Stół w ogrodzie zastawiony talerzami, kwiatami, winem i dekoracjami

Pierwsze ciepłe powiewy letniego wiatru budzą w nas prawdziwie polską tradycję, jaką jest grillowanie! Chłodny napój w dłoni, smakołyki pieczone na ruszcie i grupa najbliższych to idealny zestaw na udany dzień. Przyjaciele i rodzina na pewno nie odrzucą zaproszenia na takie grill party! Pozostaje pytanie: jakimi daniami ich oczarować? Jak przygotować taką imprezę przy grillu? Nasi eksperci przygotowali dla Ciebie kilka wskazówek – zainspiruj się nimi i zaskocz swoich gości.

Checklista: co przygotować na grilla?

  1. Lokalizacja

    Balkon, taras, a może altana w ogrodzie? Co będzie idealnym miejscem dla Twoich znajomych? Jeśli lubicie miejsca publiczne, w wielu parkach powstają specjalne miejsca na grilla z ławeczkami i gotowym rusztem! Bardzo ważne: pamiętaj, żeby po sobie posprzątać. Nie zostawiaj tam śmieci i resztek jedzenia, a do tego odpowiednio zagaś i wyczyść grilla! Dobrą alternatywą do grillowania w plenerze, może być grill jednorazowy, który możesz rozstawić w dowolnym, ale odpowiednio zabezpieczonym miejscu.

  2. Zakupy

    Na Twojej liście zakupów powinny znaleźć się węgiel lub brykiet, eko-rozpałka do grilla i wszelkie przekąski – kiełbasy, kaszanki, szaszłyki, zakręcone plastry boczku, karkówka. Poproś gości o przygotowanie przystawek lub sałatek, to zawsze wzbogaci menu Waszego wieczoru i jednocześnie pomoże Ci w przygotowaniach.

  3. Jednorazowe naczynia

    Zapewnij odpowiedni zapas eko-talerzy i sztućców z tektury. Unikniesz zmywania i nie zagrozisz środowisku kolejną porcją plastiku. Taki zestaw szczególnie przyda Ci się w wypadku grillowania w parku.

Najpiękniejsze dekoracje grill party

Wyjątkową atmosferę Twojego przyjęcia stworzą bajkowe światła, kolorowe girlandy i unikatowe dekoracje stołu. Salaterki, sztućce, kosze grillowe, modne papierowe eko-dekoracje urozmaicą Twój stół. A do tego bukiet letnich kwiatów.

Przytulny klimat w letnie wieczory mogą zbudować lampiony oraz lampki cotton balls powieszone na tarasie lub drzewie. Zadbaj o wełniane, ciepłe koce dla gości, jeśli planujecie spotkanie do późna. A jako mistrz grilla zamów dla siebie skórzane rękawice i kolorowy, uroczy fartuch.

6 najlepszych przepisów na przekąski na grill party

Twoi Goście nie mogą wyjść z grill party głodni! Stwórz dla nich wyjątkowy bufet na Twoją imprezę w ogrodzie. Znajdzie się tam coś dla miłośników mięsa, do tego klasyczne bagietki, fantazyjne sałatki warzywne i domowej roboty dipy. Zaszalej i przygotuj coś wegetariańskiego. Kolorowe wege-szaszłyki, nadziewane grzyby czy łódki warzywne to jedne z wielu wyjątkowych dań bezmięsnych, które urzekną także miłośników steków. Odkryj nasze najlepsze przepisy na grilla.

Dip pesto z jogurtem

Składniki:

  • 150 g serka śmietankowego
  • 100 g jogurtu
  • 100 g pesto

Wymieszaj ser śmietankowy, jogurt i pesto w jednym naczyniu. Nałóż dip do małych szklanek lub słoiczków dla dekoracji. Dip sprawdzi się idealnie jako sos do mięs z grilla lub do paluszków warzywnych i chlebowych.

Makaronowa sałatka z mozzarellą

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 250 g pomidorków cherry
  • 50 g rukoli
  • 125 g mozzarelli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 50 g serka śmietankowego
  • 150 g jogurtu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu
  • sól i pieprz

Ugotuj makaron. Umyj pomidory i rukolę. Odcedź mozzarellę i pokrój w małe kostki. Pokrój drobno szczypiorek. Wymieszaj jogurt, serek, oliwę i ocet z solą i pieprzem dla smaku. Następnie dobrze wymieszaj makaron z warzywami i dressingiem.

Grillowane roladki z szynki z serem feta

Składniki:

  • 300 g sera feta
  • 5 gałązek tymianku
  • 120 g szynki parmeńskiej
  • parmezan

Pokrój fetę w małe kostki. Dodaj liście tymianku. Owiń ser szynką parmeńską, posyp parmezanem i grilluj przez około 5 minut. Idealnym dodatkiem do takich roladek będą grillowane warzywa na przykład cukinie, papryki lub pieczarki.

Pieczarki faszerowane kozim serem

Składniki:

  • duże pieczarki
  • 1 łyżka świeżego koziego sera do każdego grzyba
  • pieprz
  • świeże zioła (np. rozmaryn)

Wykręć łodygę pieczarki, wypełnij grzyb kozim serem, dopraw pieprzem i świeżymi ziołami, a następnie grilluj przez około 10 minut.

Roślinne łódeczki z mozzarellą

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1 papryka
  • 2 kulki mozarelli
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • folia aluminiowa

Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Umyj pomidorki i paprykę. Pokrój ją w paski. Podziel mozzarellę na cztery równe części i umieść połowę mozzarelli na kwadratowym kawałku folii aluminiowej. Cukinię dopraw solą i pieprzem, a następnie połóż ją na folii aluminiowej razem z pomidorami i papryką. Posiekaj bazylię i posyp danie. Połóż na rozgrzanym grillu na 10–15 minut!

Szaszłyki z cukinią i halloumi

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 200 g halloumi
  • 10 drewnianych szaszłyków

Pokrój halloumi i cukinię w około 3-centymetrowe kostki. Umieść po dwa kawałki halloumi i cukinii na drewnianych szaszłykach. Piecz na grillu przez około 10 minut.

Sprawdź nasze pomysły na drinki, które możesz również zaserwować swoim gościom.

Zarejestruj się na Westwing i nie przegap naszych najlepszych kampanii oraz promocji do stworzenia pięknego domu!