Piernik w kształcie domu na paterze

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko w Polsce ale i na całym świecie wyjątkowy i magiczny czas – nastrojowe świece, śnieg za oknem, ciepłe koce i świąteczne skarpety a w powietrzu zapach świeżego wypieku! Jeśli jeszcze zastanawiasz się jakie ciasta na Boże Narodzenie warto przygotować, mamy dla Ciebie kilka inspiracji!  

Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie 

Tradycyjne ciasta i desery wigilijne to serniki, makowce, miodowe, orzechowe, kruche ciasteczka, świąteczne muffinki, sękacze, ciasta czekoladowe oraz keksy, czyli cała plejada gwiazd – pyszności! Menu bożonarodzeniowe nie może obejść się bez tradycyjnych wypieków takich jak makowiec, piernik czy sernik, to słodkości, które z pewnością powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Mniejsze łakocie jak ciasteczka świąteczne mogą stanowić również dekoracje świąteczne będąc zawieszonym na choince.  

Mak to symbol płodności, dlatego potrawy takie jak kutia, pierogi na słodko z rodzynkami lub tradycyjne makowce są pozycjami obowiązkowymi na wigilijnym stole. Ponieważ ich przygotowanie zapewniało pomyślność podczas plonów w następnym roku – ziarna zboża były symbolem mocy i nieśmiertelności. 

Ciasta na Boże Narodzenie z makiem 

Mak w naszej tradycji wyjątkowo silnie związał się z Bożym Narodzeniem, a na wigilijnym stole symbolizuje płodność i zapewnia dostatek na cały rok. Znajdziemy go nie tylko w kutii czy tradycyjnym makowcu, ale również w babeczkach struclach czy bułkach.  

Strucla drożdżowa z makiem i serem  

Ciasto:  

  • 2 jajka
  • 125 ml mleka 
  • 400 g mąki 
  • 30 g drożdży 
  • sól 
  • 80g masła 
  • 110g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego  
  • szczypta soli 

Nadzienie serowe  

  • 150 g skórki pomarańczowej 
  • 450 g serka sernikowego 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 50 g cukru 

Nadzienie makowe: 

  • 400 g gotowej masy makowej 
  • na lukier: 
  • sok wyciśnięty z  ok połowy pomarańczy 
  • 80g cukru pudru 

Krok po kroku:

Najpierw rozpuść w ciepłym mleku drożdże i cukier, zostawiając w ciepłym miejscu na około 10-15 min. Następnie mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, łyżeczką cukru waniliowego, 2 jajkami, rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem. Potem wyrób ciasto(w razie potrzeby dosyp mąki) i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia. W kolejnym krok rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt, posmaruj masą serową na przemian z makiem i zwiń w roladę. Później wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 35 min. Na koniec połącz składniki na lukier tak żeby nie było grudek, polej upieczone ciasto i  pozostaw do zastygnięcia.  

Ciasta na Boże Narodzenie z miodem 

Miód podobnie jak mak posiada głęboką symbolikę i nie przez przypadek znajduje się na wigilijnym stole w postaci np. ciasta na Boże Narodzenie. Miód i kapusta, które od stuleci jadane są obowiązkowo podczas wigilijnej wieczerzy, w tradycji ludowej Podkarpacia miały zapewnić dobrobyt, urodzaj i zdrowie. Uważany był on już od wieków za napój bogów, który chronił przed demonami, miał zapewnić dobrobyt.  

Gdzie idealnie sprawdzi się miód? Oprócz klasycznej kutii pysznym klasykiem jest oczywiście miodownik z orzechami!  

Miodownik 

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 200 g masła  
  • 200 g cukru pudru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżka sody oczyszczonej 
  • 2 jajka

Masa orzechowa: 

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 100g cukru 
  • 120 g masła  
  • 2 łyżki miodu 

Masa budyniowa: 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego  
  • 250 g masła 
  • 100 g cukru 
  • 400 ml mleka

Krok po kroku:

Najpierw przełóż mleko i miód do garnka i podgrzej. Gdy miód się rozpuści, pozostaw go do ostygnięcia, a mąkę wymieszaj z sodą. Później dodaj masło i całość posiekaj nożem oraz dosyp cukier puder i wbij jajka. Na koniec wlej mleko z miodem i zagnieć ciasto, dzieląc je następnie na 3 równe części.  Następnie wyłóż dno formy o wymiarach około 35 x 24 cm papierem do pieczenia i wyklej 1 częścią ciasta.

Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C. Po tym czasie zostać ciasto do ostygnięcia. Tak samo z drugą pozostałą częścią. Masło roztop z miodem i cukrem. Dodaj posiekane orzechy i smaż ok. 5 minut. Gorącą masę wyłóż na trzecie, surowe ciasto. Całość piecz w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C. 

Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń pozostaw do ostygnięcia. Następnie miękkie masło utrzyj na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo chłodny budyń. A na koniec przełóż do formy pierwszy placek (bez orzechów) i nałóż masę budyniową. Przykryj drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmaruj budyniem. Na całość połóż trzeci placek z orzechami i pozostaw do zmięknięcia.   

