Kino w ogrodzie w stylu boho

Chyba nie ma przyjemniejszego pomysłu na spędzenie ciepłych, letnich wieczorów niż kino w ogrodzie. Szumiące trzewa, delikatne muśnięcia świeżej trawy, ciepłe koce, poduszki i najlepsze filmy – czy może być coś lepszego? Dzisiaj pokazujemy, jak zorganizować tę fantastyczną, klimatyczną atrakcję dla dzieci czy znajomych. O co należy zadbać? Jakich reżyserów polecamy? W końcu, które przekąski sprawdza się najlepiej? Sprawdź!

Kino w ogrodzie: podstawy

First things first, czyli zacznijmy od podstaw – kino w plenerze to znakomity pomysł na relaks z przyjaciółmi, ale nie obędzie się bez kilku podstawowych elementów. Czego potrzebujesz, by urządzić ogrodową strefę kibica, kącik kinomana czy przestrzeń do wyświetlania zdjęć z wakacji?

Kino w ogrodzie: wybierz odpowiednie miejsce

Gdzie zorganizować kino plenerowe? Zanim zaprosisz gromadkę znajomych, musisz wybrać odpowiednią przestrzeń. Przede wszystkim znajdź miejsce, na którym będziesz mógł wyświetlić wybrany film. Świetnie sprawdzi się biała elewacja budynku, lecz jeśli nie masz takiej w zanadrzu wystarczy rozwiesić między drzewami białe prześcieradło lub narzutę na łóżko. Ewentualnie możesz oczywiście zakupić profesjonalny ekran.

Skąd wziąć rzutnik?

No właśnie – projektor! Największym wyzwaniem każdego kina w plenerze jest oczywiście jego najważniejszy element, czyli rzutnik. W sytuacji gdy zamierzasz często z niego korzystać, być może warto będzie zdecydować się na zakup sprzętu, który wykorzystasz przez lata. 

Może jednak kino w ogrodzie to dla Ciebie wydarzenie od święta, być może warto projektor wypożyczyć – czy to od zajmującej się tym firmy, czy od posiadającego go znajomego. Jeśli obiecasz, że się o niego zatroszczysz, na pewno Ci pomoże w zamian za butelkę dobrego wina czy domowego smakołyku. Takie dzielenie się sprzętem jest bardzo ekologiczne!

Wskazówka: Pamiętaj, by wyposażyć się również w głośniki – te wbudowane w laptopa w całości znikną w otwartej przestrzeni!

Jak zrobić ekran DIY?

Już zespół Myslovitz, planując scenariusz dla swoich sąsiadów, wiedział, że by wyświetlić film, należy wpierw wystawić ekran. W Twoim otoczeniu brakuje białego budynku, a nie chcesz wydawać pieniędzy na zakup specjalistycznego sprzętu? Zrób ekran DIY, dzięki któremu Twoje kino plenerowe nabierze klimatycznego sznytu! Jak go wykonać? To bardzo proste! Wystarczy wziąć białe, duże prześcieradło bądź narzutę na łóżko, złapać dwa rogi sznurkiem i przywiązać je do drzew. Ta-dam! Domowy ekran jest gotowy, a Ty nie musisz martwić się o jego zamoknięcie.

Klimatyczne dekoracje do kina w ogrodzie w 3 krokach

Kino plenerowe to nie tylko wspaniałe filmy czy przekąski, ale przede wszystkim niepowtarzalna atmosfera i urokliwy klimat. Jakże najlepiej o nią zadbać, jeśli nie fantazyjnymi dekoracjami? 

  1. Wygodne kanapy

    Nieodzowne staną się wszystkiego rodzaju pufy, kanapy i siedziska – koniecznie ozdobione masą poduszek, kocy czy narzut w stylu boho – te dodadzą niezbędnego klimatu pełnego niepohamowanej wolności. Jako siedzisko świetnie sprawdzi się również hamak, w którym utoną szczęśliwcy.

  2. Stoliki pomocnicze

    Przydatnym akcesorium podczas wieczoru filmowego są również niskie stoliki, na których trzymać będziecie smakowite przekąski oraz napoje. Możesz wynieść je z domu, ale w tym celu z łatwością wykorzystasz również niepotrzebne palety. Mają swój urok, szczególnie, jeśli nakryjesz je klimatyczną narzutą. 

  3. Oświetlenie

    Ostatecznego sznytu całej projekcji dodadzą rozciągnięte między drzewami magiczne lampki, które wyznaczą kinową strefę i sprawią, że wieczór stanie się prawdziwie niezapomniany. Możesz też wykorzystać świeczki lub pochodnie, które dodatkowo pozbędą się uporczywych komarów. Rozłóż miękkie koce i gotowe!

