Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Nowoczesna kuchnia w jasnych odcieniach

Porządek w kuchni to jedna z podstaw jej aranżacji. Bo dla wielu z nas kuchnia to miejsce, w którym pracujemy, gotujemy i radośnie spędzamy czas w gronie najbliższych. Jednocześnie często jest ona naszą spiżarnią. A to wszystko dzięki szafkom, szufladom oraz półkom! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka sprawdzonych porad dotyczących organizacji kuchni, dzięki którym z łatwością zaprowadzisz porządek w kuchni. Dlatego, sprawdź nasze pomysły na organizację kuchni w Twoim domu. Podpowiemy Ci, jak zorganizować szuflady, następnie pokażemy Ci jak przechowywać żywność w lodówce. Zainspiruj się naszymi poradami i w mgnieniu oka zamień chaos w idealny porządek w Twojej kuchni oraz spiżarni. 

Organizacja w kuchni: podstawy

Fragment kuchni w stylu industrialnym z półkami ściennymi

W dobrze zaaranżowanej kuchni powinny się znaleźć:

  • Rozplanowane blaty, tak abyś mógł jak najlepiej zorganizować swoje czynności w czasie gotowania.
  • Szafki i głębokie szuflady kuchenne, które ułatwią ci przechowywanie produktów suchych czy przyborów kuchennych.
  • Zlew – może być z jedną lub z dwoma komorami.
  • Półki ścienne, na których możesz zaprezentować swoją zastawę lub przeznaczyć je jako miejsce na przechowywanie przypraw. W ten sposób będziesz je mieć zawsze pod ręką.
  • Organizer kuchenny, który pomoże Ci w ogranizacji najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych.

A uporządkowana kuchnia to kuchnia dobrze zorganizowana. Do bardziej ergonomicznej organizacji szuflad w kuchni przydadzą się:

  • Pojemniki na katalogi oraz
  • Samoprzylepne taśmy montażowe

Organizacja kuchni: szuflady

Folia aluminiowa, papier do pieczenia i inne drobiazgi wprowadzają chaos w Twojej kuchni? Podpowiadamy, jak przy użyciu pojemników na katalogi z łatwością zaprowadzisz porządek w kuchni.

  1. Krok

    Przymocuj metalowy pojemnik na katalogi wewnątrz drzwi szafki kuchennej.

  2. Krok

    Przymocowanie pojemnika na katalogi w szafce kuchennej, w której przechowujesz środki czyszczące do kuchni sprawdzi się doskonale. W ten sposób wszystko będzie pod ręką.

  3. Krok

    Jeśli zamierzasz przechowywać wyłącznie lekkie artykuły w pojemnikach na katalogi, obejdzie się bez wiercenia! Do przymocowania pojemników na katalogi wykorzystaj samoprzylepne plastry montażowe. 

Organizacja małej kuchni

Mała, biała kuchnia w bloku z czarnym blatem oraz przyborami kuchennymi

W małej kuchni w bloku każdy kąt i zakamarek powinien być jak najlepiej zorganizowany. Dlatego wykorzystaj każdą, możliwą przestrzeń. Poniżej przeczytasz o wskazówkach, jak zorganizować małą kuchnię.

  1. Wykorzystaj drzwiczki szafek. Są one idealnym miejscem na przechowywanie lekkich sprzętów kuchennych lub małych pojemników.
  2. Wielopoziomowe szuflady. Jak już wiesz, głębokie szuflady umożliwiają przechowywanie nietylko pojemników z suchą żywnością czy zastawy. W tych wielopoziomowych, będziesz mógł zmieścić również sztućce, dodatkowe zapasy czy nawet kubki.
  3. Przegrody do szuflad. Umożliwią one lepszą organizację i dzięki nim każda rzecz, będzie miała swoje miejsce.
  4. Szafki narożne. W nich warto zamontować tzw. karuzele, na których umieścisz garnki i patelnie. Inną możliwością jest wykorzystanie wysuwanych frontów. Na czym to polega? Po prostu, front szuflady skałada się w momencie jej wysuwania.
  5. Ograniczenie sprzętów na blacie kuchennym. To rozwiązanie pozwala na zwiększenie przestrzeni roboczej. Sprzętami, które jednak zawsze warto mieć na blacie są: deski do krojenia, czajnik oraz miska z owocami.

