Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Talerz z sushi

Moda na japoński przysmak gości w Polsce od dłuższego czasu. Często zamawiamy go w renomowanych restauracjach i suhiarniach, czemu jednak nie spróbować wykonać tej potrawy samemu? Specjalnie dla Ciebie, prygotowaliśmy wskazówki, dzięki którym dowiesz się, jak zrobić sushi we własnym domu.

Wszystko, co musisz wiedzieć

Pyszne. Lekkie. Zdrowe. Świeże. Kolorowe. Inne. Takie właśnie jest sushi. Japońska kuchnia należy do najzdrowszej na świecie, ma bardzo mało cholesterolu, tłuszczy i kalorii. Dodatkowo, jest pełna żelaza i witamin. Nic dziwnego, że Japończycy żyją średnio prawie 84 lata! Sushi powstało co prawda, przez przypadek – po to, by ryby się nie popsuły, przekładano je warstwą ryżu z octem. 

Gdyby zapytać kogokolwiek na ulicy, skąd pochodzi sushi, zapewne dziesięć na dziesięć przepytanych osób wskazałoby na Japonię. Ten niezwykle popularny w ostatnich czasach rodzaj kuchni naturalnie kojarzony jest z krajem Kwitnącej Wiśni. Mało kto jednak wie, że oryginalny sposób łączenia surowych ryb z ryżem wywodzi się z Chin. Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą już z VI wieku z terytorium Chin. 

Jak zrobić sushi: podstawowe składniki 

Sushi to po prostu zakwaszony ryż (japońskie słowo su oznacza ocet, a shi jest skrótem słowa meshi czyli ryż) podawany z surową, gotowaną, lub marynowaną rybą oraz innymi dodatkami (rzepą marynowaną, ogórkiem, serkiem śmietankowym i innymi składnikami). W nowoczesnej kuchni oprócz ryby można stosować mięso i jajka w postaci omletu (tamago). Można powiedzieć, że sushi to jest rodzaj sztuki, a nie tylko zwykły posiłek. Kreowanie idealnego wzoru na talerzu z połączeniem poezji smaku. 

Najpopularniejszym rodzajem sushi są: 

  • Hosomaki – w tłumaczenia oznacza „mały zwój”. Są to najmniejsze rolki z maksymalnie dwoma składnikami, które wraz z ryżem są owinięte płatami nori, czyli wodorostów. 
  • Futomaki – oznaczające „duży zwój”. Są one podobne do hosomaki, tylko większe. Rolki mogą zawierać wiele składników. 
  • Uramaki (inaczej maki kalifornijskie). Są to rolki z ryżem na wierzchu oraz wodorostami i pozostałymi składnikami w środku. 
  • Nigiri – porcja ryżu, na której kładzie się kawałek ryby, wołowiny czy krewetkę. 

Sushi: niezbędne akcesoria kuchenne 

Aby posmakować sushi wcale nie trzeba wybierać się do drogiej restauracji. Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • Ostry nóż
  • Matę do zawijania ryżu
  • Ryż
  • Sos sojowy
  • Pastę wasabi
  • Marynowany imbir

W supermarketach spożywczych można obecnie zakupić gotowe zestawy do wykonania sushi we własnym domu.

5 przydatnych rad dotyczących sushi jak zrobić sushi? 

Krojenie ryby do sushi

Zastanawiasz się nad zrobieniem sushi w domu? To wspaniały pomysł na przyjęcie, które zorganizujesz dla przyjaciół lub rodziny. Robienie sushi to też alternatywa dla wspólnego spędzania czasu. Zaproś znajomych i razem stwórzcie pyszna kolację. Jak to zrobić? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek. 

Przygotowanie ryżu 

Przygotowany ryż do sushi

Ryż stanowi podstawę sushi, więc powinien być odpowiednio przygotowany. Trzeba go kolejno namoczyć, wypłukać, ugotować i „ściąć”. Ale od początku… Zaczynamy od wypłukania ryżu w zimnej wodzie.