Kino w ogrodzie: wybierz swój ulubiony film

Nie mniej istotną z perspektywy organizatora wieczoru z kinematografią w plenerze kwestią jest oczywiście wybór idealnego filmu. Oczywiście dobrze, by był on dostosowany do odbiorców – inne dzieła spodobają się dzieciom, a inne dorosłym.

Ogrodową, letnią porą świetnie sprawdzają się marzycielskie filmy o podróży. My koniecznie polecamy oscarowy „Greenbook”, „Forresta Gumpa” czy  „Choć goni nas czas”. Ostateczny wybór powinien oczywiście należeć do gości. Dobrym pomysłem jest poproszenie każdego, by przygotował swoją propozycję, a następnie przeprowadzenie głosowania. Być może uda Wam się obejrzeć więcej niż jeden film? Gorąco to polecamy! A jeśli wciąż zastanawiasz się co oglądać, odkryj nasze propozycje!

Kino w ogrodzie: pomysły na przekąski

Przy dobrym filmie czas leci szybciej, a żołądek staje się pusty! By nie przerywać sobie seansu, zawczasu przygotuj pyszne przekąski, którymi będziecie mogli raczyć się podczas projekcji. Z nimi kino w ogrodzie stanie się doświadczeniem kompletnym, do którego z pewnością wracać będziecie w wolnych chwilach. Co najlepiej przygotować? Oto nasze ulubione filmowe przekąski!

Karmelowy popcorn

Popcornu w kontekście oglądania filmów nie mogło zabraknąć, szczególnie, że tej wariacji na jego temat wprost nie można się oprzeć! Oto czego potrzebujesz, żeby go przygotować:

  • 200 gramów nieuprażonego popcornu
  • Pół łyżeczki soli
  • 125 gramów masła
  • 50 mililitrów miodu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szklankę cukru

Jak go przygotować?

To bardzo proste, więc bez problemu dorobisz go tuż przed seansem – na wypadek, gdyby zniknął zanim zdążyć włączyć film.

  1. Upraż popcorn na odrobinie oleju, dokładnie wymieszaj i posól.
  2. W dużym garnku rozpuść razem masło, cukier i miód. Gotuj około 8 minut, dodaj sodę oczyszczoną i gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw garnek i szybkim ruchem wsyp do niego popcorn tak, by karmel nie zastygł zbyt szybko. Dokładnie wymieszaj.
  3. Gdy cały popcorn będzie już oblepiony karmelem wyłóż go na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Daj mu chwilę odsapnąć.
  4. Gdy wystygnie, zbierz popcorn z blachy i przesyp do miski. Gotowe!

Chipsy z jarmużu

Wybierz zdrową i obłędnie pyszną przekąskę zamiast kupowanych w markecie chipsów i przygotuj swoje własne – tyle, że z jarmużu! To bardzo proste! Przygotuj:

  • 500 gramów jarmużu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczkę oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę nasion sezamu

Jak je przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
  2. Umyj liście jarmużu pod zimną wodą i dobrze je wysusz. Najlepiej użyć do tego specjalnej wirówki wykorzystywanej przy tworzeniu sałatek.
  3. Odetnij twarde łodygi i pokrój liście na 5-centymetrowe kawałki.
  4. Plasterki jarmużu wyłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i olejem sezamowym oraz posyp ziarenkami sezamu. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  5. Piecz chipsy w piekarniku przez 20 minut. W połowie czasu obróć je na drugą stronę, by brzegi były równomiernie chrupiące. Wyłóż do miski i podawaj!

Hummus idealny z warzywami

Czy może być coś lepszego do przekąszania w ciepły, letni wieczór, niż chrupiące, soczyste warzywa zanurzone w świeżym, domowej roboty hummusie? Naszym zdaniem nie! Oto, jak należy go przygotować. Wyposaż się w:

  • 250 gramów suchej ciecierzycy
  • 250 gramów pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z jednej cytryny
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Ok. 100 mililitrów zimnej wody
  • Ulubione warzywa (my polecamy papryki, marchewki i pora)

Oto, jak go przygotujesz:

  1. Rozpocznij przygotowania dzień wcześniej i zalej ciecierzycę wodą tak, by było jej dwa razy więcej niż samych ziaren. Do mikstury dodaj jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i zostaw na noc do namoczenia. Rano odlej całą wodę, przepłucz dokładnie ziarna i przygotuj roztwór raz jeszcze. Gotuj go na wolnym ogniu przez około poł godziny.
  2. Gdy ciecierzyca będzie ugotowana odsącz ją i ponownie dokładnie przepłucz. Przesyp ziarna do blendera i dodaj czosnek, sok z cytryny, czosnek i pastę tahini. Miksuj na bardzo gładką, gęstą masę.
  3. Cały czas miksując rozpocznij ostrożne dolewanie do pasty zimnej wody. Miksuj dalej aż nie uzyska aksamitnej, kremowej konsystencji.
  4. Gotowy hummus przełóż do miski i ozdób dodatkami – my uwielbiamy polać go oliwą, a wierzch przysypać świeżą pietruszką, odrobiną soku z cytryny czy papryką.
  5. Obok miski ułóż pokrojone warzywa, którymi zgarniać będziesz arcypyszną masę. Smacznego!