Szybkie sposoby na organizację lodówki

Dzięki pudełkom na przechowywanie, nasze życie staje się o wiele łatwiejsze. Nie tylko jesteśmy w stanie, przetransportować swój obiad do pracy czy przechowywać zapasy w szafkach i na półkach. Posiadając pudełka do przechowywania żywności w lodówce, możemy w prosty sposób ją o wiele lepiej zorganizować. Jeśli chcesz jeszcze lepiej zorganizować lodówkę, przeczytaj nasz artykuł na temat przechowywania żywności.

Zaopatrując się w pojemniki do przechowywania, unikaj tych wykonanych z kartonu. Pod wpływem wilgoci panującej w lodówce, takie pojemniki na katalogi mogłyby ulec zmiękczeniu. Z kolei, pojemniki z tworzywa sztucznego lub metalu, umieść w komorze lodówki lub na półkach. Dzięki temu zyskałeś dodatkowe miejsce w swojej lodówce i zaprowadziłeś porządek w kuchni!

Aranżacja kuchni ze spiżarnią

Spiżarania to takie miejsce w naszym domu, gdzie możemy przechowywać produkty kupione na zapas lub różne rarytasy przywiezione z podróży na specjalną okazję. Niektórzy z nas, mają to szczęście, że ich spiżarnia jest osobnym pomieszczeniem w domu. Jednak Ci, którzy posiadają małe mieszkania, są w stanie zoorganizować spiżarnię we własnej kuchni!

Fragment białej szafki w kuchni przeznaczonej na spiżarkę z pojemnikami do przechowywania
  1. Przechowywanie produktów suchych. Makarony, kasze, mąki czy płatki śniadaniowe najlepiej jest przechowywać w przeźroczystych pojemnikach. Dzięki nim, widzisz ile dane produktu Ci pozostało oraz zapobiegają pojawieniu się niezapowiedzialnych lokatorów.
  2. Zapasy przechowywane w szufladach. Do szulfad, idealnie sprawdzą się pojemniki typu kontenerki. Świetnie sprawdzą się do organizacji zaposów według kategorii – w jednym trzymajmy same przyprawy w torebkach, w kolejnym konserwy takie jak fasola czerwona, ciecierzyca czy kukurydza. Następego użyj do pojemników szklanych na przykład dżem, buraczki w słoiku czy przecier pomidorowy. Oczywiście, możesz je również pogrupować według ketegorii zapasów słodkich oraz słonych.
  3. Winna piwniczka bez piwnicy. Kto z nas nie otrzymał w prezencie butelki wina lub pr? Aby lepiej i bezpiecznej przechowywać trunki, warto zaopatrzyć się w stojak na wino.
  4. Co z przyprawami? Istnieje kilka możliwości przechowywania przypraw. Możemy je trzymać w pojemniku typu kontenerek lub w szklanych pojemniczkach na przyprawy. Aby nie pomylić bazylii z majerankiem, warto podpisać, co w którym pojemniczku się znajduje.

Organizacja kuchni: właściwe przechowywanie warzyw i owoców

Postaw kartonowy pojemnik na katalogi na blacie kuchennym, a następnie umieść w nim pojedyncze owoce i warzywa. Gotowe! Upewnij się, że przechowujesz tylko jeden rodzaj owoców lub warzyw w pojemniku na katalogi. W przeciwnym razie produkty mogłyby szybciej utracić okres przydatności do spożycia. Nie musisz ukrywać pojemników na katalogi z owocami i warzywami za drzwiami kuchni! Ten sposób na zaprowadzenie porządku w kuchni świetnie sprawdzi się również do dekoracji kuchni! 

Dzięki naszym wskazówkom i poradom organizacja kuchni będzie dziecinnie prosta. Zarejestruj się na Westwing, dzięki czemu nie przegapisz naszych bieżących porad, najlepszych ofert oraz kampanii, które sprawią, że Twój będzie piękniejszy.