Szafka do przechowywania przypraw z licznymi słoiczkami

Kluczem do pysznego gotowania są aromatyczne przyprawy i zioła. Aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość i moc, musisz zaplanować odpowiednie przechowywanie przypraw. Pozostawione w otwartej paczce, tracą swój aromat na czym cierpią końcowe potrawy. Jednak co zrobić, aby raz kupione w sklepie czy na targu zioła i przyprawy zachowały swoje właściwości naprawdę na długo? 

Jak przechowywać przyprawy?  

Porządek w domu to klucz do dobrej organizacji. Nieważne czy jest to właściwe przechowywanie butów czy przechowywanie żywności. Jeśli jednak zwracasz uwagę na to jak przechowywać żywność w lodówce, zajrzyj również do swojej szuflady z przyprawami. Właściwe przechowywanie przypraw sprawia, że Twoje dania będą jeszcze bardziej aromatyczne, a co za tym idzie – pyszne! Przyprawy mogą występować w różnych formach. Mogą być to owoce (papryka, jałowiec), korzenie (imbir, kurkuma, chrzan), kora (cynamon) oraz mieszanki (curry). Większość przypraw, m.in. kminek, anyż, tymianek, bazylia, lubczyk, zawierają olejki eteryczne, które bardzo łatwo się ulatniają. Najczęściej niestety przechowujemy je otwarte, w opakowaniach w których zostały zakupione. Kończy się to zwietrzeniem całego aromatu i bałaganem w szufladzie. Dobrze przechowywane zioła i przyprawy wymagają przede wszystkim szczelnych pojemników. Tak aby powietrze jak najmniej dostawało się do wewnątrz.  

Klipsy do torebek 

To rozwiązanie podstawowe, które sprawdzi się we wszystkich paczkowanych produktach w Twojej kuchni – od przypraw po mąki, kasze i płatki śniadaniowe. Szczelnie zamykające torebki klipsy, pozwolą również na bezpieczne przetransportowanie otwartych wcześniej torebek. Klipsy te sprawdzą się również jeśli planujesz przechowywanie w łazience (np. woreczki z zapasami kosmetyków lub waciki). Aby zachować porządek w szufladzie z przyprawami, użyj klipsów zamykających torebki i ułóż je w specjalnym organizerze do szuflad. Dzięki temu nic się nie wysypie, a Ty będziesz bez problemu mogła znaleźć potrzebną przyprawę.  

Słoiczki 

Szklane słoiczki to prawdziwy strzał w 10 jeśli chodzi i przechowywanie przypraw. Zapewniają one szczelne zamknięcie i ochronę przed działaniem promieni słonecznych. Słoiki do przypraw są często stawiane na kuchennych półeczkach lub schowane w szufladach z zastosowaniem dekoracyjnych naklejek. Odpowiednie etykiety na słoikach usprawnią pracę w kuchni. Możesz wykonać je samodzielnie lub skorzystać z gotowych, dostępnych w Internecie. Szklane słoiczki są na tyle uniwersalne, że możesz w nich zaplanować również przechowywanie kosmetyków.  

Pojemniczki ceramiczne 

Pojemniki, puszki i słoje ceramiczne do przechowywania sypkiej żywności mają za zadanie przede wszystkim przedłużać jej przydatność do spożycia i zachowywać walory smakowe i estetyczne. Mnogość dostępnych wzorów i kolorów pojemników sprawia, że pasować będą do każdej aranżacji kuchni. Najlepiej zdecyduj się na jedną serię i wybierz z niej kilka produktów.  Możesz wyeksponować je bezpośrednio na blacie jak i na okrągłych półkach czy w szafce.  

Przechowywanie przypraw w Twojej kuchni 

Przyprawy to skarb każdej kuchni. Odpowiednie ich przechowywanie jest kluczem do zachowania ich właściwości. Co więcej, praca w kuchni wymaga dobrego planu i dobrze zaplanowanej przestrzeni. Wśród sporej kolekcji przypraw, czasami trudno znaleźć tę właściwą potrzebną do konkretnego dania, które już czeka na patelni. Skończyła się czy po prostu nie możesz jej znaleźć? Aby uniknąć takich dylematów, mamy dla Ciebie 8 pomysłów na przechowywanie przypraw, które pomogą ogarnąć chaos w Twojej kuchni.  