Ciasta na Boże Narodzenie z piernikiem 

Co można zrobić przed świętami? Oczywiście pierniczki na święta lub klasyczny piernik staropolski. Tradycyjny piernik to pyszne ciasto na święta, którego na pewno nie powinno zabraknąć w całym kanonie świątecznych wypieków. Niegdyś piernik był symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, a dzisiaj wypiekany w wielu polskich domach stanowi symbol świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjny piernik powinien być przełożony powidłami śliwkowymi i suto oblany czekoladą. W takiej postaci pięknie się prezentuje i wypełnia swoim niepowtarzalnym zapachem cały dom! 

Pierniczki  

Składniki:  

  • 200 g cukru 
  • 250 g miodu płynnego 
  • 150 g masła 
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej 
  • 820-840 g mąki pszennej tortowej 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 jajka 
  • ok. 1/3 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej  

Krok po kroku:

Na początku zmieszaj miód, cukier i masło w garnku, podgrzewaj na średnim ogniu do chwili, kiedy składniki się rozpuszczą, mieszaj od czasu do czasu. Na koniec wsyp przyprawę piernikową. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.  Później połącz w dużej misce mąkę, sodę i skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj. Potem należy do suchych składników wlać masę maślaną i dodać jajka. Wyrób ciasto na gładką masę.  Ciasto podziel na 3 części, dwie włóż do miski i przykryj ściereczką, a jedno rozwałkuj. Ciasto powinno mieć około 0,5 cm.  Na koniec zostaje wycinanie wzorów i pieczenie w temperaturze 175 stopni przez 7 minut. Oczywiście po ostygnięciu możesz zabrać się za dekorowanie pierniczków.  

Ciasta świąteczne z serem lub kremem 

Oczywiście serniki to kolejne z ulubionych ciast, które chętnie serwujemy w czasie Bożego Narodzenia. Ich różnorodność wprost zachwyca, sprawiając, że każdy może znaleźć swój sernik idealny – wiedeński, z bezą, z owocami czy czekoladową kruszonką. Podobnie na miejsce u podium walczą te pozycje z kremem z mascarpone, dodatkiem owoców i bitej śmietany. Mimo iż nie ma w tych składnikach głębokiej symboliki, przeglądając przepisy świąteczne sernik stanowi istny must have.  

Sernik z makiem i brzoskwiniami  

Ciasto:  

  • 250 g masła, zimnego 
  • 5 łyżki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej  
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa:  

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie 
  • 250 g serka ricotta 
  • 1 duże jajko 
  • 150 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego  
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego

Masa smakowa:  

  • 5 białek 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 140 g maku 

  1. Połącz składniki na ciasto, ugniatając je w gładką masę. Ciasto podziel na 2 części. Uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i zamroź

  2. Dokładnie połącz wszystkie składniki z masy serowej.

  3. W misie miksera ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj cukier, stopniowo , łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany. Dodaj mak i wymieszaj łopatką.  

  4. Głęboką blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzyj na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiecz w temperaturze 180ºC przez około 13 minut. 

  5. Na podpieczony spód wyłóż kawałki brzoskwiń, następnie masę serową i całość wyrównaj. Na masę serową wyłóż warstwę makową, wyrównaj a na jej wierzch zetrzyj na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

  6. Piecz całość około 60 – 70 minut w temperaturze 175ºC bez termoobiegu.  

Tradycyjne ciasta na święta z różnych stron świata 

Słodkości kocha cały świat, a w święta smakują one jeszcze lepiej. W Niemczech Boże Narodzenie nie jest kompletne bez keksu – ciasta z dodatkiem kandyzowanych suszonych owoców, orzechów i lukru. W czasie świąt tego wypełnionego bakaliami wypieku, nie może zabraknąć na tamtejszych stołach. Często towarzyszy mu aromatyczne grzane wino!  

Niezastąpionym deserem goszczącym na greckim stole wigilijnym są pyszne maślane ciasteczka kourabiedes, zrobione z kruchego ciasta, posypane na bogato cukrem pudrem. Często zawierają również kawałki migdałów. 

Julekake – norweski chlebek świąteczny, zrobiony z ciasta drożdżowego, które wypełniono suszonymi owocami, kandyzowanymi skórkami pomarańczy oraz kardamonem, podbij serca Norwegów i od wieków gości na ich świątecznych stołach. Z kolei w Wielkiej Brytanii Boże Narodzenie nie istnieje bez mince pies. Są to tradycyjne ciasteczka zrobione są z kruchego ciasta, nadziewane bakaliami oraz mocno przyprawione cynamonem, goździkami lub gałką muszkatołową. 

Przepisy na ciasta na Boże Narodzenie to zbiór tysięcy receptur. Jesteśmy przekonaniu, że i w tym roku uda Ci się zaskoczyć swoich bliskich i przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego. A szukając dalszych inspiracji, zarejestruj się na Westwing, gdzie czekają na Ciebie wyjątkowe kampanie, porady i cała gama pomysłów na stworzenie pięknego domu!