, ścierki i wymyj wszystkie ciepłą wodą z mydłem. By upewnić się, że żadna larwa nie pozostanie przy życiu, możemy wykorzystać stary sprawdzony sposób. Włóż do szafki miskę z parującym octowym roztworem, zamknij ją i poczekaj, aż ten wystygnie. Pozbędziesz się dzięki temu nawet tych niewidocznych szkodników!
  • Zabezpiecz szafki i szuflady. Do porządnie wyczyszczonych miejsc bytowania moli włóż odstraszające je rośliny – nadają się do tego suszone goździki, liście laurowe, anyż czy wanilia. Umieść je w woreczkach i pozwól roztoczyć piękny zapach, który dla owadów jest nie do zniesienia. Pora, by przestały czuć się jak w domu! Alternatywą dla ziół mogą być waciki nasączone octem lub zasuszone w piekarniku plasterki cytryn.

Środki chemiczne na ciężkie przypadki

Gdy nie uda się na własną rękę zwalczyć problemu moli w mieszkaniu, konieczne może być sięgnięcie po bardziej radykalne środki. Z pomocą przychodzą nam wszelkiego rodzaju owadobójcze środki chemiczne, które pomogą nam poradzić sobie ze skrzydlatymi szkodnikami. W przypadku moli, sprawdzą się feromonowe pułapki umieszczane w miejscach składowania żywności – tam, gdzie nie występują przeciągi. Gdy taka pułapka się zapełni, natychmiast wyrzuć ją do zewnętrznego kosza na śmieci. To rozwiązanie przyjazne dla środowiska i samego jedzenia. Dzięki takiemu środkowi, możemy również monitorować stan naszej kuchni. Pułapka przylepiona na boku szafki będzie wskaźnikiem tego, czy w pomieszczeniu znajdują się jeszcze jakieś „niedobitki”.

Wiesz już, jak pozbyć się moli spożywczych! To szczególnie nieproszeni gości, ale z odrobiną wytrwałości i garścią naszych porad, z pewnością się z nimi uporasz i zabezpieczysz na przyszłość. Na Westwing nic nam nie straszne, więc koniecznie zajrzyj do naszych pozostałych artykułów! Może po zwalczeniu szkodników czas na redekorację kuchni? Znajdziesz u nas wszystko, czego Ci trzeba!