8 pomysłów na przechowywanie przypraw 

  1. Półka na ścianie lub drzwiach szafy – bardzo efektowny i designerski gadżet, który zawisnąć może na jednej ze ścian w kuchni. N apołce możesz ułożyć słoiczki z podpisanymi przptawami. To będzie bardzo praktyczna dekoracja.  
  1. Reling przy kuchni – najważniejsze przyprawy warto mieć na wyciągnięcie ręki. Dlatego specjalne relingi i dedykowane im pojemniki na przyprawy będą praktyczne podczas gotowania.  
  1. Specjalna szafka na przyprawy – to rozwiązanie do dużych kuchni, w których znajdzie się miejsce na specjalną szafkę. Wygląda ona trochę, jak te, które można spotkać w sklepach z kawą i herbatą. Jest bardzo praktyczna i wygodnie się z niej korzysta, a co najważniejsze wygląda niezwykle designersko.  
  1. Na lodówce – brzmi kontrowersyjnie? Pojemniczki z magnesem, możesz doczepić do drzwi lodówki. Zadbaj by posiadały one również właściwe etykiety.  
  1. Dedykowany stojak na przyprawy – klasyczna i elegancja forma prezentacji przypraw. Może zając on reprezentacyjne miejsce w kuchni, gdyż jest on bardzo praktyczną dekoracją.  
  1. Wkład do szuflady – jeśli jesteś zwolennikiem torebek zamkniętych klipsami lub po prostu nie masz miejsca na eksponowanie przypraw w słoikach, dobrym rozwiązaniem będzie specjalny wkład do szuflad, dzięki czemu unikniesz bałaganu.  
  1. Listwa magnetyczna na ścianę – ciekawe rozwiązanie zwłaszcza w kuchniach w stylu retro i tych klasycznych. Może być ona również ukryta np. na drzwiach szafki. 
  1. Organizer na blat – gotowe i praktyczne rozwiązanie. Możesz dobrać model pasujący do aranżacji Twojej kuchni.  

Zioła vs. przyprawy  

Tak jak przyprawy, zioła potrzebują odpowiednich metod przechowywania. Aby zatrzymać aromat ziół na dłużej, zadbaj o szczelne pojemniki lub słoiki. Możesz w nich umieścić np. całe gałązki ziół i przechowywać je w lodówce lub zamrażarce. Nie ma jednak wątpliwości, że najlepsze zioła to te świeże prosto z doniczki. Pachnąca bazylia, kolendra czy tymianek będą idealnym dodatkiem do potraw. Możesz trzymać je w kuchni lub na oknie na parapecie, w ciekawych doniczkach, tworząc tym samym wyjątkową dekorację. Kupując świeże zioła i zamykając je w szczelnym pojemniku, zachowasz ich świeżość przez kilka dni.  Z kolei przyprawy zmielone można przechowywać przez 3 lata, później tracą one ostry smak i swój wyjątkowy aromat, natomiast te ziarniste, jak kolendra, pieprz czy laski cynamonu, zachowują świeżość nawet do 5 lat. 

Na co zwrócić uwagę przy przechowywaniu niektórych przypraw i ziół? 

Niektóre zioła i przyprawy mają swoje wymogi w przechowywaniu. Należy trzymać je z daleko od kuchni, zlewu czy piekarnika. Opary kuchenne przedostaną się wówczas do pojemników, a przyprawy ulegną zbryleniu lub zwyczajnie spleśnieją.  

Przechowywanie przypraw – najczęstsze błędy 

Najczęstszym i podstawowym błędem popełnianym przy przechowywaniu przypraw jest kupowanie ich w torebkach, otwieranie i pozostawianie, by w ten sposób wietrzały i traciły swoje aromaty. Taka nieprzemyślana organizacja przypraw wiąże się także z ich częstym rozsypywaniem po kuchennych szafkach, co zdecydowanie nie jest estetyczne. Każda przyprawa ma swoją datę ważności. Przesypując je do oddzielnych pojemników warto zapisać termin przydatności.  

Istnieją tysiące sposobów na przechowywanie przypraw i ziół. Wszystko zależy od Twoich preferencji i dostępnego miejsca w kuchni. Jeśli szukasz dalszych porad, zarejestruj się na Westwing. Mamy dla Ciebie dedykowane kampanie i całą gamę inspiracji do stworzenia pięknego i funkcjonalnego domu!