  1. Najpierw mocz ryż przez mniej więcej 30 min. Następnie wymień wodę i okrężnymi ruchami delikatnie wymieszaj. Czynność tę powtórz, aż woda będzie klarowna. Ryż odsączamy na sicie lub durszlaku. 
  2. Ugotuj ryż, trzymając się wskazówek na opakowaniu.
  3. Gdy ryż się gotuje, przyrządzamy awase-zu, czyli mieszankę octu ryżowego, cukru i soli, którą podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników.
  4. Gdy ryż się ugotuje, dodaj tę mieszankę. Zrób to delikatnie, aby nie połamać ziarenek ryżu, „tniemy” go, czyli mieszamy z awase-zu drewnianą łopatką. Na sam koniec pozostaw ryż do ostygnięcia. 

Rolowanie 

Zrolowane i pokrojone sushi
  • Składniki z których chcesz stworzyć swoją rolkę powinny być pokrojone w cienkie paseczki. Może być to np. surowy łosoś, ogórek, rzepa oraz awokado. Do rolowania, potrzebujesz maty bambusowej. 
  • Rozłóż na blacie matę bambusową, a na niej arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Przełóż ryż na liść, tworząc na nim niezbyt grubą warstwę. Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi, ponieważ ryż jest bardzo lepki. Na końcach krótszych boków nori zostawiamy pusty pasek. 
  • Mniej więcej na 1/3 długości ryżu ułożonego na nori ułóż swoje składniki. wijanie sushi zacznij od końca, bliżej którego są ułożone składniki. Powstały rulon potnij ostrym nożem w poprzek, w krążki nie grubsze niż 2 cm. I gotowe! Już wiesz jak zrobić sushi

Jak podawać sushi? 

Podane sushi polane sosem sojowym

W obecnych czasach sushi jest potrawą spożywaną w Japonii niemal codziennie, a w restauracjach serwujących to danie istnieje cały rytuał związany z jego podawaniem i konsumpcją. 

Po wejściu do restauracji goście są osobiście witani przez starszego mistrza kuchni – Itamaesana, a następnie zajmują miejsca przy bufecie. Bezpośredni kontakt z przygotowującym sushi mistrzem, jest niezbędną częścią rytuału i nie można z tego zrezygnować. Gdy zajmiesz już miejsce, otrzymasz kubek herbaty i “osachibori”, czyli gorący ręcznik, którym powinniśmy wytrzeć twarz i ręce. Następnie możesz przejść do wyboru dania, które zostanie przyrządzone na Twoich własnych oczach. 

Sushi możesz podawać na okrągłych paterach (przy większej ilości) oraz kamiennych płytach, które mają służyć jako talerz. Nie zapomnij o małej miseczce na sos sojowy, wasabi oraz marynowany imbir. 

Jak jeść sushi? 

Osoba jedząca sushi pałeczkami

Wcale nie musisz jeść pałeczkami, aczkolwiek jest to mile widziane. Jeśli tego nie potrafisz, jedz rękami! Japońska etykieta przewiduje tego typu działanie, a co więcej jest ono wskazane.

Uwaga! Sztućce – a zwłaszcza krojenie rolek nożem – jest za to zakazane. 

Podczas delektowania się tą potrawą niezbędnym elementem jest sos sojowy, w którym je maczamy, oraz marynowany imbir, którym zagryzamy przy zmianie smaków jedzenia. Bardzo ważne jest, aby podczas namaczania, do sosu nie wpadło ani jedno ziarenko ryżu, i żeby po zjedzeniu umieścić pałeczki pod dolnym brzegiem talerza 

Jedząc pamiętaj, by pałeczki trzymać na końcach, a nie po środku. Dodatkowo, nigdy nie łącz marynowanego imbiru z kawałkiem sushi. To praktycznie grzech, dla prawdziwego Japończyka. Imbir służy jedynie oczyszczeniu kubków smakowych, tak byś za każdym razem mógł poczuć głębie smaków, każdego kawałka. 

Dołącz do klubu Westwing, a otrzymasz dostęp do kampanii tematycznych z wyselekcjonowanymi produktami w świetnych cenach!