Czosnkowe ślimaki

Bez obaw, nie planujemy podczas kina w plenerze podawać owoców morza! Czosnkowe ślimaki to nic innego, jak pełne smaku i sera zawijańce z ciasta o czosnkowym nadzieniu! Są bardzo proste do przyrządzenia i idealnie nadają się do maczania w pomidorowym sosie czy innym ulubionym dipie. Zrób ich dużo, bo gwarantujemy – znikają w trymiga!

Oto, czego potrzebujesz, by przyrządzić ciasto:

  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • Opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 żółtko
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli

A o to składniki, które tworzą pyszne nadzienie:

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 szklanki tartego sera mozzarella
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • (opcjonalnie) odrobiny posiekanej pietruszki

Zabierajmy się do pracy! Na pierwszy ogień – a jakże – pójdzie ciasto.

  1. Podgrzej mleko i wodę w małym rondelku na małym ogniu do około 40 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz termometru, mleko powinno być wystarczająco ciepłe, abyś mógł w nim trzymać czubek palca. Jeśli płyn będzie zbyt ciepły, zabije wszystkie drożdże.
  2. Zdejmij rondel z ognia i wsyp do niego drożdże wraz ze szczyptą cukru z przygotowanych dwóch łyżek. Nie mieszaj. Pozostaw wywar w spokoju na 5 minut.
  3. Wymieszaj masło i żółtko, a następnie połącz z mlekiem i drożdżami. Odłóż na bok.
  4. W mikserze wymieszaj mąkę, cukier i sól aż do połączenia wszystkich składników. Następnie powoli dodawaj mokre składniki na wolnych obrotach – tak jak przy pieczeniu chleba. Gdy wszystko będzie w misce zwiększ prędkość do średniej i mieszaj jeszcze przez 2 pełne minuty. Ciasto będzie lepkie i może wymagać skrobania z dna miski, ale powinno się dać odciągać się z boków naczynia.
  5. Ciasto przełóż do dużej, natłuszczonej masłem lub olejem roślinnym miski.
  6. Przykryj miskę folią. Nagrzej piekarnik do około 90-100 Celsjusza, następnie wyłącz urządzenie i wstaw do środka zostawiając lekko uchylone drzwiczki. Odstaw do wyrośnięcia, aż dwukrotnie zwiększy swój rozmiar. Powinno to potrwać około 45 minut do godziny. Następnie przełóż miskę do lodówki na noc (lub na minimum 4 godziny, jeśli Ci śpieszno).
  7. Po tym czasie ciasto nadaje się do wałkowania. Rozwałkuj w prostokąt o grubości około 6 milimetrów.
  8. W miseczce wymieszaj roztopione masło, czosnek i opcjonalnie posiekaną pietruszkę. Równomiernie posmaruj ciasto mieszanką i posyp startym serem.
  9. Rozwałkuj ciasto tak, by uformować jeden długi cylinder. Pokryj specjalną szczoteczką sam brzeg roztopionym masłem lub wodą, by je uszczelnić. Pokrój w bułki o grubości około 5 centymetrów umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia i odstaw na około pół godziny przykryte lnianym ręcznikiem.
  10.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz około pół godziny do uzyskania złotego koloru.
  11. Twoje zawijańce czosnkowe są gotowe!

Mamy nadzieję, że kino w ogrodzie nie ma przed Tobą żadnych tajemnic, a już niebawem sam urządzisz tego rodzaju spotkanie dla przyjaciół czy też rodziny. To świetna zabawa i okazja do miłego spędzenia czasu w urokliwym klimacie, przy pysznym jedzeniu i w towarzystwie znakomitych filmów. Potrzebujesz dalszych inspiracji? Koniecznie zarejestruj się na Westwing, by nie przegapić naszych codziennych poradników, najlepszych ofert i promocji dla pięknego domu. Kto wie, może znajdziesz coś, co pozwoli stać się Twojemu kinu plenerowemu jeszcze bardziej magicznym? Do zobaczenia na seansie!